Dei Energy News

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Στα 800 εκατ. ευρώ το ύψος των ΥΚΩ που πρέπει να καλύψουν οι καταναλωτές


Σε ποσά που κυμαίνονται κοντά σε εκείνα που ίσχυαν και τις προηγούμενες χρονιές, δηλαδή στα 670 εκατ. ευρώ το χρόνο, κατέληξε τελικά η ΡΑΕ, όσον αφορά στο «ετήσιο αντάλλαγμα» που πρέπει να καλυφθεί μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας από τουςκαταναλωτές ρεύματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, τα ΥΚΩ που υπολόγισε και «έστειλε» η ΡΑΕ είναι στα επίπεδα των 800 εκατ. ευρώ.  Με βάση αυτό το ποσό η κυβέρνηση θα ..
πρέπει να φέρει νόμο στη Βουλή, ο οποίος θα κατανέμει την επιβάρυνση ανά κατηγορία καταναλωτών, ώστε να περάσουν οι νέες χρεώσεις αρχής γενομένης από τα τιμολόγια Ιουλίου.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι τα ΥΚΩ αποφασίζονταν μέχρι το 2012 από τη ΡΑΕ, ωστόσο μετά από προσφυγή στο ΣτΕ η πολιτεία αναγκάστηκε να προχωρά κάθε χρόνο στην έκδοση νομοθετικής ρύθμισης, με βάση όμως το ποσό που υπολογίζει η ΡΑΕ ότι πρέπει να καλυφθεί, κυρίως για την ηλεκτροδότηση των νησιών και την παροχή φθηνού τιμολογίου ΚΟΤ σε ευπαθείς ομάδες, πολύτεκνους κ.λπ..
Ωστόσο αυτό συνέβη μόνο τον Απρίλιο του 2012 όταν με νόμο του τότε ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου καθορίστηκε το ύψος των ΥΚΩ στα 670 εκατ. ευρώ. Έκτοτε και με δεδομένο ότι δεν ήρθε ρύθμιση τις επόμενες χρονιές, το ποσό παρέμεινε στα 670 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις του αναθεωρημένου μνημονίου σε σχέση με τις ΥΚΩ, είναι οι εξής:
1.       Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα αναθεωρήσει το ετήσιο ποσό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που οφείλεται στουςπρομηθευτές με βάση τη νέα μεθοδολογία μέχρι το Μάιο του 2014.
2.       Η κυβέρνηση επικυρώνει το αναθεωρημένο ποσό μέσω νόμου τον Ιούνιο του 2014
3.       Οι προσαρμογές στις ΥΚΩ θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στην αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ όπως απαιτείται από την 1η Ιουλίου 2014
Υπήρξε, όπως είναι φανερό κάποια υστέρηση στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος της τρόικας, αλλά το μοντέλο εφαρμόζεται με μια «διαφορά φάσης» περίπου ενός μήνα.
Σήμερα το ύψος της χρέωσης ΥΚΩ διαμορφώνεται ως εξής για τις οικιακές καταναλώσεις:
- 0-1600 κιλοβατώρες 6,99 ευρώ η μεγαβατώρα,
- 1601-2000 κιλοβατώρες 15,7 ευρώ η μεγαβατώρα,
- 2001-300 κιλοβατώρες 39,87 ευρώ η μεγαβατώρα
- άνω των 3000 κιλοβατωρών 44,88 ευρώ η μεγαβατώρα.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Sta-800-ekat.-eyrw-to-ypsos-twn-YKW-poy-prepei-na-kalypsoyn-oi-katanalwtes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News