Dei Energy News

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Greenpeace: Απαραίτητη η καθαρότερη ηλεκτροπαραγωγή και το φθηνότερο ρεύμα

Μπορεί η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ να ανακοινώθηκε από τη
Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αλλά πίσω από αυτήν κρύβεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η οποία με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση αποποιήθηκε των ευθυνών της και άφησε τη ΡΑΕ να «βγάζει το φίδι από την τρύπα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace.
Και συνεχίζει, «αφού λοιπόν το ΥΠΕΚΑ για άλλη μία φορά ανακοινώνει «νύχτα» επαχθή μέτρα, θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε φως στην απόφασή του να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ.
Οι καταναλωτές δεν καλούνται να πληρώσουν το κόστος των ΑΠΕ με την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Καλούνται να πληρώσουν την αναλγησία ή / και την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης να εξυγιάνει την αγορά ενέργειας από τις στρεβλώσεις υπέρ των ορυκτών καυσίμων: το μεγαλύτερο μέρος του ΕΤΜΕΑΡ κατευθύνεται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή κυρίως τα ορυκτά καύσιμα) και όχι στις ΑΠΕ.
Αν η κυβέρνηση είχε ενεργήσει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της άρσης των στρεβλώσεων νωρίτερα, αυτές οι αυξήσεις θα ήταν τελείως περιττές. Η καθυστέρηση αυτή βαρύνει όλες τις κυβερνήσεις, τουλάχιστον της τελευταίας πενταετίας.
Φαίνεται ότι το σοβαρότερο «αμάρτημα» των Ελλήνων πολιτών, είναι ότι δεν έχουν το δικό τους φορέα να «λομπάρει» την κυβέρνηση. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς η κατηγορία Υψηλής Τάσης (δηλαδή οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές) απολαμβάνει συνεχώς μειώσεις, ενώ οι οικιακοί καταναλωτές υπερδιπλάσιες αυξήσεις.
Θα ήταν ευχής έργον η κυβέρνηση να έδειχνε έστω και στο μισό την ίδια «ευαισθησία» και «αποφασιστικότητα», πάνω στο θέμα της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο στην ηλεκτροπαραγωγή, που κοστίζει κάθε χρόνο στους καταναλωτές διπλάσια από το σημερινό έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. 
Ίσως έτσι είχαμε νέες επενδύσεις με υψηλό βαθμό απόδοσης, καθαρότερη ηλεκτροπαραγωγή και φθηνότερο ρεύμα για τους καταναλωτές».
Από την πλευρά του ο Τάκης Γρηγορίου υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια αναφέρει ότι «οι αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ δεν πληρώνουν ανάπτυξη και επενδύσεις, πληρώνουν τα ελλείμματα και τις στρεβλώσεις υπέρ των ορυκτών καυσίμων. Η κυβέρνηση αγόρασε πανάκριβα λίγο χρόνο, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους Έλληνες οικιακούς καταναλωτές. Αν δεν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και δεν προωθήσει επενδύσεις στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, ο χρόνος της θα έχει τελειώσει πριν χρειαστεί να ξαναζητήσει νέες αυξήσεις».

 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News