Dei Energy News

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η υπόθεση της «Αλουμίνιον»

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράλειψη συμμόρφωσης με δύο χωριστές αποφάσεις με τις οποίες ζητούσε να ανακτήσει τις ασυμβίβαστες κρατικές ενισχύσεις από τρία ελληνικά καζίνα (IP/11/635) και από την εταιρεία «Αλουμίνιον της Ελλάδος ΑΕ» (IP/11/864).
Τον Ιούλιο του 2011, η Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να ανακτήσει ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση που παρείχε με τη μορφή προτιμησιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος στην εταιρεία «Αλουμίνιον της Ελλάδος». Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται ως η διαφορά μεταξύ των εσόδων που θα είχε η ΔΕΗ ΑΕ, αν εφαρμοζόταν η συνήθης τιμή μεταξύ Ιανουαρίου 2007 και Μαρτίου 2008, και των εσόδων που πράγματι είχε βάσει της τιμής που εφαρμόστηκε στην Αλουμίνιον της Ελλάδος ΑΕ κατά την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε η Ελλάδα, η Επιτροπή υπολόγισε την ενίσχυση σε 17,4 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά την Αλουμίνιον της Ελλάδος ΑΕ, η ενίσχυση δεν έχει ανακτηθεί μέχρι σήμερα καθώς η διαδικασία ανάκτησης ανεστάλη από εθνικό δικαστήριο.
Και στις δύο περιπτώσεις (καζίνα και «Αλουμίνιον»), οι δικαιούχοι άσκησαν προσφυγή κατά των αποφάσεων της Επιτροπής του 2011 ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ. Ωστόσο, δεν έχουν ζητηθεί (ούτε εγκρίθηκαν) προσωρινά μέτρα και οι προσφυγές δεν έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.
«Τα κράτη μέλη έχουν διάφορες δυνατότητες υποστήριξης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Ωστόσο, όταν οι ενισχύσεις παρέχουν στρεβλωτικά πλεονεκτήματα σε επιλεγμένες επιχειρήσεις χωρίς να εξυπηρετούν κανένα κοινό συμφέρον, πρέπει να ανακτώνται το ταχύτερο δυνατόν. Αυτό είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση ισότιμων όρων ανταγωνισμού και τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας των ίδιων των κανόνων, δήλωσε ο Γιοακίν Αλμούνια, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Ανταγωνισμού.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη κύκλοι προσκείμενοι στον Όμιλο Μυτιληναίου ανέφεραν στο energypress ότι πρόκειται για τρέχουσα τυπική και αναμενόμενη διαδικασία. «Το θέμα είναι καθαρά δικαστικό, τα ελληνικά δικαστήρια έχουν αποφασίσει την αναστολή της ανάκτησης και η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει περαιτέρω γιατί υπάρχει εκκρεμοδικία» δήλωσαν χαρακτηριστικά.

http://www.energypress.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News