Dei Energy News

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΟ 35ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ



 Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας χαιρετίζω το 35ο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μιας ιστορικής και μαχητικής ομοσπονδίας η οποία έχει αποδείξει με τη διαχρονική της δράση ότι αγωνίζεται όχι μόνο για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ αλλά και για όλους τους εργαζόμενους και το κοινωνικό σύνολο.  

Αγαπητοί φίλοι. Η Τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού αποφάσισε το ολοκληρωτικό ξεπούλημα όλων των ενεργειακών επιχειρήσεων της χώρας, του ενεργειακού δυναμικού και φυσικά της μεγαλύτερης ενεργειακής επιχείρησης που είναι η ΔΕΗ. Λιγνίτες και λιγνιτορυχεία, νερά και υδροηλεκτρικά, γραμμές και δίκτυα, εργοστάσια και εμπορεία. Μετά την παραχώρηση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, ήδη στο νέο ενεργειακό μνημόνιο προβλέπεται το ξεπούλημα του δικτύου ηλεκτρισμού.

 Με βάση τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και τρόικας, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην μεταβίβαση τουλάχιστον του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) σε χρόνο εξπρές (εντός Οκτωβρίου).
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μάλιστα, προωθούνται ανατροπές και στις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες, έτσι ώστε το προς εκποίηση τμήμα της ΔΕΗ να είναι ακόμα πιο ελκυστικό για τους «επενδυτές». Πιο συγκεκριμένα, εντός του επόμενου μήνα, η κυβέρνηση θα έχει παραδώσει στην τρόικα μελέτη, που θα συγκρίνει τις αμοιβές των εργαζομένων της ΔΕΗ με αυτές των εργαζομένων σε ανάλογες ευρωπαϊκές εταιρίες ενώ τόσο οι αμοιβές όσο και οι προαγωγές θα αξιολογούνται και σε σύγκριση με τις αντίστοιχες σε ιδιωτικές ελληνικές επιχειρήσεις. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει μια επιχείρηση με φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους ώστε η προσέλκυση των αρπακτικών «επενδυτών» να γίνει άμεσα.
Στους παραπάνω σχεδιασμούς προβλέπεται, επίσης η έκδοση υπουργικής απόφασης για την αύξηση των τιμολογίων των οικιακών καταναλωτών, η οποία θα ισχύσει από την αρχή του νέου έτους. Όπως αναφέρει μάλιστα η Καθημερινή (5/10/2012): η ΔΕΗ προτείνει αυξήσεις 25%-30% για τα τιμολόγια του ρεύματος, καθώς και την πλήρη απορρύθμισή τους με εξαίρεση μια μικρή ομάδα καταναλωτών ακραίας φτώχειας. Είναι για γέλια, να διαβάζει κανείς στην ίδια εφημερίδα πως η ΔΕΗ προτάσσει σήμερα το θέμα της απελευθέρωσης των τιμολογίων (που σήμερα πια ταυτίζεται από όλες τις πλευρές με ανατιμήσεις) επειδή θεωρείται ως η βασικότερη διαρθρωτική αλλαγή για την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Αν ως σήμερα το σχήμα που προβαλλόταν ήταν «να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός για να πέσουν οι τιμές», σήμερα το σχήμα έχει μεταβληθεί στο στόχο «να αυξηθούν οι τιμές για να ανάβει ο ανταγωνισμός και στη συνέχεια του «ΑΓΙΟΥ ΠΟΤΕ» να πέσουν οι τιμές».

Το σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στον ημερήσιο Τύπο και σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ δεν είναι το τελικό πάνω στο οποίο γίνεται η διαπραγμάτευση, προβλέπει ρητά χρονοδιαγράμματα σε μια σειρά από θέματα:
1.    Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2012 πρέπει να έχει μεταφερθεί στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων τουλάχιστον το 51% του ΑΔΜΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ που ελέγχει τα δίκτυα, ώστε να δρομολογηθεί η πώλησή της.
2.    Στην ίδια περίοδο, η κυβέρνηση πρέπει να έχει καταλήξει στο τελικό πλάνο των προς ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.
3.    Εντός του Νοεμβρίου πρέπει να έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ (για οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις) και οι αυξήσεις πρέπει να ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2013.
4.    Μέχρι των Σεπτέμβριο του 2013 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση.
Φίλες και φίλοι. Ήδη, στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, ολοκληρώνεται τη Δευτέρα η συζήτηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου σύμφωνα με την οποία καταργείται η υποχρέωση του κράτους να διατηρεί ποσοστό 51% στο μετοχικό κεφάλαιο σημαντικότατων επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Οργανισμοί Λιμένων κλπ, στις οποίες, ως σήμερα, τον έλεγχο ασκούσε, στον ένα ή άλλο βαθμό, το Δημόσιο. Την Τετάρτη η πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα μπει στην ολομέλεια και ο στόχος της τρικομματικής κυβέρνησης είναι την Τρίτη 30 Οκτωβρίου να ψηφιστεί η καταστροφική για το μέλλον της χώρας πράξη νομοθετικού περιεχομένου. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥΣ. Διότι η κύρωση αυτή στοχεύει στην παράκαμψη κάθε εμποδίου που τυχόν μπορεί να βρεθεί, στην επιτάχυνση της πλήρους παράδοσης τους στους ιδιώτες και σηματοδοτεί την υποταγή στην Τρόϊκα.
Η ευθύνη του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ είναι μεγάλη. Πρέπει, όπως τονίζει και η τελευταία ανακοίνωση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, να μην επιτρέψουμε και να μην αφήσουμε στα νύχια των αχόρταγων δανειστών, των τοκογλύφων και των υποτακτικών κυβερνήσεων να εκποιήσουν και να λεηλατήσουν τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας.
Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ πρέπει να δώσει τη «μητέρα όλων των μαχών» για να προστατέψει την επιχείρηση του Ελληνικού λαού, με την τεράστια προσφορά σε εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό επίπεδο.
Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με το κύρος και τις δυνατότητες της πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου για να μην ιδιωτικοποιηθούν οι ενεργειακές επιχειρήσεις και να είναι δημόσιες, σύγχρονες και εξυγιασμένες, γιατί αυτό επιβάλει το πραγματικό συμφέρον του λαού και του τόπου.
Φίλες και φίλοι. Όπως είναι κατανοητό σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στην ΠΝΠ, δεν θα υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης μέσω κοινοβουλίου στη έγκριση των διοικήσεων, γενικά σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, σε ασκούμενες πολιτικές(πχ τιμολόγια)στην αξιοποίηση της περιουσίας τους που είναι δημόσια κλπ.
Η ακολουθούμενη διαδικασία της θέσπισης και κύρωσης ΠΝΠ είναι ουσιαστικά πραξικοπηματική και κινείται στη λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» δηλαδή στην υλοποίηση των κατευθύνσεων της Τρόϊκας. Γι αυτό, επείγει να γίνει αντιληπτή σήμερα η ουσία   που είναι η παράδοση των πάντων στους ιδιώτες, η εγκατάλειψη κάθε εργαλείου παρέμβασης και άσκησης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Πρέπει να συμβάλλουμε ώστε να κατανοηθεί από το λαό το μέγεθος του εγκλήματος που συντελείται ώστε να αντιδράσει με όποιο τρόπο μπορεί, καθώς κοινοβουλευτικά η «Τρόϊκα εσωτερικού» υλοποιεί σήμερα απαρέγκλιτα τις εντολές της Τρόϊκας εξωτερικού, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές εξαγγελίες.
ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ
Οι συνέπειες από την προώθηση αυτής της ΠΝΠ είναι σχεδόν αυτονόητες, καθώς σήμερα, διαθέτουμε ήδη μια εμπειρία σχεδόν 15ετίας ακόμη και 20ετίας (λόγω ΟΤΕ) στο τι σημαίνει για τον τόπο μας η εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού μέσω του ξεπουλήματος σημαντικών δημόσιων φορέων και περιουσίας του Δημοσίου.
Σήμερα γράφεται μία ακόμη πράξη ενός 20χρονου δράματος που ξεκίνησε με τις νομοθετικές ρυθμίσεις διακυβέρνησης Μητσοτάκη(αρχές 90), εντάθηκε ιδιαίτερα τις περιόδους διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και σήμερα πλέον μπαίνει η ταφόπλακα.
Τι επέφερε στον τόπο η εφαρμογή του Νεοφιλελευθερισμού;
Ποιος είναι όμως ο απολογισμός από την εφαρμογή του Νεοφιλελευθερισμού στις Δημόσιες μας επιχειρήσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες:
  • Την περίοδο αυτή είδαμε να παραδίδονται δημόσιες επιχειρήσεις σε αρκετά χαμηλές τιμές (πχ Ελληνικά Ναυπηγεία), και τότε οι περιβόητες αγορές δεν ήταν στα σημερινά χάλια, είδαμε την μεθοδευμένη εγκατάλειψη όλων των δημόσιων φορέων που δεν ιδιωτικοποιήθηκαν (πχ ΙΓΜΕ, ΕΟΜΜΕΧ) και άλλων ερευνητικών και αναπτυξιακών φορέων, είδαμε την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων χωρίς από την άλλη οφέλη για την κοινωνία.
  • Οι ιδιωτικοποιήσεις της τελευταίας εικοσαετίας, ούτε νέες επενδύσεις έφεραν ούτε νέες θέσεις εργασίας δημιούργησαν. Κανείς δεν ξεχνάει τα προγράμματα μείωσης του προσωπικού των ιδιωτικοποιηθέντων στον ένα ή άλλο βαθμό επιχειρήσεων. Σημαντικότατο αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων και γενικότερα της «νεοφιλελεύθερης» πολιτικής, είναι η χειροτέρευση των προσφερόμενων υπηρεσιών, (πχ συχνότητα δρομολογίων και προορισμοί, βλάβες ΕΥΔΑΠ κλπ), η δυσβάστακτη για τα λαϊκά στρώματα εκτίναξη των τιμών των προσφερόμενων υπηρεσιών και αγαθών.
  • Στον μεγάλο ξεπούλημα του ενεργειακού τομέα θεσπίστηκαν όλες εκείνες οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και αποφάσεις που επέτρεψαν την είσοδο και κερδοφορία ισχυρών ομίλων αλλά και αεριτζήδων.
Η πολιτική στόχευση των ιδιωτικοποιήσεων είναι η αφαίρεση των οικονομικών εργαλείων από τα χέρια του κράτους, που μια αριστερή προοδευτική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας μας.
Δυστυχώς για τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τους ηγέτες τους, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και διαψεύδει τους ισχυρισμούς τους ότι με παρεμβάσεις τους θα άμβλυναν τις ασκούμενες πολιτικές. Είναι τουλάχιστον ΝΤΡΟΠΗ για κόμματα που αυτοχαρακτηριζόταν ΑΡΙΣΤΕΡΑ να συνδέουν την πολιτική ξεπουλήματος με πολιτική τάχα Μεταρρυθμίσεων.
Φίλες και φίλοι. Διαχρονικά, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προώθησαν μετά το 1999 την κατεύθυνση της ΕΕ για «απελευθέρωση» του ενεργειακού τομέα και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων. Τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει μετά από 12 χρόνια ιδιωτικοποίησης είναι καταστροφικά όπως άλλωστε είχαμε προβλέψει. Δεν είχαμε ανάπτυξη αλλά προβλήματα. Στις υποδομές, τα έργα έχουν καθυστερήσει απαράδεκτα επειδή με διοικητικό τρόπο αδρανοποίησαν τους δημόσιους φορείς για να διευκολυνθεί η είσοδος των ιδιωτών, τα τιμολόγια και στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο συνεχώς εκτινάσσονται αντί της μείωσης που υποτίθεται θα έφερνε η «απελευθέρωση». Η είσοδος εργολάβων αύξησε το κόστος ενώ οι εργαζόμενοι στους εργολάβους προσλαμβάνονται και εργάζονται με όρους δουλεμπορίου.
Η ΔΕΗ, η οποία μέχρι το 2010 ήταν κερδοφόρα (558 εκατ. ευρώ τα κέρδη του 2010), από το 2011 λόγω των ρυθμίσεων για τη ΔΕΗ άρχισε να έχει ζημιές και προβλήματα ρευστότητας και γι’ αυτό αναγκάστηκε προ ημερών να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της παίρνοντας δάνειο 550 εκατ. ευρώ με 11% επιτόκιο. Και όλα αυτά, παρά την αύξηση των τιμολογίων στην οικιακή κατανάλωση κατά 12,6%.
Στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου(ΔΕΠΑ), οι ιδιώτες χρωστάνε 300 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα η ΔΕΠΑ οφείλει στη Ρωσία και λοιπούς προμηθευτές φυσικού αερίου 100 εκατ. ευρώ, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο.
Τέλος, ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ ΑΕ) χρωστάει 200 εκατ. ευρώ στους μικροπαραγωγούς φωτοβολταϊκών (αγρότες κ.λπ.), οι οποίοι βρίσκονται σε απελπισία.
Δώδεκα χρόνια, λοιπόν, μετά τη μερική ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δώδεκα χρόνια δηλαδή που έχει εφαρμοστεί ο νεοφιλελευθερισμός και όχι ο κρατισμός, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα άσχημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης στα μέσα Ιουνίου έγραφαν: «Η ενεργειακή κατάρρευση επικρέμεται πάνω απ’ την Ελλάδα» (euractiv.com).
Η βασική αιτία της κατάρρευσης είναι το ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων 12 ετών, επιδιώκοντας να μπουν ιδιώτες παραγωγοί και προμηθευτές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με άνεση και ασφάλεια και να έχουν εξασφαλισμένα κέρδη, δώσανε προκλητικά προνόμια στους μεγαλοπαραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι για παράδειγμα προκλητικά υψηλή η τιμή που πληρώνει η ΔΕΗ στον Μυτιληναίο και στον Λάτση και χαμηλή η τιμή που προμηθεύονται αυτοί από την ΔΕΗ.
Και αντί η συγκυβέρνηση, ν’ ασχοληθεί με τα οξύτατα προβλήματα στην αγορά ενέργειας που έχουν δημιουργηθεί από την απελευθέρωση και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν σε βάρος της ΔΕΗ και υπέρ των μεγαλο-ιδιωτών παραγωγών, προχωράει στην πλήρη απορρύθμιση και στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει την περιουσία του Ελληνικού λαού, την οποία έφτιαξαν γενιές και γενιές, στον κάθε ιδιώτη για να ωφεληθεί αυτός από την όποια κερδοφορία της ΔΕΗ.
Προχωράει η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση, παρά το φιάσκο που προέκυψε με την ENERGA και HELLAS POWER, οι οποίες «φέσωσαν» το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ με 190 εκατομμύρια και μάλιστα πήραν τα χρήματα από το χαράτσι και δεν τα απέδωσαν ως όφειλαν στο Ελληνικό Δημόσιο; Επιπλέον, η ΔΕΗ φεσώθηκε άλλα 70 εκατομμύρια για τις διευκολύνσεις που παρείχε στις δύο αυτές αεριτζίδικες εταιρείες. Ήδη 200 χιλιάδες συμπολίτες μας αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη ΔΕΗ για να έχουν ρεύμα χωρίς όμως να ληφθεί καμία μέριμνα για τα χρήματα που είχαν καταβάλει. Είναι γνωστό ότι ο εισαγγελέας για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος κ. Νικολούδης ενημέρωσε τη ΔΕΗ και το ΔΕΣΜΗΕ ότι η Αστυνομία και ο ΣΔΟΕ ψάχνουν στην Ελβετία τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ENERGA και της HELLAS POWER.
Η συγκυβέρνηση βέβαια παρά το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση π.χ. της ΔΕΗ κατά 49% και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έχει οδηγήσει τα πράγματα στον γκρεμό, έθεσε ως προτεραιότητα την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας. Επιδιώκει να προχωρήσει άμεσα στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ. Θέλει να προχωρήσει στο ξεπούλημα των ορυχείων, των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής της ΔΕΗ και των υδροηλεκτρικών σταθμών και άκουσον – άκουσον και του δικτύου παρότι ο κ. Σαμαράς στις προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης είχε δεσμευτεί ότι το δίκτυο δε θα πωληθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι αν η Τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού καταφέρει τους σχεδιασμούς της και περάσει η ΔΕΗ και οι άλλες σημαντικότατες Δημόσιες Επιχειρήσεις στα ιδιωτικά συμφέροντα τότε ιδιωτικοποιείται το δημόσιο αγαθό που είναι η ενέργεια. Έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν ακριβότερες υπηρεσίες για τους πολίτες, οι εργαζόμενοι στους φορείς αυτούς υφίστανται και αυτοί τις συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής ακυρώνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των δημόσιων αυτών επιχειρήσεων ως παραγωγικός μοχλός ανάπτυξης και καταργείται μέσω της ιδιωτικοποίησης ο κοινωνικός ρόλος που αυτές πρέπει να διαδραματίζουν.
Η συγκυβέρνηση, ξεπουλώντας τη ΔΕΗ γυρίζει τη χώρα 60 χρόνια πίσω στην εποχή που υπήρχε η POWER και οι άλλες ιδιωτικές ηλεκτρικές εταιρείες, οι οποίες δυνάστευαν με τα τιμολόγια και φυσικά εξηλεκτρισμό δεν έκαναν.
Αυτό που χρειάζεται η χώρα και το κοινωνικό σύνολο είναι μια σύγχρονη ΔΕΗ 100% δημόσια - ενιαία - καθετοποιημένη επιχείρηση, με σημαντικό νοικοκύρεμα στη λειτουργία της, στις προμήθειες της, στις επενδύσεις της και στην αξιοποίηση του προσωπικού της.
Στην κατεύθυνση αυτή, άμεσος στόχος είναι το πάγωμα της περεταίρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δηλαδή η αποτροπή της πώλησης του 17% που προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο καθώς και το 51% του ΑΔΜΗΕ.
Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟ ΑΓΩΝΑ
Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ



Θανάσης Πετράκος Βουλευτής Μεσσηνίας
Υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News