Dei Energy News

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Θύελλα στα φωτοβολταϊκά


Αφιέρωμα Ενέργεια: Θύελλα στα φωτοβολταϊκά

http://www.tovima.gr/#
Εκτακτη εισφορά στον τζίρο των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ, που ειδικά στα φωτοβολταϊκά θα φθάνει κατά μέγιστο γύρω στο 20%, περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρά τις κλιμακούμενες το τελευταίο διάστημα αντιδράσεις φορέων της αγοράς.
 Το σκεπτικό των αντιδράσεων είναι ότι το μέτρο ανατρέπει τα επιχειρηματικά πλάνα επενδυτών που έχουν υπογράψει συμβάσεις με άλλους όρους και ξαφνικά βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα. Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν επίσης ότι η αναδρομική φορολόγηση των ΑΠΕ αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία, ενώ από πλευράς τους οι σύλλογοι που εκπροσωπούν τους επενδυτές προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι μόνο με την επιβολή μιας έκτακτης εισφοράς, μαζί με σειρά άλλων μέτρων που θα ανακοινώσει (έσοδα από τέλος ΕΡΤ, από δημοπρασίες ρύπων, δάνειο από το Παρακαταθηκών και Δανείων κ.λπ.), μπορεί να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη «μαύρη τρύπα» του ειδικού λογαριασμού από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ και τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εισφορά δεν θα είναι οριζόντια σε όλους και για το ύψος της θα συνεκτιμηθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων που έχει πάρει ο κάθε επενδυτής, με βάση στοιχεία που έχουν ήδη προσκομίσει στο υπουργείο οι τράπεζες.
Το ύψος της έκτακτης αυτής εισφοράς θα κλιμακώνεται τόσο ανά τεχνολογία ΑΠΕ όσο και ανάλογα με το πότε «κλείδωσε» ο επενδυτής την ταρίφα. Με άλλο ποσοστό θα επιβαρυνθεί ο επενδυτής ενός φωτοβολταϊκού που είχε «κλειδώσει» ταρίφα το 2009 (προτού ξεκινήσει η μεγάλη μείωσή τους) και με άλλη κάποιος που την «κλείδωσε» πέρυσι.
Το 20% θα αφορά επομένως πρωτίστως τους παλαιότερους που είχαν «κλειδώσει» πολύ υψηλές ταρίφες.
Το κύριο βάρος σε κάθε περίπτωση θα το σηκώσουν τα φωτοβολταϊκά, μικρότερη θα είναι η εισφορά στα αιολικά, ενώ μάλλον θα εξαιρεθούν τα υδροηλεκτρικά και η βιομάζα λόγω της χαμηλής, ούτως ή άλλως, ταρίφας που λαμβάνουν, αλλά και της μικρής τους ανάπτυξης.
Πόσο θα διαρκέσει. Για να καθησυχάσει τις αντιδράσεις των φορέων του κλάδου η κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι η έκτακτη αυτή εισφορά θα έχει ημερομηνία λήξης, χωρίς να προσδιορίζει όμως το χρονικό διάστημα.

«Πάγωμα» στις στέγες 
«Φρένο» στις νέες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά βάζει η τρόικα με τις απαιτήσεις της. Στο σχέδιο του νέου μνημονίου για την Ενέργεια αναφέρεται ότι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποφασίστηκε να «παγώσουν» όλες οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε στέγες.
Ταυτόχρονα επιβάλλεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στη ΔΕΗ να ακυρώσει ως το τέλος Νοεμβρίου όλες τις αδρανείς άδειες στις ΑΠΕ για αιολικά, φωτοβολταϊκά και άλλα έργα.
Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να «ρυθμίζει» κάθε έξι μήνες το τέλος υπέρ ΑΠΕ, δηλαδή να το προσαρμόζει κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο στο αυξημένο κόστος.Επίσης, για να μπορεί να ελέγχει ότι είναι βιώσιμος ο λογαριασμός ΑΠΕ που τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και παρουσιάζει σημαντικά ελλείμματα, θα πρέπει να δημοσιεύονται κάθε μήνα στοιχεία για την εξέλιξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News