Dei Energy News

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για τη μικρή ΔΕΗ

Με τους εισηγητές των κομμάτων και σε υψηλούς τόνους, άνοιξε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι αργά απόψε και θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφισή του.

Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της νομοθετικής της πρωτοβουλίας, υποστηρίζοντας ότι είναι μια αναπτυξιακή μεταρρυθμιστική τομή προς όφελος της χώρας και των καταναλωτών, ενώ σύσσωμη η..
αντιπολίτευση την κατηγόρησε για ξεπούλημα και διάλυση μιας από τις σημαντικότερες δημόσιες επιχειρήσεις.
Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Σκρέκας, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι ελλείψει επιχειρημάτων και προτάσεων χρησιμοποιεί απαράδεκτους και αναληθείς ισχυρισμούς. «Τα επιχειρήματά σας είναι έωλα. Στην ουσία αυτό που θέλετε είναι να προστατεύσετε τα πελατειακά συμφέροντά σας» τόνισε ο κ. Σκρέκας, ενώ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι τα κοινωνικά τιμολόγια θα συνεχίσουν κανονικά και θα στηρίζονται από την κυβέρνηση.

Κλείνοντας, τόνισε ότι «θα πρέπει το νομοσχέδιο να συνοδεύεται και από ένα κρυστάλλινο, διαφανή διεθνή διαγωνισμό με το καλύτερο τίμημα για τη ΔΕΗ για να μην αφήσει καμία σκιά και ενδοιασμό σε κανέναν».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, υποστήριξε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο η χώρα γυρίζει 64 χρόνια πίσω, όταν ακόμα δεν υπήρχε η ΔΕΗ» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διασπά, διαλύει και καταστρέφει την πιο σημαντική δημόσια επιχείρηση στον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Ακόμα, ο κ. Πετράκος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο οπισθοδρομικό, αντιλαϊκό, αντιαναπτυξιακό, και έκανε λόγο για ξεπούλημα της ΔΕΗ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χαρίζει την ανυπολόγιστη αξία της σε ιδιώτες, χωρίς να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού.

«Ό,τι και να κάνετε δεν πρόκειται να αφήσουμε να υλοποιήσετε τα καταστροφικά σας σχέδια. Δεσμευόμαστε ότι ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επαναφορά της ΔΕΗ ως ενιαίας δημόσιας επιχείρησης» κατέληξε ο κ. Πετράκος.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, ενώ επιτέθηκε στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, που στηρίζουν το ξεπούλημα της ΔΕΗ, όπως είπε, τονίζοντας ότι «δεν είναι μόνο λαϊκιστές αλλά και πολύ επικίνδυνοι για τη χώρα».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο σηματοδοτεί την αρχή μιας μεταρρυθμιστικής τομής. Παράλληλα, μίλησε για εμπρηστικές και αήθεις αντιπολιτευτικές κραυγές που ακούγονται, προσθέτοντας ότι «για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός πλειοδοτικού διαγωνισμού μισαλλοδοξίας».

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, ανέφερε ότι «η τροϊκανή κυβέρνηση, εκτελώντας εντολές των δανειστών της, υποθηκεύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».

«Βαθιά επιζήμιο για τη χώρα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, επαναλαμβάνοντας το αίτημα του κόμματός της για την απόσυρσή του. Ακόμα, μίλησε για σειρά αναπάντητων ερωτημάτων και για ανοργανωσιά και προχειρότητα και ανύπαρκτο σχέδιο δράσης της ΔΕΗ.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μίλησε «για μια άσφαιρη, άγονη και ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση» καθώς όπως είπε, όλοι υπερασπίζονται το καπιταλιστικό σύστημα ανάπτυξης που στο όνομα του κέρδους, θυσιάζεται η λαϊκή ευημερία.

«Καμιά χώρα ή κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να πουλήσει πολύτιμα εθνικά κοινωνικά αγαθά» υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Νίκος Σταυρογιάννης, προσθέτοντας ότι, «περίσσεψε η προσπάθεια κάποιων, που προσβάλουν τη νοημοσύνη του κάθε Έλληνα, να μας πείσουν για αυτό».

Παράλληλα χαρακτήρισε μεγάλο ψέμα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα μειωθούν οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, υποστηρίζοντας ότι όλα τα στοιχεία και τα παραδείγματα σε άλλες χώρες, αποδεικνύουν το αντίθετο, καθώς το κόστος αυξήθηκε για τον καταναλωτή.


 http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=314307&catid=9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News