Dei Energy News

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Γ.ΜΠΙΤΖΑΣ:ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ


Γράφει  ο Γ. Μπίτζας (Πρόεδρος ΕΔΟΠ-ΔΕΗ)

Κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότερο σφίγγει ο
βρόγχος γύρω από το λαιμό των εργαζομένων, ενώ κανείς δεν ξέρει τι δεινά θα φέρει η επόμενη μέρα που θα ξημερώσει.
Απτό παράδειγμα αποτελεί η αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική ενέργεια για την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, όπου με μία μόνο απόφαση κατήργησαν έναν οργανισμό πετώντας στο δρόμο 2.600 εργαζόμενους, αδιαφορώντας για την προσφορά τους στην Ελληνική κοινωνία, την Εθνική ασφάλεια, αλλά και την επικοινωνία με τους απόδημους Έλληνες.
Με την ΕΡΤ μας έδειξαν το δρόμο, προαναγγέλλοντας ανερυθρίαστα ότι δεν διακατέχονται από κανένα ταμπού και φόβο, ενώ απέδειξαν ότι είναι οι πιο «έμπιστοι συνεργάτες», απέναντι στους δανειστές, οι οποίοι θέλουν να πιούν και άλλο αίμα. Θέλουν να υποτάξουν μία χώρα που είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας, ένα λαό που είναι η κοιτίδα του πολιτισμού, των γραμμάτων και του πνεύματος, με διαχρονική ιστορία όπου με βάση αυτά αναπτύχθηκαν πολιτισμοί και κουλτούρες άλλων λαών.
Δυστυχώς για αυτούς, όλα αυτά αποτελούν ψηλά γράμματα, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξασφάλιση μεγαλύτερου κέρδους, μεγαλύτερου οφέλους μέσα από τον δανεισμό, αφού μόνο αυτοί κερδίζουν, ενώ το δικό μας χρέος αυξάνεται και δυστυχώς υποθηκεύεται το μέλλον μας.
Για το αδιέξοδο που οδηγούν την χώρα και τον λαό της οι υποτακτικές κυβερνήσεις και η Τρόϊκα πρέπει κάτι να γίνει, κάτι να αλλάξει ώστε να δώσει προοπτική σε όλους και ιδιαιτέρως στους εργαζόμενους.
Η απειλή στο τομέα της ενέργειας και ιδιαιτέρως στη ΔΕΗ έχει οριστεί στο μνημόνιο σε σχέση με την δημιουργία της μικρής ΔΕΗ τα εργοστάσια που θα περιλαμβάνει καθώς και το 30% της εμπορίας, ενώ δρομολογείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Για όλα τα προαναφερόμενα αν λάβει κανείς υπόψη του την περίπτωση της ΕΡΤ, αλλά και την περίπτωση της Εμπορίας, όπου με πλάγιο τρόπο επιχειρούν να παραχωρήσουν σε ανταγωνιστή της ΔΕΗ λειτουργίες της, δημιουργώντας καταστήματα franchise, προκύπτει ένα θέμα πως πορευόμαστε και πως τα αντιπαλεύουμε.
Η περίπτωση της εμπορίας και οι ενέργειες που έγιναν από τα σωματεία και την ΓΕΝΟΠ προκειμένου να αποτρέψουμε την λήψη απόφασης, ανέδειξαν σοβαρά ζητήματα λειτουργίας του Συνδικαλιστικού κινήματος στη ΔΕΗ, σε μία περίοδο που η σύγκρουση είναι προ των πυλών.
Πως άραγε να αντιπαλέψουμε το μένος των δανειστών, την εμμονή των κυβερνώντων για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπου μέσα θα έχει ως κερασάκι στην τούρτα και το ενδεχόμενο της απόλυσης και μάλιστα με παρόμοιο τρόπο όπως την περίπτωση της ΕΡΤ;
Η ισχυρή άποψη που επικρατεί και για όσο υπάρχει ακόμη καιρός, γιατί βρισκόμαστε σε ώρα ΜΗΔΕΝ, είναι η ανάληψη ευθυνών που αναλογεί στον καθένα από μας.
Απαιτείται μία αφύπνιση συνειδήσεων, κοινός προσανατολισμός, ενότητα, πρόγραμμα και συντεταγμένη πορεία απέναντι στην απειλή που δεχόμαστε.
Η συσπείρωση δεν μπορεί να κτιστεί από την μία μέρα στην άλλη, αλλά μπορεί να προκριθεί μέσα από ένα πλαίσιο αρχών, λειτουργίας και προτεραιοτήτων, χωρίς περιστροφές, προσχήματα ώστε να αναδείξουμε την συμπόρευση και τον κοινό βηματισμό, χωρίς συνδικοπολιτικές ιδεοληψίες. Στην περίπτωση μας βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την οριστική ισοπέδωση και δυστυχώς δεν υπάρχει πρόγραμμα δράσης και αντίδρασης.
Αξίζει να θυμίσουμε, πως ότι δημιουργήσαμε μέχρι σήμερα βασίστηκε στην συλλογική μας προσπάθεια στην ανάδειξη των ζητημάτων και στην διαμόρφωση του οράματός μας. Η κραταία ΓΕΝΟΠ δημιουργήθηκε διαχρονικά από όλους. Ήταν αυτή που μπόρεσε να αποκρούσει κάθε χτύπημα που στόχο είχε την διάλυση της ΔΕΗ και την ισοπέδωση κάθε εργασιακής κατάκτησης. Δεν αρκεί να ζητάμε μόνο ευθύνες από τους άλλους, αλλά να αναλάβουμε πάνω από όλα τις δικές μας ευθύνες. Η ώρα πλησιάζει δεν πρέπει να επιτρέψουμε να προστεθούν στον κατάλογο των ανέργων και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Το δικαίωμα στην δουλειά δεν αποτελεί σήμερα επαιτεία, αλλά είναι υποχρέωση της πολιτείας.
Απαιτείται να προσπεράσουμε αγκυλώσεις που αποδυναμώνουν την ενότητα και την ταξική πάλη. Αν δεν δράσουμε τώρα αύριο θα είναι ΑΡΓΑ. Δεν έχουμε χρόνο να παραμείνουμε άλλο αδρανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News