Dei Energy News

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Σαρωτική ομιλία από την Ραχήλ Μακρή - Ποιοι ιδιώτες...Τα λεφτά που έφαγε η ENERGON, η εκλεκτή της κυρίας Μέρκελ

Τους κατοίκους των ενεργειακών δήμων τους αποκαλείτε «βατράχια», τους πολίτες τους παραμυθιάζετε κι εμάς που αποκαλύπτουμε ποιοι πραγματικά είστε μας συκοφαντείτε διά του Τύπου.
Σαρωτική ομιλία από το βήμα της Βουλής πραγματοποίησε χθες το βράδυ η κ. Ραχήλ Μακρή αναφέροντας στην Εθνική αντιπροσωπεία όλες τις άγνωστες πτυχές που έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας και η κυβέρνηση αποσιωπά και προχωρά στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, χωρίς να αναφερθεί καν στις επιπτώσεις που έχει η δραστηριότητα της επιχείρησης στην περιοχή.
Η κ. Μακρή αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας, στη μη τήρηση της νομοθεσίας για τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών και τις αποκαταστάσεις των εδαφών, αλλά τη προσφυγή της περιοχής στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια από κοινού με τη νέα Περιφερειακή αρχή κατά παντός υπευθύνου, δημόσιου φορέα ή ιδιώτη, ώστε να αποκατασταθεί η περιοχή οικονομικώς και ηθικώς.
 Η κ. Μακρή τόνισε ότι «Σας δηλώνουμε, λοιπόν, οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας ότι, αφού μελετήσουμε και υπολογίσουμε το εξωτερικό κόστος, θα προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, θα κάνουμε μηνύσεις και στο κράτος και στους ιδιώτες και θα ζητήσουμε τις αποζημιώσεις: αποζημιώσεις για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αποζημιώσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία, για τον τοπικό πόρο, για την αποκατάσταση των εδαφών μας, για τις μετεγκαταστάσεις. Να είστε βέβαιοι ότι είμαστε ένας πολύ φιλόξενος κόσμος στη Δυτική Μακεδονία, όμως δεν είμαστε καθόλου εύκολοι αντίπαλοι και να είστε σίγουροι ότι θα μας βρείτε απέναντί σας»
 Ακολουθεί  το βίντεο και το κείμενο της ομιλίας της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή στην Ολομέλεια της Βουλής:

«Κύριε Σαλτούρε, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αν δεν κάνω λάθος, δεν είναι γραμματέας του συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ; Αλήθεια, ποιος τον διόρισε στη ΔΕΗ ΑΕ; Μπορείτε να μας απαντήσετε; Μόλις πριν από λίγη ώρα επέστρεψα από τη Δ υτική Μακεδονία, την Κοζάνη, την Πτολεμαϊδα και την Ποντοκώμη, δηλαδή από την ενεργειακή «καρδιά» της χώρας. Όλοι οι κάτοικοι της δυτικής Μακεδονίας ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τους Βουλευτές τους για να ζητήσουν βέβαια τις παραιτήσεις τους.
Ο νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με ενημέρωσε ότι έχει «οργώσει» την περιοχή και οι εκπρόσωποι της περιοχής μας είναι άφαντοι. Από την περιοχή είναι άφαντοι, από το Κοινοβούλιο είναι άφαντοι και όλοι εμείς, πολίτες και εκπρόσωποί τους, αναρωτιόμαστε πού άραγε να έχουν κρυφτεί. Βέβαια, θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι έχετε αφήσει πίσω άξιους εκπροσώπους της Κυβέρνησής σας τους οποίους παρακολουθήσαμε στην Επιτροπή της Βουλής να υποστηρίζουν με θέρμη και ουρλιαχτά τα συμφέροντα των ιδιωτών στα οποία θα ξεπουλήσετε τη ΔΕΗ.
