Dei Energy News

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Υπέρογκα φέσια, κλειστές αγορές για τη ΔΕΗ

Ικανοποιητικά θα είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα αποτελέσματα της ΔΕΗ στο 9μηνο, ωστόσο η ταμειακή κατάσταση της επιχείρησης είναι δραματική. Η αυξητική τάση στα φέσια των ιδιωτών προς τη ΔΕΗ έχει ανακοπεί, αλλά οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένουν στα επίπεδα των 1,7-1,8 δισ. ευρώ, ποσά που θεωρούνται μη διαχειρίσιμα.
Αυτό έχει ως συνέπεια να χρωστάει η ΔΕΗ μεγάλα ποσά σε ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να αυξάνουν
οι καθυστερήσεις στις πληρωμές προς τους παραγωγούς ρεύματος.
Εδώ και μήνες η εταιρεία αναζητά τρόπους για τη χρηματοδοτική της ενίσχυση. Ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες πολιτικής ρευστότητας, είναι περιορισμένες οι δυνατότητες δανεισμού εκ νέου από τις αγορές με καλούς όρους και επιτόκια. «Οι αγορές στην πραγματικότητα έχουν και πάλι κλείσει. Συνεπώς η ΔΕΗ δεν έχει πηγές για να αντλήσει ρευστότητα, παρά μόνον εάν εκταμιευθεί κάποιο μικρό δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» δηλώνει στο energypress αρμόδιος παράγοντας. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι εκτός από τους ιδιώτες, στα φέσια προς την επιχείρηση περιλαμβάνονται και περίπου 180 εκατ. ευρώ που χρωστούν οι φορείς του δημοσίου, για την εξόφληση των οποίων έχουν υπάρξει πολλές υποσχέσεις χωρίς αποτέλεσμα.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο η ΔΕΗ είχε αντλήσει από τις αγορές 700 εκατ. ευρώ μέσω δύο ομολόγων, μια 5ετή έκδοση 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,5% και μια 3ετή έκδοση 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,75%.
 Η ανταπόκριση της αγοράς ήταν πολύ θετική καθώς είχε υπερκαλυφθεί έξι φορές το ποσό που ζητούσε η επιχείρηση, με προσφορές για 3 δισ. ευρώ. Επίσης δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που η ΔΕΗ προχώρησε σε αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ αλλά και εκταμίευσε σημαντικά ποσά από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

http://energypress.gr/news/reuma/Yperogka-fesia-kleistes-agores-gia-th-DEH



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News