Dei Energy News

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Γιατί είναι δύσκολο να… ξεπουληθεί ο ΑΔΜΗΕ


Το τυπικό μέρος της διαδικασίας πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ
προχωρά κανονικά μετά και την κατάθεση χθες στη Βουλή του σχεδίου πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το ουσιαστικό μέρος της υπόθεσης όμως, δηλαδή η διασκέδαση των προβλημάτων που κάνουν διστακτικούς τους υποψήφιους επενδυτές, δεν φαίνεται να ξεπερνιέται εύκολα. «Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για ξεπούλημα των υποδομών της χώρας, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να… ξεπουληθεί ο ΑΔΜΗΕ με τόσα προβλήματα και εκκρεμότητες που έχει» εκτιμά, μιλώντας στο energypress, αξιόπιστο ενεργειακό στέλεχος. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τρία είναι τα βασικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν:
Πρώτον, ο ΑΔΜΗΕ χρωστάει μεγάλα ποσά.  
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του και οι βεβαιωμένες οφειλές προς τον ΛΑΓΗΕ (ποσά που αφορούν την καθυστέρηση απόδοσης του ΕΤΜΕΑΡ και των εσόδων από την εκκαθάριση των αποκλίσεων) βρίσκονται στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ και δεν μπορούν να αποπληρωθούν όσο συνεχίζεται η ταμειακή ασφυξία της ΔΕΗ (η οποία χρωστάει στον ΑΔΜΗΕ). Το ίδιο συμβαίνει με τα περίπου 100 εκατ. ευρώ που χρωστάει ο Διαχειριστής στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Η ανωμαλία αυτή, το γεγονός δηλαδή ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν μπορεί να εισπράξει όσα του χρωστούν και να πληρώσει όσα χρωστάει, δημιουργεί αντικίνητρο, καθώς ο υποψήφιος επενδυτής καλείται να γίνει μέρος ενός δισεπίλυτου προβλήματος που κατατρύχει την ελληνική ηλεκτρική αγορά.
Δεύτερον, υπάρχει η εκκρεμότητα με την ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων.  
Σύμφωνα με πληροφορίες τα σωματεία θα κλιμακώσουν τις νομικές διεκδικήσεις τους, αρχής γενομένης από προσφυγή που ετοιμάζουν εντός των επόμενων ημερών. Έχει προηγηθεί η προσφυγή των συνταξιούχων. Λέγεται ότι ο αριθμός των αγωγών που ετοιμάζονται μπορεί να ανέλθει και στις 40, και θα προέρχονται από σωματεία, μεμονωμένους εργαζόμενους, και συνταξιούχους της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την άποψή τους θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην περιουσία του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται ενσωματωμένη και η ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων της, η οποία δεν έχει ακόμη υπολογιστεί. Η απόπειρα που έκανε το ΥΠΕΚΑ να φέρει τροπολογία που να διασφαλίζει ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων καλύπτονται από το δημόσιο, παρότι στην πραγματικότητα δεν έκανε τίποτα άλλο από το να επιβεβαιώνει το υφιστάμενο καθεστώς, τελικά αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις βουλευτών. Όσο παραμένει η αβεβαιότητα για το θέμα, θεωρείται πολύ δύσκολο να προσέλθουν επενδυτές και να επιχειρήσουν να λύσουν εκείνοι το πρόβλημα που δεν έχει καταφέρει να λύσει η πολιτεία.
Τρίτον, το σταθερό έσοδο του ΑΔΜΗΕ θεωρείται μικρό για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. 
Σήμερα το ετήσιο ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στο 8%. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα αυξηθεί σημαντικά έναντι των σημερινών επιπέδων. Φαίνεται δηλαδή ότι η ΡΑΕ μετά και τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν στη Βουλή θα το ανεβάσει μόλις στο 8,5%, έναντι 10% - 11% που ζητούσαν αρχικά κάποιοι επενδυτές για να προσέλθουν στη διαδικασία.
Να θυμίζουμε ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά στην διαδικασία προεπιλογής, ενώ η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί με την επιλογή του προτιμητέου επενδυτή και την υπογραφή του συμφώνου αγοραπωλησίας και τη συμφωνία μετόχων.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι παλαιότερα ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ φέρονταν να έχουν  εκδηλώσει ιταλικές (Terna) και κινεζικές εταιρείες (China Grid), καθώς επίσης συνταξιοδοτικά ταμεία που συνηθίζουν  να επενδύουν στις υποδομές καθώς προσφέρουν σίγουρες αποδόσεις, υψηλότερες των ομολόγων.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Giati-einai-dyskolo-na-xepoylhthei-o-ADMHE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News