 Αλήθεια, γιατί δεν πήγατε στη Δυτική Μακεδονία τόσες μέρες για να ενημερώσετε τους κατοίκους της περιοχής ότι όλα θα είναι καλύτερα και ότι τίποτα δεν θα συμβεί; Καταθέσατε το νομοσχέδιο το Μάρτιο και αφού το κρατούσατε στα συρτάρια, μεθοδεύσατε να το φέρετε στα Θερινά Τμήματα της Βουλής ώστε να συμπέσει με το μεσοδιάστημα εναλλαγής των εκλεγμένων τοπικών αυτοδιοικήσεων προκειμένου να μειώσετε τις αντιδράσεις για τη διάλυση της ΔΕΗ που έρχονται από παντού, από την τοπική κοινωνία των ενεργειακών περιοχών της χώρας και από την επιστημονική κοινότητα που υπογραμμίζει ότι ο διαχωρισμός ενός τμήματος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού δεν είναι εφικτός και λειτουργικός χωρίς να καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα. Βέβαια, δεν περιμένουμε από τους Βουλευτές σας να γνωρίζουν τι θα πει σύστημα και πώς ακριβώς λειτουργεί μέσα από την ιστορική γνώση που αποδεικνύει ότι η ιδιωτικοποίηση παραγωγικών επιχειρήσεων όχι μόνο δεν βελτίωσε τον ανταγωνισμό, αλλά τερμάτισε τη λειτουργία των επιχειρήσεων πάντα εις βάρος του δημοσίου.
Επιστρατεύσατε τους εργαζόμενους, ενώ οι συνδικαλιστές των κομμάτων σας επιδίδονται σε «μακροβούτια» και θεατρινίστικες παραστάσεις στα ΜΜΕ. Οι τελικοί καταναλωτές, μελετώντας τα πραγματικά στοιχεία από τη διεθνή εμπειρία, καταλαβαίνουν ότι η τιμή του ρεύματος που πληρώνουν θα αυξηθεί. Διαλύετε τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και θέλετε να πουλήσετε το 30%, χωρίς να έχετε παρουσιάσει μία επιστημονική μελέτη αποτίμησης της περιουσίας που εκποιείτε.
Σας το είπαμε και στην Επιτροπή. Υφίστανται οι λιγνιτικοί χάρτες του ΙΓΜΕ οι οποίοι παρουσιάζουν τα κοιτάσματα λιγνίτη. Σύμφωνα μ’ αυτά τα βεβαιωμένα γεωλογικά κοιτάσματα λιγνίτη, είναι 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία 3,3 δισεκατομμύρια είναι εκμεταλλεύσιμα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επειδή το ΙΓΜΕ παρουσίασε με στοιχεία την ανικανότητά σας και το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου σε όλα τα επίπεδα, το κλείσατε γιατί φοβάστε να υπάρχουν επιστημονικοί φορείς στη χώρα που να αποδεικνύουν τα ψέματά σας. Επισημαίνουμε ότι υπάρχουν πολλές μελέτες εκτίμησης των λιγνιτικών αποθεμάτων.
Σας καταθέτουμε μία από τις πιο έγκυρες, όπως πιστεύουμε, όχι για τίποτε άλλο, παρά για να κατανοήσει ο ελληνικός λαός το μέγεθος της περιουσίας την οποία ξεπουλάτε. (Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα μελέτη, η οποία βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής). Δεν θα είχε βέβαια νόημα η τελική αποτίμηση του ορυκτού πλούτου του λιγνίτη γιατί δεν θα χρειαζόταν να αλλάξει ιδιοκτήτη ο ορυκτός πλούτος της χώρας προκειμένου να αξιοποιηθεί. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα γιατί πάρα πολύ απλά μπορείτε να πουλήσετε το λιγνίτη στους ιδιώτες.
