Dei Energy News

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ της Βεύης – Καταγγελία στην Κομισιόν για κρατική ενίσχυση του μισθωτή


Ένα νέο επεισόδιο στο πολύχρονο σήριαλ της εκμίσθωσης των δικαιωμάτων του λιγνιτοφόρου χώρου της Βεύης, γράφεται αυτές τις μέρες. Μετά την υπογραφή της απόφασης για παραχώρηση στον ΑΚΤΩΡΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, έχει υποβληθεί από άγνωστο ιδιώτη καταγγελία στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η παραχώρηση υποκρύπτει κρατική ενίσχυση.
Η αντίδραση της Κομισιόν, σύμφωνα με το τυπικό που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, ήταν να ζητήσει από τη
χώρα μας με επιστολή της προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. στοιχεία που να ανατρέπουν τον ισχυρισμό του καταγγέλλοντος.
Η διερεύνηση της υπόθεσης από την πλευρά της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν δεν παγώνει και βεβαίως δεν ανατρέπει τη διαδικασία εκμίσθωσης του ορυχείου, η οποία συνεχίζεται κανονικά. Παρόλα αυτά δημιουργεί μια νέα εκκρεμότητα και δεν επιτρέπει, προς το παρόν, να ολοκληρωθεί μια υπόθεση που τραβάει 8 χρόνια και έχει περάσει από τα χέρια 6 υπουργών Ανάπτυξης και Ενέργειας.
Όπως αναφέρει στην επιστολή της προς τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία η DG Comp, την οποία έχει στη διάθεσή του το energypress, «Η Επιτροπή έλαβε καταγγελία για χορήγηση εικαζόμενης κρατικής ενίσχυσης στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ με την ανάθεση μακροχρόνιας παραχώρησης για εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου Βεύης. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα επιθυμούσαν διευκρινήσεις εκ μέρους των αρχών της χώρας σας, ως προς τα ζητήματα που θίγονται στην καταγγελία. Εφόσον οι Αρχές σας θεωρούν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία παράνομης ενίσχυσης, θα ήταν χρήσιμο να υποβάλλουν δική τους συνοπτική αναφορά των πραγματικών περιστατικών, καθώς και των λόγων για τους οποίους δεν θεωρούν ότι η εικαζόμενη ενίσχυση είναι παράνομη. Η Επιτροπή θα είναι τότε σε θέση να διαβιβάσει την εκτίμηση αυτή στον καταγγέλλοντα, εφόσον είναι ευλογοφανής, ώστε να αρθούν οι προηγούμενες υπόνοιές του».
Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού ζητάει απάντηση από τη χώρα μας σε 7 συγκεκριμένα σημεία, μεταξύ των οποίων να δοθούν στοιχεία:
Για τον αποκλεισμό από τη διαδικασία σειράς εταιρειών πριν την τελική αξιολόγηση
Για το κατά πόσον η ανάθεση έγινε στην «καλύτερη τιμή»
Στην επιστολή παρατίθενται μεταξύ άλλων και οι λόγοι για τους οποίους ένα μέτρο χαρακτηρίζεται κρατική ενίσχυση. Όπως αναφέρεται «ένα μέτρο αποτελεί κρατική ενίσχυση εάν πληροί τέσσερις όροι: Πρώτον, η χρηματοδότηση απορρέει από το κράτος ή από κρατικούς πόρους. Δεύτερον, το μέτρο παρέχει πλεονέκτημα σε ορισμένες επιχειρήσεις ή οικονομικές δραστηριότητες. Τρίτον, το μέτρο είναι επιλεκτικό. Και τέταρτον, το μέτρο επηρεάζει το εμπόριο μεταξύ κρατών – μελών και νοθεύει ή απειλεί να νοθεύσει τον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά».
Παράγοντες, πάντως, που γνωρίζουν καλά το θέμα, εκτιμούν, μιλώντας στο energypress, ότι επί της ουσίας δεν μπορεί να σταθεί ένσταση περί κρατικής ενίσχυσης, από τη στιγμή που έχουν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και το τελικό μίσθωμα είναι υψηλότερο από οποιοδήποτε αντίστοιχο (Στη Βεύη είναι 7% επί της Οριακής Τιμής του Συστήματος,  όταν το υψηλότερο που έχει προσφερθεί μέχρι σήμερα σε άλλα λιγνιτωρυχεία είναι 6%).
Πολύχρονο σήριαλ
Ο διαγωνισμός για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης πέρασε κυριολεκτικά από 40 κύματα προκειμένου να ολοκληρωθεί. Η προκήρυξή του έγινε στις 24 Μαΐου 2006, επί υπουργίας Δημήτρη Σιούφα. Ωστόσο στην ουσία διεξήχθησαν δύο διαγωνιστικές διαδικασίες, καθώς μετά το 2009 ο τότε υφυπουργός και σήμερα υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, προχώρησε σε ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού και στην προκήρυξη δεύτερου με διαφορετική μεθοδολογία. Εν τέλει και μετά την εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ κατά του κύρους του διαγωνισμού, ο κ. Παπαγεωργίου επικύρωσε τον Αύγουστο του 2013 τα πρακτικά της επιτροπής αξιολόγησης η οποία είχε οριστεί τον Μάρτιο του 2010 με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Μητρόπουλο. Στη συνέχεια, μόλις στις 23 Οκτωβρίου 2014, ο κ. Παπαγεωργίου υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση για την κατακύρωση στον πλειοδότη ΑΚΤΩΡΑ, απόφαση εναντίον της οποία στρέφεται η τωρινή καταγγελία.
Η σημασία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης (ένα χωριό κοντά στα σύνορα με τα Σκόπια που μαστίζεται από την ανεργία) με αποθέματα περίπου 90 εκατομμυρίων τόνων λιγνίτη είναι μεγάλη καθώς αποτελεί τη μία από τις δύο πηγές προμήθειας καυσίμου για τον ΑΗΣ Μελίτης (μαζί με το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας της Φλώρινας). Κατά το παρελθόν την εκμετάλλευσή του είχε η εταιρεία ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ (Κ. Βαρβούτης). Μετά την πτώχευση της εταιρείας το λιγνιτωρυχείο περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά έμενε ανενεργό για 15 περίπου χρόνια. Εκτός από το υπό παραχώρηση τμήμα του ορυχείου, ένα άλλο κομμάτι στην ίδια περιοχή έχει παραχωρηθεί στη ΔΕΗ. Και τα δύο τμήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να τροφοδοτήσουν όχι μόνο τη μονάδα της Μελίτης αλλά και ένα ακόμη εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού.


 http://www.energypress.gr/news/reuma/Neo-epeisodio-sto-shrial-ths-Beyhs-Kataggelia-sthn-Komision-gia-kratikh-enishysh-toy-misthwth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News