Dei Energy News

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ευρωπαίοι και Ρώσοι δηλώνουν "παρών" για τη "μικρή ΔΕΗ"



Ελπίδες ότι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα είναι το πρώτο μεγάλο project που θα προσελκύσει ευρωπαϊκές ενδιαφερόμενες εταιρείες, διατυπώνουν κυβερνητικά στελέχη, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για την αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Το ίδιο υποστηρίζουν και εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών με τις οποίες συνομίλησε το energypress.

Το γεγονός ότι η υλοποίηση του σχεδίου (εκτός από την πώληση των γραμμών μεταφοράς που θα πραγματοποιηθεί σύντομα) προγραμματίζεται, ουσιαστικά, για τη διετία 2015 – 2016, δημιουργεί βεβαίως δυσκολία στο να προβλέψει κανείς τις εξελίξεις. Ωστόσο χαρακτηρίζεται από τη αγορά ως στοιχείο ρεαλισμού, καθώς αφήνει τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμαστούν καλά οι μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται. Ταυτόχρονα εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα έχει εν τω μεταξύ εδραιωθεί μια αναπτυξιακή τάση στη χώρα μας, γεγονός που θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εξαγορά της «μικρής ΔΕΗ» και του 17% της «μεγάλης ΔΕΗ».

Ήδη, πάντως, οι «αναμενόμενοι» ενδιαφερόμενοι δηλώνουν «παρόντες». Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για την ιταλική Edison, η οποία έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο της Γαλλικής EDF και η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού μέσω της κοινής με τα ΕΛΠΕ εταιρείας ELPEDISON. Την υπόσχεση ότι η Γαλλική EDF θα προσέλθει στο διαγωνισμό για τη ΔΕΗ (προφανώς μέσω της EDISON) έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο πρόεδρος Ολάντ στον κ. Σαμαρά, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, όταν ο έλληνας πρωθυπουργός του ζήτησε να παροτρύνει τις μεγάλες εταιρείες της χώρας του να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

«Είναι φυσικό να έχουμε ενδιαφέρον από τη στιγμή που βρισκόμαστε ήδη στην αγορά και το ενδιαφέρον αυτό θα το εκδηλώσουμε όταν έρθει η στιγμή, ανάλογα βεβαίως και με το πώς θα διαμορφωθούν οι λεπτομέρειες της αποκρατικοποίησης» δηλώνει εκπρόσωπός της. Το ίδιο δηλώνουν ανεπίσημα και οι Έλληνες παίχτες που έχουν θερμικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, δηλαδή οι Όμιλοι Μυτιληναίου και ΤΕΡΝΑ. Είναι γνωστή άλλωστε η πρόθεσή τους να «μπούν» δυναμικά στη λιανική του ρεύματος, κίνηση που συνδέεται οργανικά με την διεκδίκηση μιας «μικρής ΔΕΗ» που θα εξασφαλίζει μίγμα καυσίμων (άρα και κόστος παραγωγής ρεύματος) αντίστοιχο με εκείνο της ΔΕΗ.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν πάντως ότι θα υπάρξουν και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες που θα προσέλθουν. Γίνεται λόγος, για παράδειγμα, για τις γερμανικές εταιρείες EON και RWE. Βεβαίως οι Γερμανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν μεγάλες επενδυτικές προκλήσεις στην ίδια τη Γερμανία, καθώς το σχέδιο απόσυρσης των πυρηνικών σταθμών δημιουργεί ανάγκες εγκατάστασης μεγάλων μονάδων φυσικού αερίου και άνθρακα, ωστόσο εκτιμάται ότι σε δύο ή τρία χρόνια θα έχει ξεπεραστεί η σημερινή τους «υποχρεωτική» εσωστρέφεια.

Και οι Ρώσοι...

Από την άλλη, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, είναι μια ακόμα υπόθεση στην οποία θα επιδιώξουν να πρωταγωνιστήσουν οι Ρώσοι. Η Gazprom φέρεται αποφασισμένη να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τη «μικρή ΔΕΗ», προφανώς μέσω εταιρειών οι οποίες ελέγχονται ή βρίσκονται υπό την επιρροή της Ρωσικής κυβέρνησης. Ας σημειωθεί ότι οι κάποιες από τις μονάδες που εκτιμάται ότι θα ενταχθούν στη «μικρή ΔΕΗ» που θα βγεί προς πώληση, όπως εκείνες της Φλώρινας και του Αμύνταιου, είναι κατασκευασμένες από Ρωσικές εταιρείες.

Ο Αλεξέι Μίλερ στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, δήλωσε καθαρά την πρόθεση της εταιρείας του να κατασκευάσει στη χώρα μας ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου, με σκοπό να εξάγεται το ρεύμα στην Ιταλία. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, το αν θα εκδηλωθεί το ενδιαφέρον των Ρώσων για τη ΔΕΗ, συναρτάται από την εξέλιξη που θα έχει η υπόθεση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τονιστεί, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ αυτή τη στιγμή είναι «ακαδημαϊκό». Θα οριστικοποιηθεί μόνο όταν οι υποψήφιοι επενδυτές ξέρουν τι ακριβώς θα αγοράσουν, σε τι αγορά θα λειτουργήσουν και σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από το γενικότερο τάιμινγκ.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News