Δεν χρειάζεται να πουλήσετε ολόκληρα ορυχεία τα οποία δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να ανακατασκευαστούν. Δεν υπάρχει ούτε λόγος, ούτε δικαιολογία. Πουλάτε ακόμα τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, δίνοντας αναπόφευκτα τη διαχείριση των υδάτων των ταμιευτήρων τους στο νέο αγοραστή. Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, πουλάτε το νερό που ξεδιψά τις πόλεις και ποτίζει μεγάλες γεωργικές εκτάσεις. Για ποιον ακριβώς λόγο;
 Για το δημόσιο συμφέρον; Όχι βέβαια. Παρά τον ισχυρισμό σας ότι τίποτε δεν θα αλλάξει, δεν μπορείτε να διασφαλίσετε την αλήθεια των λόγων σας για έναν πάρα πολύ απλό λόγο: Επειδή λέτε ψέματα. Ο ιδιώτης δεν θα ασκήσει κοινωνική πολιτική. Θα κόψει την παροχή ρεύματος και νερού στην οικογένεια που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, από την ανθρωπιστική κρίση που εσείς δημιουργήσατε. Ο ιδιώτης νοιάζεται για ένα πράγμα και μόνο: Για την απόσβεση των φραγκοδίφραγκων που σας έδωσε και τη δημιουργία κέρδους. Χωρίς να έχετε αποτιμήσει τον ορυκτό πλούτο, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια -συμπεριλαμβανομένων των νερών που κατέχουν- και τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια, τα βγάζετε όλα στο σφυρί για 1 με 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Περιουσία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων πωλείται στο 1% της αξίας της χωρίς να υπάρχει λόγος άλλος από τον παράνομο πλουτισμό ορισμένων Ελλήνων και ξένων «μεγαλοκαρχαριών» εις βάρος των υπόλοιπων πολιτών αυτής της χώρας. Αυτά μόνο μια κυβέρνηση προτεκτοράτου θα μπορούσε να τα υλοποιήσει. Μια κυβέρνηση, δηλαδή, ακριβώς όπως η δική σας που διαλύει τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, γιατί της το επιβάλει το μνημόνιο. Μια συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, όπου η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει να υπερασπιστεί την πώληση με ανυπόστατα επιχειρήματα περί ανταγωνισμού και πτώσης των τιμών και το ΠΑΣΟΚ ως αυτόκλητος υπερασπιστής της κοινοβουλευτικής αβρότητας δεν μπορεί απλά να ακούει για ξεπουλήματα. Νέες «Μαρίες Αντουανέτες» στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν μπορούσε, όμως, να ακούσει για επιστρατεύσεις για τις οποίες βέβαια κατέθετε προτάσεις νόμου για την κατάργησή τους.
 Τώρα υποστηρίζει, όχι μόνο την επιστράτευση των εργαζομένων αλλά ολόκληρων ατμοηλεκτρικών σταθμών και υδροηλεκτρικών σταθμών. Καταθέτουμε, βέβαια, την πρόταση νόμου στην αιτιολογική έκθεση της οποίας αναφέρεται ότι θωρακίζεται το δικαίωμα στην απεργία και διαμορφώνονται οι νομοθετικές προϋποθέσεις ορθής ερμηνείας και εφαρμογής του άρθρου 22 του Συντάγματος. Αλήθεια; Υπογραφές: Ευάγγελος Βενιζέλος! Θεόδωρος Πάγκαλος! Χριστοφιλοπούλου! Ο κύριος Χρυσοχοϊδης!
 Σοβαρά; Δηλαδή, τώρα εσείς δεν θωρακίζετε το δικαίωμα στην απεργία; Το παραβιάζεται τώρα ή παραβιάζεται και το άρθρο 22 του Συντάγματος; Τι ακριβώς συμβαίνει; Πότε είχατε δίκιο; Όταν καταθέτατε την πρόταση νόμου για την κατάργηση μιας «χουντικής» όπως λέγατε διάταξης ή τώρα που επιτάσσετε ολόκληρα εργοστάσια μαζί με τους εργαζομένους τους;
Καταθέτουμε, λοιπόν, την πρόταση νόμου. (Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής) Ή μήπως θέλετε να παγιδεύσετε το νέο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας που αντιστέκεται μαζί με τους πολίτες στην πώληση της ΔΕΗ για να συλληφθεί και να μην μπορεί να ορκιστεί; Δώσατε βέβαια και αυξήσεις πριν λίγες μέρες. Δύο χρόνια τώρα αύξηση δεν είδαμε.
