Dei Energy News

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ανάσα 60 εκατ. από ΑΔΜΗΕ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες


Τη δυνατότητα στις βιομηχανίες να πληρώνουν φθηνότερα το
ρεύμα με την προϋπόθεση ό,τι θα μειώνουν ή θα διακόπτουν την κατανάλωση ηλεκτρισμού όταν το απαιτεί ο Διαχειριστής του Δικτύου (ΑΔΜΗΕ) δίνει ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή. Πρόκειται για τις συμβάσεις διακοψιμότητας, που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποτελούσαν πάγιο αίτημα των ενεργοβόρων βιομηχανιών και στην Ελλάδα, ως τρόπo μείωσης του ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο θα αφορά βιομηχανίες στην υψηλή τάση, καθώς και μεγάλους καταναλωτές στη μέση τάση που εμφανίζουν κατανάλωση πάνω από 13.000 Mwh το χρόνο.
Η εξειδίκευση της ρύθμισης θα γίνει με υπουργική απόφαση, ωστόσο εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση της τάξης των 60 εκατ. ευρώ ετησίως για τη βιομηχανία, δινοντας ταυτόχρονα στον διαχειριστή τη δυνατότητα να προγραμματίζει και να διαχειρίζεται καλύτερα τις ζήτηση και τις αιχμές της. Το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο, περιλαμβάνει ουσιαστικά όσα μέτρα απέμειναν, μετά τη ψήφιση μίας σειράς από τις αρχικές του ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο με τα «προαπαιτούμενα» για την εκταμίευση της προηγούμενης δόσης.
Τιμές
Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν αλλαγές σε ορισμένες διατάξεις, σε σχέση με το προηγούμενο κείμενο, όπως στη ρύθμιση για το «κλείδωμα» της εγγυημένης τιμής (της τιμής πώλησης της πράσινης ενέργειας), κατά την ηλέκτριση του έργου, που τελικά θαι ισχύσει μόνον για τα φωτοβολταϊκά και όχι για τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως αιολικά. Αλλες διατάξεις είναι η κατάργηση της ετήσιας αναπροσαρμογής των εγγυημένων τιμών με βάση τον πληθωρισμό, η δυνατότητα αναθεώρησης των εγγυημένων τιμών με υπουργική απόφαση, αντί με νόμο, όπως σήμερα κ.λπ.
Επίσης «παγώνει» την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, αφού προβλέπει ότι πρώτα πρέπει έχει γίνει ειδική μελέτη.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξάλλου ρυθμίσεις για τα λατομεία, εισάγει την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλους ΕΡΤ για τους ναούς και του χώρους λατρείας κ.λπ.



Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News