Dei Energy News

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Σε πέντε δόσεις το χαράτσι μέσω ΔΕΗ για το 2013

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων, το δημοσιονομικό κενό και οι
χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «κλειδώνει» η συμφωνία για τον ενιαίο φόρο ακινήτων με 33 συντελεστές, που θα ισχύσει από το 2014 και δεν θα εισπράττεται πλέον από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Επίσης η τρόικα φέρεται να συναίνεσε στην είσπραξη του ειδικού φόρου ακινήτων για το 2013 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε πέντε δόσεις, αντί των τεσσάρων που ζητούσε.
Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου, στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες του ενιαίου φόρου ακινήτων και έγινε μια καλή συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Η τρόικα δεν επέμεινε στη σύνδεση του ενιαίου φόρου ακινήτων με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ούτε απέρριψε την πρόταση του υπουργείου για τη θέσπιση 33 κλιμακίων.
Ο ενιαίος φόρος θα ισχύσει από το 2014 και δεν θα εισπράττεται πλέον από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Χαρακτηριστική η λακωνική δήλωση παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο μετά από την περίπου 2,5 ωρών συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, ότι «κλείδωσαν οι πέντε δόσεις και οι 33 συντελεστές».
Στη συνάντηση εξετάστηκαν θέματα σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και τις προβολές δαπανών για το υπόλοιπο 2013 και το 2014.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο αξίας 2,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι εναλλακτικές προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013- 2014, το οποίο προκύπτει κυρίως από την «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε «ότι πάμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, κάποια θέματα θα τα συμφωνήσουμε αυτή την εβδομάδα, κάποια άλλα την επόμενη».
Ο κ. Στουρνάρας θα έχει νέα συνάντηση με την τρόικα το απόγευμα της Τρίτης, κατά την οποία θα συζητηθούν τα τελευταία τεχνικά ζητήματα για τον ενιαίο φόρο.
Εκ των πραγμάτων, είναι δύσκολο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις πριν από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, 8 Ιουλίου.
Το οικονομικό επιτελείο επιζητεί να έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα πριν από τα μέσα Ιουλίου, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο γ΄ και δ΄ τρίμηνο εφέτος.
Η δόση αυτή αναμένεται να εκταμιεύεται σταδιακά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News