 Είδαμε, όμως, στους ανώτατους δικαστικούς. Εύγε! Η στόχευσή σας στο κράτος δικαίου είναι πασιφανής. Όλα αυτά συνθέτουν την πολιτική σας ανακολουθία. Ο Σαμαράς στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 αποκαλεί την επιστράτευση «χουντική μέθοδο» σε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή. Προτού καταθέσω τα αποσπάσματα των σχετικών Πρακτικών, διαβάζω κομμάτια από ό,τι έλεγε ο κύριος Σαμαράς τότε: «Έρχεστε σήμερα και καταφεύγετε σε πρωτοφανείς μεθόδους τρομοκράτησης και καταστολής», αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζω σε άλλα σημεία:
«Τα έχετε χάσει εντελώς. Έχετε «χάσει τη μπάλα». Μόνοι σας πυροδοτείτε τα χειρότερα». Σε άλλο σημείο: «Αντιμετωπίζετε τις κοινωνικές αντιδράσεις με εφαρμογή χουντικών μεθόδων, πυροδοτείτε την κοινωνική έκρηξη. Δεν είστε μόνο λαϊκιστές, γίνεστε και επικίνδυνοι. Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι το μνημόνιο ήταν ολέθριο σφάλμα: Πρώτον γιατί δεν έβγαιναν τα νούμερα. Τώρα επιβεβαιωθήκαμε. Το ακούμε πια και από τους δικούς σας Βουλευτές μέσα στη Βουλή. Μας επιβεβαίωσαν και ξένοι οικονομολόγοι που βγαίνει ο ένας μετά τον άλλον και λένε ακριβώς αυτό: ότι το μνημόνιο δεν βγαίνει. Μας το επιβεβαίωσαν και οι δανειστές μας, που συζητούν τρόπους να χαλαρώσουν τους όρους αποπληρωμής. Γιατί, όπως τους υπογράψατε πέρυσι, δεν βγαίνουν». Τάδε έφη ο κ. Αντώνης Σαμαράς, επίσημα Πρακτικά Βουλής, σε επίκαιρη επερώτηση. (Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
 Ο Βενιζέλος και ο Χρυσοχοϊδης καταθέτουν στις 14 Απριλίου, λοιπόν, του 2006 την πρόταση νόμου που σας ανέφερα προηγουμένως, για την κατάργησή της. Και σήμερα, εσείς έχετε επιστρατεύσει κάθε εργαζόμενο ο οποίος αντιδρά. Συγχαρητήρια για τη μνήμη σας. Συγχαρητήρια για την ιστορική σας συνέπεια! Πέρα όμως από την πολιτική ανακολουθία εμφανίζετε και λογική ανακολουθία.
Ψηφίσατε το νομοσχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή των δικτύων μεταφοράς υψηλής τάσης για το οποίο ο Πρωθυπουργός σας έλεγε για ακόμη μια φορά ψέματα απ’ αυτό το Βήμα στις προγραμματικές δηλώσεις τον Ιούλιο του 2012, επιτρέποντας έτσι στον αγοραστή να ανεβάσει το τέλος μεταφοράς ρεύματος από 8% σε απεριόριστο ποσοστό. Πουλάτε τα εργοστάσια-φιλέτα που ούτως ή άλλως λειτουργούν με χαμηλό κόστος, στο οποίο ο ιδιώτης θα προσθέσει το κέρδος και ισχυρίζεστε ότι θα μειωθεί το τιμολόγιο. Μήπως το πουλάτε στο Χουντίνι και δεν το ξέρουμε; Όπου ιδιωτικοποιήθηκε η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής αυξήθηκαν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυξήθηκαν σε επίπεδα ως και 89%, καθώς τα στοιχεία που παρουσιάζετε εδώ είναι ψευδή γιατί κανέναν δεν ενδιαφέρει η καθαρή τιμή της κιλοβατώρας.
