Επειδή δεν τον δείχνω, δεν πάει να πει ότι δεν σκούζει, ιδίως όταν βλέπει κάτι που αναδημοσιεύεται αλλού ή όταν σχολιάζει ο Prof. Moriarty ή ο Spiral Architect (που κατά καιρούς θεωρεί ότι είμαστε και το ίδιο άτομο -- τιμή μου στόκε, τιμή μου).
Και τον λέω "στόκο" χωρίς να τον ξέρω τον κακομοίρη τον φουκαρά, αφού ή ρωτάει τα ίδια και τα ίδια, ή προφανώς αδυνατεί να καταλάβει, όχι τόσο τι γράφω εγώ, αλλά τι λένε οι πηγές που επικαλούμαι.
Επειδή όμως του είχα τάξει ότι όταν ρωτάει σαφείς ερωτήσεις θα προσπαθώ να του απαντώ, ορίστε:
1. Θεωρητικά, εάν συνδέαμε τα 1.800 αιολικά μεγαβάτ που έχει η Ελλάδα και τα 3-4000 φωτοβολταϊκά μεγαβάτ (ή όσα έχουμε) με όλα τα υδροηλεκτρικά μας, εικάζω ότι θα είχαμε διαθέσιμη ισχύ με απολογιστική (εκ των υστέρων) διαθεσιμότητα ίσως και 50% και προϋπολογιστική ίσως 30%. Μια χαρά νούμερα σε σχέση με τα 20-25% (απολογιστική διαθεσιμότητα) ή 2-10% (προϋπολογιστική διαθεσιμότητα). Τους όρους "απολογιστική" και "προϋπολογιστική" τους σκαρφίστηκα ή δανείστηκα από τα ...χρηματοοικονομικά όπου επίσης είναι σημαντική η διαφορά μεταξύ ex post (εκ των υστέρων) και ex ante (εκ των προτέρων) αποδόσεων. Αλλά πάμε στην μονάδα που φτιάχνει καλώδια, για να δούμε πόσα 100% διαθέσιμα μεγαβάτ χρειάζονται.
2. Μια μονάδα καλωδίων, εικάζω, ζει με 10-15 μεγαβάτ. Ψίχουλα. Και μπορείς να την προγραμματίσεις να μην δουλεύει εάν ο παραπάνω αειφόρος συνδυασμός ...απουσιάζει. Τα καλώδια φτιάχνονται από χαλκό (ή καμιά φορά αλουμίνιο) και από πλαστική μόνωση. Μια μονάδα χαλκού, να μην θέλει περί τα 30 μεγαβάτ; Που όμως δεν σηκώνει πολλά πολλά απρόβλεπτα, αφού όλο και κάποιου θα κυκλοφορεί λιωμένος χαλκός... Επομένως, μάλλον δεν αντέχονται διαθεσιμότητες πολύ κάτω του 100%, και μάλλον δεν μπορούν όλα τα αιολικά και όλα τα φ/β, και 10 φορές άλλα τόσα. Για να μην μπω στην παραγωγή του πρωτόχυτου χαλκού, την εξόρυξη κλπ... Ή το πετρέλαιο που χρειάζεται για την κατασκευή της μόνωσης.
