Συνάντηση
των εργατικών σχημάτων-κινήσεων-παρεμβάσεων από τον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ
πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα, στα πλαίσια της προσπάθειας
συντονισμού της ταξικής πτέρυγας του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος και
την προώθηση της αναγκαίας συζήτησης για κοινές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες
μέσα στο καυτό τοπίο της αντεργατικής επίθεσης διαρκείας με τη νέα της φάση να
βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κινήσεις και τα σχήματα: Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ΕΚΑ, Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, Πρωτοβουλία Οικοδόμων, Πρόταση Προοπτικής Εθνικής Τράπεζας, ΑΣΕ-ΟΤΕ, Αυτόνομες Ριζοσπαστικές Παρεμβάσεις Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Ταξική Ενότητα Φαρμάκου, η Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία ΕΑΣ-ΕΘΕΛ, το σχήμα «Λάντζα» από τον κλάδο του επισιτισμού, το σχήμα-πρωτοβουλία «Attack στην ανεργία και την επισφάλεια» που παρεμβαίνει στα προγράμματα ΟΑΕΔ-voucher-ΚΩΧ, κλπ, η «Πρωτοβουλία Γένοβα στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ», η Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών από το χώρο των ιδιωτικών κλινικών. Επίσης πήραν μέρος συνδικαλιστές από πρωτοβουλίες ή παρεμβάσεις από τον κλάδο του βιβλίου-χάρτου, των ΜΜΕ, από το ΜΕΤΡΟ, από το ΚΑΠΕ, κ.α.
Στη συνέλευση κατατέθηκε και παρουσιάστηκε εισήγηση από την «Ταξική Ενότητα Φαρμάκου», όπως είχε αποφασιστεί από τη συνεδρίαση της γραμματείας των εργατικών κινήσεων-σχημάτων. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν εργαζόμενοι από τα σχήματα, γύρω από το αναγκαίο ζήτημα της ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος, τις μορφές πάλης του, τις δομές του συνδικαλιστικού κινήματος και τα αιτήματά του στην σημερινή συγκυρία, ενώ ήρθε πλούσια εμπειρία από χώρους δουλειάς.
Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης των εργατικών σχημάτων-κινήσεων ήταν το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αιχμές τις κύριες διεκδικήσεις -όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί και στις τρεις προηγούμενες συνελεύσεις- για αυξήσεις στους μισθούς και άρση όλων των περικοπών της τελευταίας πενταετίας, δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Βασικό ζήτημα στη συζήτηση αναδείχθηκε η προστασία των συλλογικών αγώνων, του δικαιώματος στην απεργία και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς. Η πρόθεση κυβέρνησης – εργοδοσίας να αλλάξει τον συνδικαλιστικό νόμο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί δυναμικά από το ταξικό εργατικό κίνημα. Προασπίζοντας όλα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και κύρια την απεργία, τη συνέλευση και τα πρωτοβάθμια σωματεία, χτίζοντας και δυναμώνοντας από τα κάτω την οργάνωση, την μαχητικότητα και μαζικότητα στους χώρους δουλειάς. Όπως τόνισαν μια σειρά εργατικά σχήματα στη συνάντηση, το ταξικό κίνημα και οι δυνάμεις του πρέπει να θέσουν τους όρους για ένα πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων, μακριά από τις λογικές της ανάθεσης, πέρα από κάθε κρατική παρέμβαση, με δομές τέτοιες που θα μπορούν να αποτελούν όπλο στις συλλογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων. Για συνδικάτα και αγώνες στα χέρια των εργαζομένων, ενάντια σε έναν κρατικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.
Στη συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη να αξιοποιηθεί η απεργία της 27/11 ως ένας αγωνιστικός σταθμός απέναντι στα νέα αιματηρά μέτρα που συζητούν και αποφασίζουν η τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ήδη εργατικά σχήματα-κινήσεις-παρεμβάσεις την μέρα της απεργίας καλούν στο Μουσείο στις 10.30 πμ, μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία. Απαιτείται όμως και συνέχεια και κλιμάκωση, με μαζική παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, με συνελεύσεις και εξόρμμηση, με αγώνες που δεν θα είναι απλά κινήσεις διαμαρτυρίας.
Στην συνέλευση των εργατικών σχημάτων-κινήσεων-παρεμβάσεων ιδιωτικού τομέα-ΔΕΚΟ αποφασίστηκε -εκτός από την συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 27 Νοέμβρη-, η έκδοση κοινής ανακοίνωσης, κοινές παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και η διοργάνωση εκδήλωσης μέσα στο Δεκέμβρη με θέμα τόσο τις ΣΣΕ όσο και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Επίσης εκφράστηκε η ανάγκη και δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση-συνέλευση μαζί με τις «Παρεμβάσεις-Κινήσεις» του δημόσιου τομέα, για να συζητηθεί μια πανεργατική γραμμή και σχέδιο κοινής δράσης στα καυτά μέτωπα της περιόδου.
από: e-KOZANH
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου