Dei Energy News

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Κοινό Πακέτο Ιδιωτικοποίησης ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ Προωθεί η Κυβέρνηση

www.energia.gr
  
Ως«πακέτο» θα προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει μέχρι τέλη του έτους το μοντέλο πώλησης της Δημόσιας Επιχείρησης, σε συνδυασμό με την εκχώρηση ποσοστού του ΑΔΜΗΕ και ενδεχομένως και του μάνατζμεντ. Ήδη,έχει εξασφαλισθεί και η συναίνεση της τρόϊκας για τις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ και σε αυτή τη φάση ελέγχονται εξονυχιστικά από το υπουργείο οι νομικές λεπτομέρειες και η βιωσιμότητα του business plan των σχεδιαζόμενων ενεργειών.
Τα μοντέλο που θα ακολουθηθεί για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ βαδίζει στα χνάρια του αντίστοιχου της ιταλικής Enel και θα είναι συμβατό με τις κοινοτικές οδηγίες και τις επιταγές του τρίτου ενεργειακού πακέτου. 

Στόχος είναι η εξυπηρέτηση του στόχου για την ουσιαστική απελευθέρωση της εγχώριας ενεργειακής αγοράς. Στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ επιδίωξη του ΥΠΕΚΑ είναι να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος στην εταιρία, καθώς τα δίκτυα θεωρούνται εξαιρετικά ευαίσθητος τομέας.
Να θυμίσουμε ότι στη δεκαετία του ’90 η Enel, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει πολύτιμα κεφάλαια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της και τη δραστηριοποίηση της στη διεθνή αγορά, δημιούργησε τρεις θυγατρικές εταιρίες ειδικού σκοπού, στις οποίες ενέταξε αντιπροσωπευτικές μονάδες παραγωγής(ανθρακικές, φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικές) και με δημόσια προσφορά απευθύνθηκε προς τη διεθνή αγορά. Τελικά, από τις τρεις εταιρίες πουλήθηκαν οι δύο, καθώς συγκεντρώθηκαν από την πώληση ικανά κεφάλαια που χρειαζόταν η Enel. Η τρίτη εταιρία πουλήθηκε πολύ αργότερα και για άλλους λόγους.
Τι θέλει να κάνει το ΥΠΕΚΑ με τη ΔΕΗ: σχεδιάζει να τη «σπάσει» σε δύο θυγατρικές εταιρίες πλήρως καθετοποιημένες. Δηλαδή, θα περιλαμβάνουν ορυχεία, μονάδες παραγωγής από όλο το μίγμα καυσίμων (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά),αλλά και εμπορία. Αυτό είναι και το στοιχείο που διαφοροποιεί ελαφρώς το ελληνικό μοντέλο από αυτό της Enel. Η αγορά εκτιμά ότι τελικά θα πωληθεί μία εταιρία, για να ικανοποιηθεί ο στόχος του ανοίγματος της αγοράς.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΑΔΜΗΕ, όπου τα πράγματα είναι αρκετά σύνθετα: Ο έλεγχος της εταιρίας ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ, στην οποία το δημόσιο ελέγχει το51,12% και το υπόλοιπο είναι διάσπαρτο στο ευρύ επενδυτικό κοινό και θεσμικούς επενδυτές (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ/ΤΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ (πρώην ΟΑΠ) 3,81%, Silchester International Investors LLP 13,8%).  

Ωστόσο, ο ΑΔΜΗΕ λειτουργικά,νομικά και διοικητικά είναι ανεξάρτητη εταιρία, κάτι το οποίο πιστοποίησε τόσο η ΡΑΕ και μόλις πρόσφατα και η Κομισιόν. Με αυτή τη λογική το ΥΠΕΚΑ είναι σε συνεννόηση με τους μετόχους της ΔΕΗ, ώστε να μην θιγούν τα δικαιώματα τους μετά την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Το ύψος του ποσοστού που θα εκχωρηθεί, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η εκχώρηση του μάνατζμεντ, θα εξαρτηθεί και θα προσδιορισθεί εν πολλοίς από το εύρος του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Πάντως,το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος στα δίκτυα, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί και με τη διακράτηση μετοχών ως και 35%,όπως άλλωστε σχεδιάζεται να γίνει και με την πώληση του ΔΕΣΦΑ. Κι αυτό γιατί,σύμφωνα με τις επικρατούσες σκέψεις, στα δίκτυα οι λειτουργίες είναι ρυθμιζόμενες, οπότε οι δυνητικοί επενδυτές δεν θα αφεθούν να δρουν ανεξέλεγκτα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia, αφού ολοκληρωθεί η προπαρασκευαστική διαδικασία, θα ανακοινωθεί το μοντέλο ιδιωτικοποίησης ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ ως τα τέλη του έτους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ανοίξει άμεσα και ο δρόμος της πώλησης. Προφανώς, για να «ζυγιστούν» τόσο το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, όσο και οι εγχώριες αντιδράσεις, που αναμένεται να είναι σφοδρές,τουλάχιστον από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News