Dei Energy News

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ένα χρόνο μετά ακόμη περιμένουν τη ΔΕΗ για τα ειδικά τιμολόγια

Τον Αύγουστο του 2012, κατόπιν προσφυγής της
«Επίλεκτος», η ΡΑΕ εξέδωσε απόφαση που υποχρεώνει τη ΔΕΗ να προτείνει στην εταιρεία μενού εξατομικευμένων τιμολογίων ανάλογα με το προφίλ κατανάλωσης (μεγάλη και σταθερή) της εταιρείας. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, τα ξαδέλφια Δοντά ακόμα περιμένουν.

Η ΔΕΗ, όπως καταγγέλλουν, έχει αγνοήσει και νέα απόφαση της ΡΑΕ, τον περασμένο Απρίλιο, που της απαγορεύει να μετακυλύει το κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην «Επίλεκτο» μέχρι να της υποβάλει τις επιλογές τιμολογίων που η εταιρεία έχει ζητήσει.
Οι στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας
Οι πολλαπλές στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς ενέργειας οδηγούν σε δυσανάλογα υψηλό κόστος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας μας σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Ο βιομηχανικός καταναλωτής στην Ελλάδα, ειδικότερα, πληρώνει το πιο ακριβό φυσικό αέριο σε όλη την Ευρώπη. Αυτό οφείλεται στο υψηλό κόστος εισαγωγής, στη μονοπωλιακή δομή της ελληνικής αγοράς, στον υψηλότερο σε πραγματικούς όρους ΕΦΚ στην Ε.Ε., αλλά και στο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ως καύσιμο. Το πλαίσιο αυτό, με τον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ) που εξασφαλίζει στους παραγωγούς εγγυημένο ετήσιο «κέρδος» 10%, αφαιρεί κάθε κίνητρο για μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, ενώ πέρυσι επιβάρυνε το σύστημα με 461 εκατ. ευρώ.
Διάταξη για τη διακοψιμότητα στο ν/σ για τις ΑΠΕ
Μιλώντας στην «Κ», ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου δήλωσε ότι το εγγυημένο 10% του ΜΑΜΚ θα τεθεί σταδιακά σε πορεία κατάργησης. Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε επίσης ότι στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που η κυβέρνηση ελπίζει να ψηφιστεί ως το τέλος Ιουλίου, θα περιλαμβάνεται διάταξη για τη διακοψιμότητα. Πρόκειται για πολιτική που εφαρμόζεται ευρέως στην Ε.Ε. με σκοπό την ενίσχυση της σταθερότητας του ηλεκτρικού συστήματος σε περιόδους αυξημένης ζήτησης, μέσω της διακοπής λειτουργίας συγκεκριμένων, μεγάλων μονάδων, που αποζημιώνονται για την εξυπηρέτηση αυτή. Όπως εκτιμά ο υφυπουργός Ενέργειας, εταιρείες σαν την «Επίλεκτο» μπορούν να προσδοκούν μείωση της τάξης του 15% του λογαριασμού ρεύματος από τη διακοψιμότητα.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News