Το κόστος του διακόπτη σκεφτόμαστε. Και το κόστος αυτό εκτινάσσεται προς τα πάνω, ιδίως όταν έχεις πουλήσει τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που πρέπει να προσθέσεις σε αυτό το κόστος. Κόψτε επιτέλους τα ψέματα. Οι Έλληνες πολίτες δεν είναι ηλίθιοι να τους δουλεύετε. Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα έχει απελευθερωθεί. Ιδιώτες έχουν κατασκευάσει εργοστάσια με φυσικό αέριο. Αλλά, επειδή δεν θέλησαν να επενδύσουν και πολλά, έχουν και πανάκριβη τιμή. Ιδιώτες κατασκευάζουν Α.Π.Ε., τις οποίες επιχορηγήσατε πριν από λίγες μέρες με 100 εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσετε έξι θέσεις εργασίας. Ισχυρίζεστε ότι οι ιδιώτες θα μειώσουν τη διαφθορά του δημοσίου που τα κόμματά σας δημιούργησαν και δεν ήθελαν να καταπολεμήσουν.
Ποιοι ιδιώτες θα μειώσουν τη διαφθορά; Αυτοί του αιολικού πάρκου της Ρόδου που δημοσιεύματα αναφέρουν καραμπινάτη κακοδιαχείριση; Τα λεφτά που έφαγε η ENERGON, η εκλεκτή της κυρίας Μέρκελ και οι υπεργολάβοι ή το σκάνδαλο της ENERGA POWER και της HELLAS POWER;
 Αν δεν απαντήσετε λοιπόν ουσιαστικά, θα προσκομίσω αύριο δημοσιευμένα στοιχεία που θα καταδεικνύουν με τι είδους ιδιώτες συνεργαζόσασταν και πού ακριβώς θέλετε να χαρίσετε τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Θα αποκαλύψουμε όλη τη μεθόδευση απαξίωσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού από τις κυβερνήσεις σας και την καταλήστευσή της από τους ιδιώτες στους οποίους αναθέτατε.
 Καταθέσατε ένα νομοσχέδιο που δεν κάνει λόγο για σοβαρότατα θέματα όπως είναι οι μετεγκαταστάσεις των χωριών που ζουν με τις δονήσεις των ορυχείων, με την αγωνία των ρωγμών στα σπίτια τους. Οικισμοί ολόκληροι πρέπει να μετεγκατασταθούν και εσείς αδιαφορείτε. Αδιαφορείτε για τους ανθρώπους, οι πρόγονοι των οποίων κυνηγημένοι από την αγριότητα των Τούρκων εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή της Ελλάδας, πρόκοψαν και αναπτύχθηκαν. Σχεδόν έναν αιώνα μετά οι απόγονοί τους φεύγουν κυνηγημένοι από μια πολιτεία που αδιαφορεί για τα χωριά που χρειάζονται μετεγκατάσταση και συγκεντρώνει την προσοχή της στο πως θα πουλήσει. Αντί να ασχολείστε λοιπόν με την κοροϊδία των πολιτών, θα μπορούσατε να είχατε ήδη φτιάξει ένα θεσμικό πλαίσιο για τις μετεγκαταστάσεις.
Δεν το φτιάξατε όμως. Ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν υπάρχει γιατί θέλατε όλα αυτά τα χρόνια να κρατάτε τους πολίτες σε εκλογική ομηρία. Μας λέτε ότι ενδιαφέρεστε για το περιβάλλον, αλλά δεν μας λέτε τίποτα για την αποκατάσταση των εδαφών από τα παλιά ορυχεία. Τίποτα δεν προβλέπεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Κοροϊδεύετε τους κατοίκους λέγοντάς τους ότι τους έχετε εξασφαλίσει αλλά δεν το έχετε πράξει. Οι κάτοικοι λοιπόν των δεκατριών χωριών της Δυτικής Μακεδονίας σάς ζητούν μέσω εμού να απαντήσετε σε ποιο ακριβώς άρθρο το προβλέπετε. Οι κάτοικοι της Ποντοκώμης μου ζήτησαν χθες να σας ρωτήσω τι θα γίνει με τη μετεγκατάσταση του χωριού τους και πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί γιατί δεν μπορούν να ζουν πλέον δίπλα στο λιγνίτη και να πεθαίνουν τα παιδιά τους. Ποιος είναι αυτός βέβαια που θα αναλάβει το κόστος των 500 εκατομμυρίων ευρώ;
 Ο ιδιώτης ή η ΔΕΗ; Εκτός αν αποδέχεστε ότι τους κοροϊδεύετε καθώς τους αφαιρείτε με το άρθρο 10 τη δυνατότητα να προσφύγουν σε δικαστική προστασία. (Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
 Κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό χρειάζομαι και ολοκληρώνω. Κατανοείτε βέβαια ότι αυτό προσκρούει στο άρθρο 20, παράγραφος 1 του Συντάγματος, αν βέβαια σας ενδιαφέρει η συνταγματικότητα των νομοθετημάτων σας. Θέλετε να πουλήσετε τη «μικρή ΔΕΗ» για ένα με δύο δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ένα δισεκατομμύριο είναι τα χρέη του Δημοσίου και των μεγάλων πελατών.
