Dei Energy News

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκινάει η κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Ρόδο

Η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια του νησιού της Ρόδου,
η οποία θα διασφαλιστεί με τη δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση την οποία είχαν την Παρασκευή ο δήμαρχος Ρόδου, Στάθης Κουσουρνάς με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.
Ο υπουργός που συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας, Κώστα Μαθιουδάκη διαβεβαίωσε το δήμαρχο ότι  θα υπογράψει αμέσως μόλις σταλεί στο γραφείο του, την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για το ξεκίνημα των εργασιών, αφού μετά και την σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε με τη ΔΕΗ, από την οποία ζήτησε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε το έργο να ξεκινήσει αμέσως.
Απαντώντας στον κ. Κουσουρνά υπογράμμισε ότι από το ξεκίνημα των εργασιών το οποίο αναμένεται να γίνει σε διάστημα δύο μηνών το αργότερο, θα απαιτηθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα 16 μήνες για την εγκατάσταση της πρώτης μηχανής στο εργοστάσιο και η συμπλήρωση 20 μηνών για την πλήρη λειτουργία του.
Η ανακοίνωση αυτή από τα πλέον επίσημα χείλη έρχεται χρόνια μετά την ολοκλήρωση επίπονων διαδικασιών για τις οποίες είναι γνώστης ο κ. Μανιάτης.
Κατά τη συνάντηση στο γραφείο του δημάρχου απασχόλησε και η διασύνδεση των νησιών με καλώδιο ένα θέμα όμως «διαφορετικό απ΄ αυτό του εργοστασίου» όπως τόνισε ο υπουργός, το οποίο περιλαμβάνει επίσης το βόρειο και νότιο Αιγαίο, αλλά απαιτεί βάθος χρόνου.
Επιπλέον ο δήμαρχος έθεσε θέματα που αφορούν τις συστάδες στύλων της ΔΕΗ κυρίως στη Νότια Ρόδο (για τη διασύνδεση ΑΠΕ στο δίκτυο της ΔΕΗ), που δημιουργούν μια πολύ κακή εικόνα. Ο υπουργός ενημέρωσε ότι έχει σταματήσει η σχετική αδειοδότηση προκειμένου να επανεξετασθεί το ζήτημα και έτσι να περιληφθούν στο νέο σχεδιασμό και οι προτάσεις του δήμου Ρόδου.
Εξετάστηκαν επίσης μια σειρά από πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα (σχέδια πόλεως, απαλλοτριώσεις, παραδοσιακοί οικισμοί) για τα οποία ο υπουργός περιμένει υπό μορφή υπομνήματος τις συγκεκριμένες προτάσεις του δήμου Ρόδου προκειμένου να περιληφθούν στο σχέδιο διαβούλευσης που θα ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβρη, ώστε να ψηφιστεί η νέα πολεοδομική νομοθεσία, την οποία προετοιμάζει το υπουργείο.
Ο κ. Κουσουρνάς έθεσε επίσης το θέμα της φωτογραφικής διάταξης για την απαλλαγή από εισφορά σε γη ή χρήμα ξενοδοχειακών μονάδων της Ρόδου, μια διάταξη την οποία χαρακτήρισε σκανδαλώδη. Ο υπουργός που ήταν ενήμερος για τις θέσεις του δήμου ζήτησε να σταλεί το σχετικό υπόμνημα στον αναπληρωτή υπουργό κ. Καλαφάτη που την υπέγραψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News