Dei Energy News

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Παπαγεωργίου: Σημείο αναφοράς για τα ενεργειακά δίκτυα της ΝΑ Ευρώπης η Ελλάδα

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας
και Κλιματικής Αλλαγής, ο Πρόεδρος του Invest inGreece και Εκπρόσωποι κομμάτων, άνοιξαν τις εργασίες του διήμερου Επενδυτικού Φόρουμ, με θέμα: «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ», με κύριο άξονα τη διαχείριση της ενέργειας, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Caravel, 2 & 3 Ιουλίου.
Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει «σημείο αναφοράς» για τα ενεργειακά δίκτυα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξέφρασε ο κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, Υφυπουργός ΠΕΚΑ, τονίζοντας ότι το Υπουργείο εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της ενίσχυσης του γεω-στρατηγικού ρόλου της χώρας ώστε να αναδειχθεί η στρατηγική γεωγραφική της θέση ως συνδετικού κρίκου ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.
Όπως τόνισε ο Υφυπουργός: «Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας δεν μπορούν άλλο πια να παραμείνουν αναξιοποίητα, αντίθετα πρέπει να τα αναδείξουμε, να τα καλλιεργήσουμε, να επενδύσουμε σε αυτά.  Ο ελληνικός λαός βίωσε τις συνέπειες της ύφεσης που προκλήθηκαν από το μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησε η χώρα μας στο παρελθόν. Έχει πια αυστηρό κριτήριο,  προκρίνει πλέον ολοένα τη μεταρρυθμιστική οδό ως ορθή συνταγή εξόδου από την κρίση. Την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, τη καινοτομία, την δημιουργία ευκαιριών για όλους, τη διάχυση ευκαιριών σε όλους.»
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπαγεωργίου, τόνισε ότι η Πολιτεία προσπαθεί να διαμορφώσει με ασφάλεια ένα υγιές, ανταγωνιστικό πλαίσιο λειτουργίας για την ενεργειακή αγορά, με οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Και εξήγησε ότι αυτό σημαίνει «αποτελεσματική χρήση της ενέργειας, μέτρα διαχείρισης του ενεργειακού κόστους, μεγαλύτερη εξοικονόμηση ...
ενέργειας με τη βοήθεια έξυπνων μετρητών και διασυνδέσεων των απομονωμένων περιοχών και νήσων. Προς τις κατευθύνσεις αυτές κινείται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη νέα Προγραμματική Περίοδο θα υποστηριχθούν και θα ενισχυθούν αντίστοιχα μέτρα.»
Ο κ. Παπαγεωργίου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να διορθώσει λάθη και παραλείψεις που μας κράτησαν πίσω για χρόνια, χωρίς να υπολογίζει το λεγόμενο «πολιτικό κόστος». «Η Ελλάδα σήμερα στέκεται με αξιοπρέπεια και κοιτάει μπροστά με αισιοδοξία. Στον αγώνα της χώρας μας για ανάκαμψη και ανάπτυξη συντάσσεται και το επενδυτικό κοινό, που δίνει καθημερινά ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την προσπάθεια» κατέληξε ο Υφυπουργός.            
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Αριστομένης Συγγρός Πρόεδρος του Invest in Greece, για την έκβαση των αναπτυξιακών σχεδίων που εκπονούνται κυρίως τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας. Όπως είπε ο κ. Συγγρός τα βήματα που έχουν γίνει είναι ιδιαίτερα σημαντικά και κανείς δεν πρέπει να τα απαξιώνει ωστόσο «ο δύσκολος δρόμος είναι μπροστά μας».  Ιδιαίτερα σημαντικό υπογράμμισε ο κ. Συγγρός είναι να βρούμε μέσα από την ανάπτυξη που θέλουμε ή μπορούμε ποιο θα είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο με το οποίο η χώρα θα βγει από την κρίση. Η Ελληνική Πολιτεία προσπαθεί να δημιουργήσει θετικές συνθήκες όπως: το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις και ιδιωτικές επενδύσεις και ο νέος επενδυτικός νόμος. Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι ορατά, είπε ο κ. Συγγρός, υποστηρίζοντας ότι το  επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι ζωηρό.
Ωστόσο βασικό παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Invest in Greece, ανακοίνωσε ότι η  προσπάθεια για τη δημιουργία Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους, θα έχει σύντομα ορατά αποτελέσματα.
Σε ότι αφορά τον τομέα της ενέργειας ο κ. Συγγρός έκανε αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία για τον ΤΑΠ και την απόφαση των Αζέρων που δείχνει πόσο σημαντική είναι η χώρα μας για τους ενεργειακούς διαδρόμους. Ο κ. Συγγρός αναφερόμενος στις ευκαιρίες που υπάρχουν στο τομέα της ενέργειας τόνισε ότι πρόκειται για ένα χώρο που μπορεί να δώσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, σε μια χώρα που έχει ιδιαίτερα υψηλό δείκτη ανεργίας. Αγκάθι ωστόσο είναι το υψηλό κόστος της ενέργειας στη βιομηχανία που δεν βοηθά στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος ο κ. Συγγρός αναφέρθηκε στο θεσμό του Συνηγόρου του Επενδυτή, που δημιουργήθηκε από το Invest in Greece, ο οποίος είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε επενδυτή έλληνα ή ξένου προκειμένου να τον βοηθήσει να φθάσει την επένδυσή του μέχρι τέλους.
Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε στον χαιρετισμό του ο κ. Αθανάσιος Πετράκος, Βουλευτής Μεσσηνίας, Υπεύθυνος Τομέα Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστήριξε ότι επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει με τις πολιτικές των μνημονίων που επιβάλουν μειώσεις μισθών και συντάξεων και συρρικνώνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις., με τη χώρα να μετατρέπεται σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, και τις τράπεζες ενώ πριμοδοτούνται με σημαντικά κεφάλαια να μη ρίχνουν χρήμα στην αγορά.
Αναφερόμενος στο θέμα τις ενέργειας ο κ. Πετράκος, ο οποίος έκανε μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, εστίασε στο ενεργειακό κόστος το οποίο χαρακτήρισε δυσβάσταχτο για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα όπως είπε το φυσικό αέριο έχει στην Ελλάδα τη διπλάσια τιμή από αυτό στις γειτονικές χώρες, τονίζοντας ότι ακόμη και μετά τη συμφωνία με τον ΤΑΠ δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση για χαμηλότερη τιμή.
Η 5χρονη ύφεση που κλυδωνίζει τη χώρα δημιουργεί την ανάγκη για  την εξεύρεση μιας κοινής συνισταμένης μεταξύ των κομμάτων για τις προτεραιότητες στην ανάπτυξη, υποστήριξε ο κ. Γιαννόπουλος, Υπεύθυνος για θέματα ενέργειας – περιβάλλοντος της ΔΗΜΑΡ.
Όπως τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος θα πρέπει να υπάρξει μια μίνιμουμ πλατφόρμα, συμφωνίας των κομμάτων για τους 4 -5 βασικούς κλάδους της οικονομίας, μια διακομματική δηλαδή συμφωνία η οποία θα επιβάλει όρους ανάπτυξης.
Σε ότι αφορά το κόμμα του, ο κ. Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι δίνεται προτεραιότητα στην ανάπτυξη μέσω της αειφορίας, δηλαδή του σεβασμού στο περιβάλλον, αφού είναι ο υπέρτατος πόρος  για την επιβίωση του ανθρώπου. Ειδικά στην εποχή της κρίσης οι πράσινες πολιτικές μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας και να αναζωογονήσουν την οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News