Dei Energy News

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΔΕΗ : ΔΕΝ ΕΚΠΟΙΟΎΝ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΧΩΡΑΣ!

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΠΕΛΛΑ

Τεχνικός της ΔΕΗ –Συνδικαλιστής


Μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – Τμ. Εργατικής πολιτικής

  
 Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει για την χώρα, την οικονομία, αλλά και το λαό, η Δ.Ε.Η. θα πρέπει να γυρίσουμε την μνήμη μας, περίπου 60 χρόνια πίσω, τότε που οι πολυεθνικές εταιρίες ηλεκτρισμού κάνουν την εμφάνισή τους, στην Ελλάδα, όπου ηλεκτροδοτούν μόνον τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Φυσικά, στις πιο απόμακρες περιοχές, που ήταν ασύμφορο το έργο, αυτό, το ανέλαβαν κάποιες μικρές Δημοτικές Επιχειρήσεις, προσπαθώντας να ηλεκτροδοτήσουν κομμάτια των περιοχών, όχι πάντα με επιτυχία.
Τον Αύγουστο του 1950 ιδρύεται η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.ΕΗ.) για να λειτουργήσει "χάριν του δημοσίου συμφέροντος" με απώτερο σκοπό τη χάραξη και εφαρμογή μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής που μέσα από την εντατική εκμετάλλευση των εγχώριων πόρων, θα κάνει το ηλεκτρικό ρεύμα κτήμα και δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη, στη φθηνότερη δυνατή τιμή.
Αμέσως, μετά την ίδρυση της η Δ.Ε.Η. στρέφεται προς την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, ενώ ξεκινά η ενοποίηση των δικτύων σε ένα εθνικό διασυνδεδεμένο σύστημα. Τα πλούσια λιγνιτικά κοιτάσματα του Ελληνικού υπεδάφους που είχαν νωρίτερα εντοπισθεί, άρχισαν να εξορύσσονται και να χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη στις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που δημιουργούσε. Παράλληλα, η Επιχείρηση ξεκίνησε την αξιοποίηση της δύναμης των υδάτων με την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών στα μεγάλα ποτάμια της χώρας.
Το 1950 υπήρχαν στη Ελλάδα 400 περίπου εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούσαν ήταν το πετρέλαιο και ο γαιάνθρακας που εισάγονταν από το εξωτερικό.
Η κατάτμηση αυτή της παραγωγής, σε συνδυασμό με τα εισαγόμενα καύσιμα, εξωθούσε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη (σ.σ. τριπλάσιες ή και πενταπλάσιες τιμές απ' αυτές που ίσχυαν στις Ευρωπαϊκές χώρες). Το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν ένα αγαθό πολυτελείας, αν και τις περισσότερες φορές παρεχόταν με ωράριο και με ξαφνικές διακοπές.

1965 - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ


Αρκετά νωρίς, το 1956, αποφασίστηκε η εξαγορά όλων των ιδιωτικών και δημοτικών επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης. Σιγά - σιγά, η Δ.Ε.Η. εξαγόρασε όλες αυτές τις επιχειρήσεις και ενέταξε το προσωπικό τους, στις τάξεις της.
Όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας της, αγωνίστηκε και πέτυχε την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και έφερε εις πέρας το σπουδαίο έργο του εξηλεκτρισμού της, δημιουργώντας, ταυτόχρονα το ...

μεγαλύτερο μέρος της βαριάς Ελληνικής βιομηχανίας.
Tο ηλεκτρικό ρεύμα έφτασε με επάρκεια σε κάθε άκρη της Ελληνικής γης. Από τα μικρά ακριτικά νησιά, έως τους πιο απόμακρους οικισμούς της ορεινής Ελλάδας.
Φθάνοντας σήμερα η ΔΕΗ με χιλιάδες χιλιόμετρα δικτύου ηλεκτροδοτεί το σύνολο της χώρας, μιας χώρας “δύσκολης”, κυρίως από άποψη γεωφυσικής ανισότητας, καθώς υπάρχουν πολλά μικρά νησιά, απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.
Η Δ.Ε.Η διαθέτει περίπου 12.138 MW εγκατεστημένης ισχύς και παράγει το 96% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Μ' αυτό το μοντέλο πορεύθηκε η Δ.Ε.Η., έως τα τέλη της δεκαετίας του 80, όπου από εκεί και μετά αρχίζουν μια σειρά παρεμβάσεις στο έργο της.

