Dei Energy News

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

«Πορτοκαλί» συναγερμός - Σε κατάσταση αιχμαλωσίας η ΔΕΗ, στο φουλ οι εισαγωγές και οι ιδιώτες


Σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού», που σημαίνει ότι οι προειδοποιητικές περικοπές φορτίου πιθανόν να γίνουν πράξη, βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.
Την ανακοίνωση έκανε ο Διαχειριστής του συστήματος (ΑΔΜΗΕ) καθώς «λείπουν» 5,2 GW θερμικής παραγωγής εξαιτίας της κατάληψης 13 μονάδων της ΔΕΗ, που σημαίνει ότι είναι πιθανόν το βράδυ γύρω στις 9,30 -οπότε και είναι η αιχμή της κατανάλωσης- να γίνουν περικοπές της τάξης των 150-200 MW.
Η κήρυξη του συστήματος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ..
επιβάλλεται από την ελληνική ενεργειακή νομοθεσία, καθώς αυτή τη στιγμή λείπουν από το σύστημα 5,200 MW. Ενώ η διαθέσιμη ισχύς ανέρχεται σε 6.100 MW (μονάδες ΔΕΗ, ιδιώτες, εισαγωγές, κ.λπ.). Η πρόβλεψη πάντως είναι για 7.550 MW.
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 2 μονάδες στην Καρδιά, 2 στον Αγ. Δημήτριο, 1 Μεγαλόπολη, 1 Αλιβέρι, 1 Λαύριο, σχεδόν όλα τα υδροηλεκτρικά (4 είναι εκτός), και όλοι οι ιδιώτες «μέσα».
Η εκτίμηση των αρμοδίων είναι ότι παρά την απεργία (13 μονάδες της ΔΕΗ εκτός λειτουργίας) η τακτική της ΓΕΝΟΠ δεν έχει φέρει το σύστημα στα όρια του μπλάκ άουτ.
Νωρίτερα ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε το πρόγραμμα με τις εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα. Οι διακοπές ηλεκτροδότησης πραγματοποιούνται από τις 11.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι.
Όπως αναφέρει ο Διαχειριστής, το συνημμένο πρόγραμμα περικοπών, μέγιστης διάρκειας 1 ώρας, είναι απολύτως ενδεικτικό και ενδέχεται να μεταβληθεί, τόσο ως προς τη διάρκεια όσο και ως προς τις γεωγραφικές περιοχές που αφορά, εφόσον μεσολαβήσουν αστάθμητοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας (π.χ. αιφνίδια βλάβη ή στάση μονάδας) και οι οποίοι δεν ήταν γνωστοί κατά την κατάρτιση του προγράμματος περικοπών.
Από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια τήρησης του προγράμματος περικοπών και έγκαιρης ενημέρωσης των καταναλωτών, σε περίπτωση ανάγκης αιφνίδιας μεταβολής του.
-----------
Διαβάστε όλο το πρόγραμμα με τις διακοπές ηλεκτροδότησης που θα γίνουν σήμερα ΕΔΩ
------------
Νωρίς το πρωί ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ ότι εκτός λειτουργίας, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκίνησε από χτες τα μεσάνυχτα η ΓΕΝΟΠ, τέθηκαν 13 θερμοηλεκτρικές μονάδες (λιγνιτικές και φυσικού αερίου) της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος περίπου 3.400 MW.
Οπότε αναμένεται χιλιάδες καταναλωτές να βρεθούν αντιμέτωποι όχι με ολιγόωρες, αλλά και με πολύωρες διακοπές ρεύματος.
Σύμφωνα πάντα με το "σχέδιο ΓΕΝΟΠ", οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα βρουν στις πύλες των μονάδων να τους περιμένουν μόνο συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, αλλά και οι Δήμαρχοι της περιοχής όπως και η ηγεσία της Περιφέρειας στη Δ. Μακεδονία. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σκηνικό αλλάζει, όπως εκτιμούν οι ιθύνοντες της ΓΕΝΟΠ.
Στο μπλοκ που έχει συσταθεί κατά της πώλησης, πρωταγωνιστούν εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Καρυπίδης και ο Γ. Δακής (νέος και απερχόμενος Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας αντίστοιχα), ο Ε. Ιωαννίδης και Λ. Μαλούτας (νέος και απερχόμενος δήμαρχος Κοζάνης), ο Κ. Θεοδωρίδης και Μ. Ιωσηφίδης (νέος και απερχόμενος δήμαρχος Αμυνταίου), ο Ι. Βοσκόπουλος δήμαρχος Φλώρινας, ο Σ. Ζαμανίδης δήμαρχος Εορδαίας, κ.ά.
Αγρότες και βιομηχανίες τα πρώτα θύματα
Η γενικότερη πάντως αίσθηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι οι συνδικαλιστές δεν θα θελήσουν να φτάσουν στα άκρα, ότι το μπλακ άουτ θα αποφευχθεί, αφού διαφορετικά θα στρέψουν εναντίον τους ολόκληρη την κοινωνία.
Τα πρώτα θύματα των περικοπών θα είναι οι αγρότες, καθώς η άρδευση των χωραφιών τους θα περιοριστεί κατά τις ώρες αιχμής, προκειμένου να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες υδάτων στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ (σσ: όσα λειτουργήσουν), αλλά και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες από τις οποίες ζητήθηκε να μειώσουν την κατανάλωσή τους.
Αγώνας δρόμου
ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ έχουν αποδυθεί από χθες σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλο έλλειμμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και να αποφύγουμε το μπλακ άουτ.
Αυτό σημαίνει ότι με βάση την εκτίμηση ότι η αιχμή της ζήτησης απόψε το βράδυ (10 μμ) θα φτάσει τα 7.600 MW, πρέπει να διασφαλισθεί με κάθε τρόπο ότι το σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας θα έχει την απαιτούμενη ισχύ για να την καλύψει.
Στο φούλ ιδιώτες και εισαγωγές
Σύμφωνα με το σχεδιασμό των διαχειριστών, απαιτείται η λειτουργία τουλάχιστον του 40%-50% της παραγωγής των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ (3.300 MW επί συνόλου 7.500 MW), να δουλέψουν στο φουλ οι μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών (2.500 MW), ενώ σημαντική βοήθεια εκτιμάται ότι θα δώσουν τα αιολικά (300 MW) καθώς για σήμερα αναμένεται ενίσχυση των ανέμων.
Τέλος, αυξημένες θα είναι και οι εισαγωγές ρεύματος από τα βόρεια σύνορα που αναμένεται να φτάσουν κατʼ ελάχιστον τα 1.400 MW, καθώς έχει ζητηθεί από τους διαχειριστές των γειτονικών χωρών να γίνει χρήση πέρα από τις εμπορικά διαθέσιμες και των έκτακτων εισαγωγών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Τα σχέδια άμυνας και προγραμματισμένων περικοπών, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα συζητήθηκαν χθες σε πολύωρη σύσκεψη των επιτελών των διαχειριστών του συστήματος μεταφοράς και δικτύου, (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), και της ΔΕΗ, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Α. Παπαγεωργίου.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Portokali-synagermos-Se-katastash-aihmalwsias-h-DEH-sto-foyl-oi-eisagwges-kai-oi-idiwtes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News