Dei Energy News

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΜΕ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΟΜΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΥΒΑΕ

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: "Δυστυχώς για άλλη μια φορά η ΓΕΝΟΠ βρέθηκε να αδιαφορεί για τα θέματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε. και ειδικά των εργαζομένων στους Σταθμούς Παραγωγής και στα Ορυχεία"

Με διάταξη Νόμου, που αναμένεται να ψηφιστεί εντός Ιουνίου, θα ρυθμιστεί ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για τους ασφαλισμένους που υπάγονται στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων των πρώην Ειδικών Ταμείων, δηλαδή μόνο των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ ΤΑΠ/ΔΕΗ.
 Η διάταξη που θα ψηφιστεί θα συμπληρώσει το κενό που παρέλειψε ο ν.3029/02 (Ρέππα), ο οποίος ως γνωστόν διατηρεί το ευνοϊκότερο ποσοστό του 1/35 κατ΄έτος ασφάλισης για τους ασφαλισμένους των πρώην Ειδικών Ταμείων, δηλαδή για τη ΔΕΗ1/32 γι΄αυτούς που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μέχρι την 31/12/1982 και υπάγονται στις κοινές διατάξεις (ελαφριά). 
Στον παραπάνω Νόμο όμως, δεν γίνεται καμία αναφορά για τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης για την κατηγορία των ασφαλισμένων στα ΥΒΑΕ, που ως γνωστόν από τις καταστατικές διατάξεις του φορέα μας, συνταξιοδοτούνται 5 χρόνια νωρίτερα και το ποσοστόυπολογισμού σύνταξης είναι 1/27 για κάθε έτος ασφάλισης. 
 Δυστυχώς όμως, με τον ν.3655/08 (Πετραλιά), ψηφίστηκε διάταξη που καταργεί από 1.1.2013 τον ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης για τα Ειδικά Ταμεία, άρα και στη ΔΕΗ, που όπως προαναφέραμε ο υπολογισμός γίνονταν με 1/32, ενώ τώρα με 1/35 για κάθε έτος ασφάλισης. Επειδή όμως στο ν.3029/02 (Ρέππα) δεν υπάρχει πρόβλεψη – διαχωρισμός μεταξύ ασφαλισμένων με κοινές διατάξεις (ελαφριά) και υπαγόμενων στα ΥΒΑΕ, το ΙΚΑ ΤΑΠ/ΔΕΗ ξεκίνησε να εκδίδει συντάξεις με υπολογισμό 1/35 κατ΄έτος ασφάλισης και για τα ΥΒΑΕ. 
Συνάδελφοι 
Για την ιστορία σας αναφέρουμε τα παρακάτω: Στις 10.10.12 το ΙΚΑ αποστέλλει επιστολή με Αρ. Πρωτ. Γ23/748/10.10.12 στο ΤΑΠ/ΔΕΗ με θέμα: 
Εφαρμογή των διατάξεων του ν.3655/08 (Πετραλιά), για τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης των ασφαλισμένων στα Ειδικά Ταμεία. Στις 27.12.12 με Αρ. Πρωτ. 9906/27.12.12 ο ΤΑΠ/ΔΕΗ ζητά διευκρινήσεις από το ΙΚΑ για το εάν ο νέος υπολογισμός της σύνταξης αφορά και τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με τις περί ΥΒΑΕ διατάξεις και ενημερώνει με έγγραφο την ίδια ημέρα τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για τον επερχόμενο κίνδυνο.
 Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για άλλη μια φορά αδιαφορεί. 
Ενδεχομένως γιατί το θέμα αφορά μόνο τους ασφαλισμένους στα ΥΒΑΕ. Στις 11.3.2013 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ανακαλύπτει τυχαία τα παραπάνω έγγραφα και αμέσως αναλαμβάνει δράση. Την επομένη, στις 12.3.2013 και επειδή το προεδρείο του Συνδικάτου αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, μεταβαίνει στην Αθήνα και ενημερώνεται επίσημα από την Προϊσταμένη του ΤΑΠ/ΔΕΗ συν. Θωμοπούλου. 
Στις 20.3.2013 με επιστολή του προς τον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλο εκθέτει το θέμα, αναφέροντας τη δυσμενή αυτή εξέλιξη για την κατηγορία των εργαζομένων – ασφαλισμένων στα ΥΒΑΕ, κοινοποιώντας ταυτόχρονα την επιστολή στον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, στον Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Ζερβό και φυσικά στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Τις επόμενες μέρες πραγματοποιεί διαδοχικά συναντήσεις με ΙΚΑ – ΤΑΠ/ΔΕΗ - Υπουργείο Εργασίας και μετά από εντάσεις, διαφωνίες και πιέσεις: 
Το ΙΚΑ στη 1.4.2013 με την υπ΄αριθ. Τ01/680/180 επιστολή του προς το Υπουργείο Εργασίας, ζητά διευκρινήσεις για τον υπολογισμό της σύνταξης των ασφαλισμένων του ΤΑΠ/ΔΕΗ, που συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις ΒΑΕ-ΥΒΑΕ, την οποία μας κοινοποιεί στις 23.4.2013. 
Την ίδια ημέρα, το ΙΚΑ με επιστολή του εντέλλει τον ΤΑΠ/ΔΕΗ να υπολογίζει την σύνταξη των ασφαλισμένων στα ΥΒΑΕ, μέχρι να λάβει την απάντηση του Υπουργείου, με 1/35 κατ΄έτος ασφάλισης. Συνάδελφοι Την Τρίτη 21.5.2013 πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση Υπουργείου Εργασίας- ΙΚΑ – ΤΑΠ/ΔΕΗ και συμφωνήθηκε ότι πρέπει να συμπληρωθεί το κενό του ν.3029/02 που δημιουργεί μεγάλη μείωση στον υπολογισμό της σύνταξης για τους ασφαλισμένους των ΥΒΑΕ, διατηρώντας παράλληλα την 5ετία που προκύπτει από τις καταστατικές διατάξεις του φορέα μας και η σύνταξη θα υπολογίζεται πλέον με 1/30 κατ΄έτος ασφάλισης. Συνάδελφοι 
 Για άλλη μια φορά το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ βρέθηκε να δίνει τη μάχη για τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί και Δυστυχώς για άλλη μια φορά η ΓΕΝΟΠ βρέθηκε να αδιαφορεί για τα θέματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε. και ειδικά των εργαζομένων στους Σταθμούς Παραγωγής και στα Ορυχεία. Συνάδελφοι Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η αδήριτη ανάγκη για ενότητα των εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε. σε ένα Σωματείο. 

Για το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» 

Ο Πρόεδρος -  Γιώργος Αδαμίδης
Ο Γεν . Γραμματέας  - Αθανάσιος Μάστορας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News