OI ΠΡΩΤΕΣ "ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ" - ΕΠΕΛΑΣΗ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ – ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ.

Οι εργολάβοι διεκδικούν μερίδιο από τα έργα της Δ.E.H., ασκώντας έντονες πιέσεις για έργα φιλέτα, όπου και εκεί το κέρδος είναι εξασφαλισμένο, χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο. Δυστυχώς, η πολιτική που επέλεξαν, όσες Κυβερνήσεις είχαν την εξουσία ήταν η ολοένα και η πιο έντονη δραστηριότητα των εργολάβων στα έργα της Δ.Ε.Η. Με αποτέλεσμα, το τεχνικό προσωπικό που όλα τα προηγούμενα χρόνια ηλεκτροδότησε το σύνολο της χώρας, φέρνοντας την επιχείρηση στην πρώτη θέση, τόσο της Ελλάδας, όσο και των Βαλκανίων να μειώνεται και να να συρρικνώνεται δραματικά, με συνεχείς ρυθμούς.
Σήμερα, το σύνολο των δραστηριοτήτων της Επιχείρησης εκτελούνται από εργολάβους με αμφιβόλου ποιότητας εργασίας (συνήθως για τις εργασίες χρησιμοποιούνται αλλοδαποί), θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του δικτύου, έχοντας ως αποτέλεσμα μια τεχνογνωσία τόσων ετών να χάνεται σιγά- σιγά, από την επιχείρηση, αφού προσλήψεις δεν γίνονται εδώ και πολλά χρόνια. Ενώ, υπάρχουν και αθρόες συνταξιοδοτήσεις προσωπικού.
Μια άλλη παράμετρος είναι και το κόστος των εργολαβιών, οι οποίες στο σύνολο των περιπτώσεων κοστίζουν οικονομικά πολύ παραπάνω, κάτι που δεν θα συνέβαινε, εάν τα έργα αναλάμβανε να κατασκευάσει η ιδία η Επιχείρηση.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η παλαιά ΔΕΗ που όλοι γνωρίζαμε, η εταιρεία-κολοσσός (και κάποτε “κράτος εν κράτει”) που πέτυχε τον εξηλεκτρισμό της χώρας, κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να της χρωστούν χάρη, παύει πλέον, να υπάρχει με την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς τον Φεβρουάριο του 2001, αφού ρυθμίζεται η μετατροπή της Δ.Ε.Η. σε Ανώνυμη Εταιρεία, με το Ελληνικό Δημόσιο να κατέχει το 51% τουλάχιστον των μετοχών και το υπόλοιπο 49% να μετοχοποιείται.
Τα υπόλοιπα, σε ό,τι αφορά στα βασικά σημεία της απελευθέρωσης είναι σε όλους γνωστά, όπως η κατάργηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων παραγωγής κ.τ.λ.
Τι έγινε όμως, έως και σήμερα; Ποιες επενδύσεις έγιναν από τους Ιδιώτες (επενδυτές) ; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ! Και δεν έγιναν λόγω της προφανούς αδυναμίας των ιδιωτών να ανταγωνιστούν, υπό αυτές τις συνθήκες (φθηνή κιλοβατώρα) την Δ.Ε.Η.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που επί τόσα χρόνια κρατούσαν τις άδειες κατασκευής εργοστασίων παραγωγής στα συρτάρια τους, επιδιώκοντας και πιέζοντας, πρώτα να αυξηθεί η τιμής της KWh από τη Δ.Ε.Η. και μετά να “επενδύσουν”.
Άρα, λοιπόν, από το 1999 που ξεκίνησε η ιστορία της απελευθέρωσης με στόχο την είσοδο ανταγωνιστών της ΔΕΗ στη αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε ένα μεγαβάτ δεν προστέθηκε από όλους αυτούς που “διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους”, μιλώντας για ενεργειακά μονοπώλια και αλλά φαιδρά.
Όλα, αυτά τα χρόνια όμως με τους Νομούς, δήθεν απελευθέρωσης, αναγκάζουν την Δ.Ε.Η. να τροφοδοτεί με ρεύμα, ακόμα και τους ανταγωνιστές της που έχουν δικές τους μονάδες παραγωγής ρεύματος, δίνοντας τους το ρεύμα φθηνότερα από ότι της κοστίζει, έχοντας ως αποτέλεσμα να ζημιώνεται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως γίνετε ακόμη μια σε βάρος της ληστεία και με την οριακή τιμή (ΟΣΤ), όπου ουσιαστικά αναγκάζουν την Επιχείρηση να αγοράζει ακριβά και να πουλάει φθηνά!! Δυστυχώς, με αυτόν τον τρόπο κάποιοι αντιλαμβάνονται τον όρο και τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού.
Τέλος, το παράξενο αλλά και το παράδοξο είναι ότι όλες οι Κυβερνήσεις, ενώ μιλούσαν για επέκταση και ανάπτυξη της Δ.Ε.Η. όλες την χρησιμοποίησαν ως “δούρειο ίππο” για να εξυπηρετήσουν τα Ιδιωτικά συμφέροντα !! Κ' αυτό γιατί ποτέ καμιά δεν είχε την πολιτική βούληση να αποφασίσει τι είδους Δ.Ε.Η. θέλει και τι είδους Δ.Ε.Η. συμφέρει τον λαό και τον τόπο!!

ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΟΙ EΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ


Έτος 1999. Νομοσχέδιο για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ (σε τρία στάδια με σύμβουλο μετοχοποίησης την Goldman Sachs) και απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υπουργός Ανάπτυξης Β. Βενιζέλος.
Ένα από τα «μεγάλα αγκάθια» στη μετοχοποίηση ήταν το ασφαλιστικό σύστημα των εργαζομένων σε αυτή. Ένα μοναδικό και πρωτοπόρο ασφαλιστικό σύστημα. Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων δεν πήγαιναν σε ένα ξεχωριστό ταμείο, αλλά επενδύονταν στην επιχείρηση με πολλαπλά οφέλη γι’ αυτήν και κατ’ επέκταση για τη χώρα. Έτσι, οι εργαζόμενοι γίνονταν συμμέτοχοι στην αναπτυξιακή διαδικασία και στην παραπέρα γιγάντωση της!
Μοναδική υποχρέωση της επιχείρησης, η ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη των εργαζομένων. Αυτό για την κυβέρνηση ήταν και το μεγάλο εμπόδιο για τη μετοχοποίηση. Και έπρεπε να αλλάξει.
Οι αναλογιστικές μελέτες υπολόγισαν την ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων σε αυτήν. Το... ποσόν αυτό αθροίζεται από τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις των τελευταίων 50 χρόνων. Έτσι, το 2000 η περιουσία των εργαζομένων ήταν 9,1 δισ., το 2005 ανερχόταν σε 10,8 και το 2007, με την τελευταία επικαιροποίηση που έγινε με αφορμή το ασφαλιστικό, εκτιμήθηκαν σε 11,9 δισ.
Με τους υπολογισμούς όμως αυτούς, ουσιαστικά, κύριος μέτοχος της ΔΕΗ εμφανίζονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της επιχείρησης. Αφού τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης ανέρχονται (με αποτίμηση του 2011) σε 6,7 δισ. ευρώ, η κεφαλαιακή της αποτίμηση είναι στα 5,6 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να ελέγχει το 51% των μετοχών και τα Ασφαλιστικά Ταμεία 3,8%.
Τα ερωτήματα που μπαίνουν αβίαστα για την τότε πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ είναι τα εξής:
- Γιατί συμφώνησε στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ;
- Γιατί συμφώνησε στο διαχωρισμό της περιουσίας μέσω των εισφορών του προσωπικού από τα πάγια της επιχείρησης;
- Γιατί εγκατέλειψε μια μεγάλη ενσωματωμένη περιουσία, όπως αποδείχτηκε περίτρανα από τις αναλογιστικές μελέτες;
- Γιατί εγκατέλειψε τόσο εύκολα ένα μεγάλο όπλο που είχαν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι, προκειμένου να υπερασπίσουν το δημόσιο χαρακτήρα της, έναντι ψεύτικων υποσχέσεων περί χρηματοδότησης από τον κρατικό Προϋπολογισμό;
Τελικά, όπως αποδείχτηκε στη πορεία, στην ουσία ο νόμος Βενιζέλου ήταν αυτός που άνοιξε διάπλατα την κερκόπορτα για την επέλαση των ιδιωτών και τη διάλυση της ΔΕΗ.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ «Α ΛΑ ΚΑΡΤ»