3. Ακόμα κι αν κάποιος μας χάριζε τα αιολικά και τα φ/β και τις διασυνδέσεις και τα Υ/Η για να ηλεκτροδοτήσουμε την μονάδα καλωδίων (άντε, παραβλέπω την παραγωγή χαλκού ή μόνωσης), ακόμα κι αν κάλυπτε κάθε κόστος, και ήταν δωρεάν τα πάντα, πολύ αμφιβάλω αν ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου (ή ο διευθυντής του) θα δεχόταν το λειτουργικό ρίσκο να του φρακάρουν τα πάντα εν ώρα λειτουργίας. Ούτε υπάρχουν μπαταρίες 50 μεγαβάτ για μερικές ...ώρες. Κι αν ήταν να πληρώσει το κόστος, με σχεδόν 100% βεβαιότητα θα ...μετακόμιζε. Το δια ταύτα; Ναι, θεωρητικά μπορεί μια χώρα με πολλά αιολικά και πολλά φ/β και πολλά Υ/Η (για αντλησιοταμίευση) να φτιάξει ένα μέτρο χάλκινο σύρμα από ΑΠΕ, αλλά, στόκε, να πας να ρωτήσεις τον ΑΔΜΗΕ και τον επιχειρηματία εάν δέχονται το πείραμα και θα γελάσουν μαζί σου. Δεν πιάνω την λεπτομέρεια ότι τα Υ/Η εκτός από αντλησιοταμίευση, χρειάζονται για διαχείριση νερών και διαχείριση συμβατικών φορτίων... Λέμε...
4. Αυτή η κουβέντα με το τζάμπα καύσιμο των ΑΠΕ... Εάν είναι τζάμπα, γιατί πληρώνουμε ταρίφες 100 και 200 και 300 ευρώ την αιολική και φ/β μεγαβατώρα? Άσε την λεπτομέρεια που την ώρα που εγχέεται η αιολική ή η φ/β μεγαβατώρα μπορεί να μειώνεται η κατανάλωση σε φ.α, αλλά στην διάρκεια ενός έτους κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, αφού η μεταβλητότητα των συμβατικών μονάδων μειώνει την αποτελεσματικότητά τους, αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου, και αυξάνει το κόστος τους. Εάν, δηλαδή, υπάρχει αέριο... Πάντως, στόκε, να προτείνεις στην EDF να χρεώνει τζάμπα την αιολική ή υβριδική μεγαβατώρα στην Κρήτη, και έλα πες μου τι σου είπε.
5. Ναι, τα αιολικά και τα φ/β είναι δυστυχώς παρασιτικά. Υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις και μόνο με επιδοτήσεις. Και μόνο επειδή είναι υποχρεωτικές. Ακόμα και τα φ/β στέγης που μερικοί νομίζετε ότι σας ηλεκτροδοτούν, στην πραγματικότητα επιδοτούνται άγρια από την ΔΕΗ! Πέρα από την ταρίφα που παίρνουν. Επιδοτούνται επειδή η ΔΕΗ πρέπει να είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά σε αναμμένα κάρβουνα είτε για κανένα πονηρό συννεφάκι, είτε για το απόγευμα που θα βασιλέψει ο Ήλιος. Ρώτα, κακομοίρη, την ΔΕΗ... Τι ζημιά έχει από τα ημερήσια σκαμπανεβάσματα των φ/β κι από τον κουτουρού αέρα; Ρώτα τον Αρθούρο. Κελαηδάει υπέρ των ΑΠΕ (από όπου προέρχεται) αλλά μόνο όσο είναι ασήμαντες σε σχέση με την λιγνιτική παραγωγή. Κοψ'του την λιγνιτική και θα ...ψελλίζει ότι τον αδικείς.
6. Το κάρβουνο δεν είναι παρασιτικό επειδή το ρεύμα που παράγει είναι "dispatchable". Το έχεις όταν το χρειάζεσαι και όχι όταν φυσάει. Φαντάσου να έχεις πονόδοντο και να πας σε αιολικό οδοντοϊατρείο... Μπρρ... χειροκίνητος τροχός...
Και επειδή ξέρω ότι μπερδεύεις τους ηλιακούς θερμοσίφωνες με τα φωτοβολταϊκά... Οι ηλιακοί θεροσίφωνες (α) αποθηκεύουν το νερό, (β) είναι χαμηλής ενθαλπίας και (γ) έχουν και ηλεκτρική αντίσταση καλού κακού. Δεν θα συνέφεραν εάν δεν μυρίζαμε όταν είμαστε άπλυτοι. Σκέψου το αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου