Dei Energy News

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Μειώσεις και αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Διπλές μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για περίπου 1,5 εκατομμύριο μικρούς εμπόρους κι ελεύθερους επαγγελματίες έρχονται μέσα στον Ιούλιο από τη ΔΕΗ και κατόπιν σχετικής έγκρισης του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου.
Οι μειώσεις αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου τιμολόγησης της ΔΕΗ, η οποία όμως φέρνει και μικρές αυξήσεις στη χαμηλή κλίμακα χρέωσης (0 έως 800 κιλοβατώρες)..
των οικιακών καταναλωτών.
Ειδικότερα, και, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», εμπορικά καταστήματα, γραφεία, συνεργεία αυτοκινήτων, φούρνοι, καθαριστήρια, εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία κ.λπ. θα πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα, εξοικονομώντας στο τετράμηνο κατά μέσο όρο 20 με 50 ευρώ. Δηλαδή στον χρόνο θα κερδίσουν 60 με 150 ευρώ.
Τα καλά νέα, όμως, δεν σταματούν εδώ για τους μικρούς εμπόρους και βιοτέχνες που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση. Όπως αναφέρουν πηγές στο «Έθνος», η επιχείρηση σχεδιάζει, στο πλαίσιο της εμπορικής πολιτικής που έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει χωρίς την κρατική παρέμβαση, και επιπλέον εκπτώσεις.
Για τις κατηγορίες αυτές, η ΔΕΗ επεξεργάζεται μοντέλο χορήγηση κι άλλης μείωσης στα τιμολόγια που θα συναρτάται με τον «όγκο» κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή όταν ένας μικρός επιχειρηματίας «καίει» ρεύμα με βάση συγκεκριμένες ποσότητες που θα ορίσει η εταιρεία, τότε θα έχει το δικαίωμα επιπλέον έκπτωσης στα τιμολόγια. Με τον τρόπο αυτό οι μικρομεσαίοι της χαμηλής τάσης θα γνωρίσουν σημαντική ελάφρυνση και μάλιστα εν μέσω οικονομικής ύφεσης και αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων.
Νέα τιμολόγηση
Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ προχωρά και στην αλλαγή της τιμολόγησης των νοικοκυριών. Για την ακρίβεια καταργείται η κλίμακα χρέωσης για κατανάλωση ρεύματος από 0 έως 800 κιλοβατώρες. Αυτό είναι αποτέλεσμα κοινοτικών κανονισμών, σύμφωνα με τους οποίους θα πρέπει να παύσουν να εφαρμόζονται στα τιμολόγια ρεύματος οι «σταυροειδείς» επιδοτήσεις. Δεν θα πρέπει η μία κατηγορία κατανάλωσης να χρηματοδοτεί την άλλη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι μικροί επιχειρηματίες είχαν ακριβό ρεύμα, για να έχουν φθηνό όσοι καταναλώνουν μέχρι 800 κιλοβατώρες. Στην τελευταία κατηγορία υπολογίζεται ότι ο αριθμός των νοικοκυριών είναι περί τα 1,2 εκατομμύρια. Ωστόσο, από αυτούς περίπου 400.000 είναι κλειστά κτίρια. Είτε διαμερίσματα, είτε μαγαζιά, είτε εξοχικά. Από τα υπόλοιπα 800.000 κάποια νοικοκυριά έχουν ήδη υπαχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Ετσι, η επιβάρυνση περιορίζεται σε μικρότερο αριθμό καταναλωτών, ενώ και η ίδια η αύξηση είναι γύρω στα 5 με 7 ευρώ το τετράμηνο. Δηλαδή 15 με 21 ευρώ τον χρόνο.
Το θέμα των τιμολογίων και συγκεκριμένα της κατάργησης των σταυροειδών επιδοτήσεων, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τεθεί και στη συνάντηση του κ. Παπαγεωργίου με τους επικεφαλής της τρόικας μεθαύριο τη Δευτέρα 14 Ιουλίου.
Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχουν ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τους φορείς της αγοράς ώστε από τις 30 Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουν οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό ιδιώτες προμηθευτές θα αγοράζουν φθηνή ισχύ και θα τη μεταπωλούν στους καταναλωτές ανοίγοντας έτσι τον ανταγωνισμό.
Oι αυξομειώσεις
Οι μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος έρχονται ως αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου τιμολόγησης της ΔΕΗ, η οποία όμως φέρνει και μικρές αυξήσεις στη χαμηλή κλίμακα χρέωσης (0 έως 800 κιλοβατώρες) των οικιακών καταναλωτών.

(Χρ. Κολώνας, Έθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News