Με την επέλαση της Τρόικας στη χώρα μας, μια νέα επίθεση δέχεται αυτή τη φορά η Επιχείρηση, επιβάλλοντας της μια «απελευθέρωση» κατά τη λογική των αγορών με στόχο και σκοπό την περαιτέρω περιθωριοποίηση και υποβάθμιση της, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά των ιδιωτικών συμφερόντων.!!! “Πουλήστε μονάδες στους Ιδιώτες” …“δώστε ενεργεία σε τιμή κόστους στους ανταγωνιστές σας”… σενάρια με άλλα λόγια ουσιαστικής διάλυσης της ΔΕΗ!
Προφανώς, υγιείς ανταγωνισμός για κάποιους είναι η δωρεά των λιγνιτικων η υδροηλεκτρικών μονάδων, η, πώληση της φθηνής λιγνιτικής υδροηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές κόστους!! και σε ποιους;; ...στους ανταγωνιστές της!!!!
(Όλως τυχαίως είναι ότι ακριβώς απαιτούσαν έως σήμερα και οι Ιδιώτες)
Όσον αφορά στις αιτιάσεις της Τρόικα και της κυβέρνησης ότι αυτό γίνεται στην λογική του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας απλά θα θυμίσω ότι η αγορά είναι ορθάνοικτη από χρόνια! Οι ιδιώτες δραστηριοποιούνται, ήδη, στην ηλεκτροπαραγωγή με επτά μονάδες φυσικού αερίου και διέθεσαν πέρυσι το 32,3 % της ζητούμενης ενέργειας, έχουν το 95% της εγκατεστημένης ισχύος από τα αιολικά πάρκα και το 100% στα φωτοβολταϊκά!

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ (ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ) ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ EΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ.

Η αξία της επιχείρησης είναι τεραστία. Ο υπολογισμός της σε αριθμούς ήταν δύσκολο έργο λογω της τεράστιας αξίας σε ακίνητη περιουσία –δικαιώματα, χιλιάδες χιλιόμετρα δικτύου μεταφοράς και διανομής, λιγνιτωρυχεία, ανυπολόγιστος ορυκτός πλούτος (κοιτάσματα λιγνίτη), υδροηλεκτρικά φράγματα- νερά κ.α
Η εκποίηση λοιπόν αυτή δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί γιατί απλά είναι σαν να πουλάς κομμάτι της ίδιας της χώρα σου! Τον πλούτο της. Την ιστορία της.
Έτσι λοιπόν αρχίζουν να εφαρμόζουν τα σχέδια του διαμελισμού της σε μικρότερα κομμάτια .
Επι προεδρίας ΔΕΗ του κ. Τ. Αθανασόπουλου ξεκινούν ήδη τα πρώτα αυτά σχέδια διαχωρισμού της επιχείρησης σε θυγατρικές. Τότε σκοντάφτουν στην αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων και την δυναμική αντιμετώπιση από την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που με μια σειρά κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων εμποδίζουν το ΔΣ να πάρει απόφαση και να επικυρώσει την διάλυση της.
Ερχόμαστε τώρα στο έτος 2010 – Έκτακτο συνέδριο ΓΕΝΟΠ ΘΕΜΑ: Διαχωρισμός-θυγατρικές.
Δυστυχώς η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κλήθηκε και αυτή! να αποφασίσει υπέρ ή κατά του διαχωρισμού-διαμελισμού και εν τέλει τη δημιουργία θυγατρικών της ΔΕΗ λόγω της Κοινοτικής Οδηγίας περί “ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας”.
Η απόφαση τότε ήταν θετική θέτοντας τη λογική του «λιγότερου κάκου» από τα τότε τρία σενάρια . Δυστυχώς η τότε ηγεσία της ΓΕΝΟΠ για ακόμη μια φορά έβλεπε το τυρί μα δεν έβλεπε την φάκα!
Μετά και τις ευλογίες και του Σ.Κ. (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ – ΣΑΔ) που επιτέλεσαν για ακόμη μια φορά το θεάρεστο έργο τους απέναντι στους εργαζόμενους και ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ψηφίζοντας υπέρ του διαχωρισμού μπήκε και από την διοίκηση και την κυβέρνηση ουσιαστικά το τέλος στην υπόθεση Ενιαία Δ Ε Η.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΟΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΩΛΗΣΗΣ

Και ερχόμαστε τώρα στον Φεβρουάριο του 2011. Και ενώ, θέση της Κυβέρνησης (προεκλογικά) ήταν Δ.Ε.Η. ΔΗΜΟΣΙΑ με το 51% να ανήκει στο κράτος, έρχεται η περιβόητη συνέντευξη της Τρόικας να βγάλει στην... φορά τα κρυφά σχεδία της Κυβέρνησης για πωλητήριο της ΔΕΗ.!!! Φυσικά για όλους, όσους παρακολουθούν από κοντά και αγωνίζονται αγωνιώντας για το μέλλον της, η ανακοίνωση αυτή σε καμία περίπτωση δεν έπεσε σαν “κεραυνός εν αιθρία”, γιατί όλα αυτά τα χρόνια βλέπαμε, τις άπειρες προσπάθειες άλωσης και είχαμε προβλέψει αυτά τα σχέδια.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Από το 2011 έως σήμερα ακολουθήθηκε μια πορεία συντονισμένης απαξίωσης της ΔΕΗ με τελικό σκοπό την τελική εκποίηση της.
Όσο αφορά το κοινωνικό κομμάτι την χρησιμοποίησαν ως μπαμπούλα της κοινωνίας ως έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό και εκβιαστή !
Κατά τα αλλά η απαξίωση της συνεχίστηκε και σε οικονομικό επίπεδο. Υλοποιώντας δεκάδες οδηγίες (περά από κάθε λογική υγιούς ανταγωνισμού) προκειμένου οι μονάδες της που παράγουν φθηνό καύσιμο και άρα φτηνή ενέργεια να μένουν σβηστές προκειμένου να κερδοσκοπούν οι ιδιώτες με Φ.Α. Αναγκάζοντας ουσιαστικά να αγοράζει ακριβή ενέργεια (ΑΠΕ) και να πουλά φτηνά! Αν δεν είναι αυτό εξαναγκασμός σε βίαιο θάνατο μια επιχείρησης τότε τι είναι;
Εδώ φυσικά μπαίνουν και δυο ερωτήματα που δεν υπαντηθήκαν ποτέ από καμιά κυβέρνηση! Γιατί η επιχείρηση πριν το άνοιγμα της Α.Η.Ε. και 31000 προσωπικού είχε 500 εκ κέρδη και σήμερα με απανωτές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα με 19000 προσωπικό και με 43% μείωσης στους μισθούς είναι συνεχώς κάθε χρόνο στο κόκκινο;;

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΠΑΣΙΜΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕ ΠΡΑΞΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ουσιαστικά επικυρώνεται η προειλημμένη απόφαση και η υπογραφή της κυβέρνησης σε μνημόνιο για το ξεπούλημα της επιχείρησης στους Γερμανούς της rwe και σε ντόπιους κρατικοδίαιτους «επιχειρηματίες» . Δηλαδή χωρίς να επενδύσουν ούτε ένα ευρώ μπαίνουν από την επομένη μέρα στην κερδοφορία!
Ειδικότερα, για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είσοδος επενδυτή που θα αναλάβει σε πρώτη φάση την απόκτηση ποσοστού έως και 49% της εταιρείας, αλλά και το μάνατζμεντ. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εντός του 2013 και της δεύτερης εντός του δευτέρου τριμήνου του 2014, όταν και θα προχωρήσει η πώληση ποσοστού έως και 51% του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ.
Επίσης, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία νέας καθετοποιημένης «μικρής ΔΕΗ», που θα προικιστεί με νέες μονάδες (υδροηλεκτρικές λιγνιτικες και Φ.Υ.) και την πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα και ορυχεία λιγνίτη Και φυσικά, μετά θα δοθεί ως δώρο σε ιδιώτες!

Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΊΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ «ΥΠΟΛΟΙΠΟΜΕΝΗΣ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ.

Η τρίτη και τελική φάση προβλέπει την πώληση των μετοχών που διαθέτει το Δημόσιο στη ΔΕΗ και αντιπροσωπεύουν το 17% της εταιρείας και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας και την έλευση στρατηγικού επενδυτή.
Άραγε τι έχει να κερδίσει η ελληνική οικονομία η ο Έλληνας πολίτης; Απολύτως τίποτα! Το αντίθετο μάλιστα γιατί:
1ον Η πώληση της ΔΕΗ σε ιδιώτες θα φέρει αλματώδη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόν στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια δυστυχώς δεν λαμβάνονται υπόψη!
2ον Η χώρα θα απολέσει ένα βασικό εργαλείο άσκησης πολίτικης σε σχέση με την ανάπτυξη της χώρας. Πόσο μάλλον σε περιόδους κρίσης όπως την σημερινή που η αναπτυξιακή πορεία είναι το ζητούμενο!
3ον Παραδίδεται η ενεργειακή επάρκεια της χώρας στις ορέξεις των ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων παραδίδοντας ουσιαστικά όχι την επιχείρηση αλλά την ιδία την ασφάλεια της χώρας στους κερδοσκόπους!
4ον Παραδίνουν σε ντόπια και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα δωρεάν! τον εθνικό ορυκτό πλούτο της χώρας!
5ον Παραδίνουν τα νερά των υδροηλεκτρικών που όλοι μας γνωρίζουμε πως είναι φυσικό μονοπώλιο και ανήκουν στην κοινωνία με καταστροφικά αποτελέσματα και προεκτάσεις στον αγροτικό κόσμο
6ον Δεν προκύπτει από πουθενά ότι ιδιωτικοποίηση της ενέργειας φέρνει ανάπτυξη, το αντίθετο μάλιστα! Όπου το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόστηκε τα αποτελέσματα ήταν η εμφάνιση μονοπωλιακών καρτέλ!.
7ον Η χώρα δεν πρόκειται να κερδίσει οικονομικά απολύτως τίποτα από μια τέτοια κίνηση γιατί η χρηματιστηριακή αξία (ο ποιο ακατάλληλος τρόπος πώλησης σε περίοδο κρίσης) είναι ήδη στο ναδίρ όπως και σε κάθε επιχείρηση της χώρας! αλλά και λιγοστά χρήματα να κερδίσει η κυβέρνηση από την συγκεκριμένη πώληση αυτά δεν θα κατευθυνθούν στην ελληνική οικονομία.
8ον Ο αγοραστής δεν πρόκειται θα επενδύσει ούτε σε νέες μονάδες αλλά ούτε και σε εργατικό προσωπικό γιατί η άμεση κερδοφορία ήταν είναι και θα είναι πάντα η σημαία του ιδιωτικού κεφαλαίου! Προφανώς κάποιοι ξεχνούν πολύ εύκολα τα παραδείγματα της ENERGA και της HELLAS POWER
9ον -Ποιος θα παρέχει ρεύμα στο μη διασυνδεδεμένο Νησιωτικό Σύστημα- Σύμπλεγμα;. Αλήθεια; ποιος είναι αυτός ο ιδιώτης «επενδυτής» που θα λειτουργεί με ζημία τους αυτονόμους σταθμούς και τις με καύσιμο το πετρέλαιο; Η μήπως σχεδιάζουν την διασύνδεση και την επάρκεια ηλεκτρικού σ αυτά τα ευαίσθητα από εθνικής σκοπιάς νησιά, να τα τροφοδοτεί η Γείτονος χώρα;;
10ον Σε περίπτωση πλήρους ιδιωτικοποίησης ποιος θα εγγυάται την χαμηλή τιμολόγηση σε αγρότες, πολυτέκνους , και γενικά τα ειδικά τιμολόγια σε συγκεκριμένη ομάδα πολιτών; Εκτός αν κάποιος νομίζει πως οι «επενδυτές» θα έχουν την ευαισθησία να ασκούν την κοινωνική πολιτική της χώρας!
11ον Και τέλος ας μας αναφέρουν έστω και μια χώρα του κόσμου που η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας λειτούργησε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου !
Για όλα τα παραπάνω , αυτό που ετοιμάζουν με μια απλή υπουργική απόφαση δεν ονομάζεται πώληση μιας επιχείρησης αλλά ξεπούλημα μιας ολόκληρης χώρας!

ΓΙΑΤΙ …

Αν πουλώντας της ΕΡΤ εκποιούν την πολιτιστική κληρονομία. Αν περνώντας στο ΤΑΙΠΕΔ το σκοπευτήριο της Καισαριανής εκποιούν την Ιστορία. Στην περίπτωση της ΔΕΗ εκποιούν την ιδία την χώρα και την εθνική της υπόσταση ασφάλεια!!

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Αν δεν σταματήσει ο λαός μας τώρα την εκποίησης της μεγαλύτερης επιχείρησης στη χώρα πολύ φοβάμαι ότι θα είναι η σφραγίδα της αποικιοκρατίας στη χώρα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News