Καταθέτουμε το από 6/2/2012 έγγραφο της Διεύθυνσης Πωλήσεων και μεγάλων πελατών της ΔΕΗ. (Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής) Όταν θα έρθει λοιπόν ο ιδιώτης, θα κάνει τα στραβά μάτια όπως κάνετε εδώ και χρόνια επειδή είστε οι πολιτικοί προϊστάμενοι της ΔΕΗ; Όχι βέβαια. Όπως δεν κάνουν τα στραβά μάτια οι ιδιώτες από τους οποίους νοικιάζετε το κτήριο της Μεσογείων του Υπουργείου σας κι αν αργήσετε μια μέρα, παίρνουν τηλέφωνα στο Υπουργείο και στην Οικονομική Διεύθυνση και απειλούν με εξώδικα με ποινικές ρήτρες.
Από τα έγγραφα που σας καταθέσαμε, διαπιστώνουμε ότι τα νοσοκομεία χρωστούν 3,8 εκατομμύρια ευρώ και εμείς ρωτάμε: Όταν περάσει στον ιδιώτη η ΔΕΗ, θα κόβει το ρεύμα στα νοσοκομεία; Οι ιδιώτες θα έχουν τη συμπεριφορά, βέβαια, του Μυτιληναίου –φανταζόμαστε εμείς- που αγόραζε από τη ΔΕΗ στη μισή τιμή την κιλοβατώρα και την πουλούσε υπερδιπλάσια της κανονικής τιμής. Όλα αυτά αποδεικνύουν ένα πράγμα: ότι νοιαζόσαστε μόνο για την εκποίηση στους τοκογλύφους, εσωτερικούς κι εξωτερικούς. Τους εργαζόμενους τους επιστρατεύετε, ενώ θα μπορούσατε να βάλετε τους ιδιώτες στο δίκτυο. Τους κατοίκους των ενεργειακών δήμων τους αποκαλείτε «βατράχια», τους πολίτες τους παραμυθιάζετε κι εμάς που αποκαλύπτουμε ποιοι πραγματικά είστε μας συκοφαντείτε διά του Τύπου.
Για όλους αυτούς τους λόγους, σας λέμε να αποσύρετε το νομοσχέδιο, γιατί εμείς θα το ακυρώσουμε στην πράξη, με τρόπο βέβαια τον οποίο θα σας αναλύσουμε αύριο. Σας δηλώνουμε, λοιπόν, οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας ότι, αφού μελετήσουμε και υπολογίσουμε το εξωτερικό κόστος, θα προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, θα κάνουμε μηνύσεις και στο κράτος και στους ιδιώτες και θα ζητήσουμε τις αποζημιώσεις: αποζημιώσεις για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αποζημιώσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία, για τον τοπικό πόρο, για την αποκατάσταση των εδαφών μας, για τις μετεγκαταστάσεις. Να είστε βέβαιοι ότι είμαστε ένας πολύ φιλόξενος κόσμος στη Δυτική Μακεδονία, όμως δεν είμαστε καθόλου εύκολοι αντίπαλοι και να είστε σίγουροι ότι θα μας βρείτε απέναντί σας. Ευχαριστώ».

 http://www.eordaialive.gr/news.php?lang=173&newid=3846&cat=155#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News