Dei Energy News

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ο συνδικαλιστής που έπαθε... ηλεκτροπληξία

Από  "Το Βήμα"

Ήταν τότε που ο κ. Νίκος Φωτόπουλος από τη θέση του
αρχισυνδικαλιστή της ΔΕΗ αποφάσιζε καταλήψεις, κατέβαζε με περισσή ευκολία τους διακόπτες, σήκωνε το λάβαρο εναντίον του φόρου στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών του ρεύματος. Ήταν τότε που τον αποκαλούσαν «λαϊκό αγωνιστή», «Δον Κιχώτη των λιγνιτωρυχείων» ή «Τροτσκιστή του 21ου αιώνα». Όλα αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Ο κ. Φωτόπουλος ακολουθεί μοιραίως την ίδια πτωτική πορεία με το σαθρό και παρωχημένο συνδικαλιστικό κίνημα. Τον συνδικαλισμό δηλαδή του λαϊκισμού, των βολεμένων και της πλήρους άρνησης
Παραιτημένος πλέον από την ηγεσία της πιο ισχυρής συνδικαλιστικής ηγεσίας, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο κ. Φωτόπουλος φαντάζει ωσάν να τον χτύπησε το ρεύμα της ακινησίας, ανήμπορος πλέον, όπως οι περισσότεροι όμοιοί του συνδικαλιστές, να αλλάξει το παιχνίδι, να υπερασπιστεί με πάθος τους εργαζομένους, να διεκδικήσει, να προβάλει αντίσταση στα κελεύσματα της τρόικας.
Από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ο κ. Φωτόπουλος σήμερα αρκείται να επιτίθεται στους συναδέλφους του... συνδικαλιστές, βάζοντας στο στόχαστρο την ηγεσία της ΓΣΕΕ, στην οποία ωστόσο και ο ίδιος είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.  
Περιορίζεται να δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και στις επερχόμενες εκλογές, ότι δεν έχει βλέψεις να είναι υποψήφιος βουλευτής. Και όσον αφορά τις πολιτικές του βλέψεις, εξαντλούνται στην προσέγγιση που είχε από μια μικρή τροτσκιστική ομάδα που θέλει να ιδρύσει ένα νέο Εργατικό Κόμμα και να κάνει την εμφάνισή του στις ευρωεκλογές. Έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει και ένα σωρό κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον του, από συνέργεια στο αδίκημα της απιστίας (κατηγορίες που αντιμετωπίζουν επίσης οι κκ. Π. Αθανασόπουλος και Αρθούρος Ζερβός, πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της ΔΕΗ) ως και παράνομες καταλήψεις και παράνομες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος (για τις οποίες, όπως λέει, αισθάνεται υπερήφανος).
Εμφανίστηκε στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, φωτογραφήθηκε με πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη του, αλλά όπως λέει: «Δεν θα ενταχθώ στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχω ανάγκη από κομματικές ταυτότητες, είχα μια τέτοια επί 34 χρόνια. Έχω πολιτική ταυτότητα, είμαι μαρξιστής, είμαι αριστερός, είμαι σοσιαλιστής» λέει και ας είχε ταυτιστεί το τελευταίο διάστημα με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ας στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε του ενέργεια και κατάληψη.
Παρά ταύτα παραδέχεται τώρα ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει ευτελιστεί και πρέπει για να μείνει ζωντανό να αλλάξει άρδην: «Αν δεν φτιάξουμε συνδικάτα ταξικά, μαχητικά, ριζοσπαστικά, προκοπή δεν γίνεται» λέει, φανερά ενοχλημένος με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, που «πουλήθηκαν στην τρόικα και στις κυβερνήσεις που την υπηρέτησαν». Θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των εργαζομένων «δεν είναι οι πολιτικές της τρόικας και των βάρβαρων νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων, δεν είναι ο κ. Σαμαράς, ούτε ο κ. Βενιζέλος, αλλά ότι δεν έχουν συνδικαλιστική ηγεσία, που έπρεπε να είχαν και κατ' επέκταση συνδικάτα που έπρεπε επίσης να είχαν».
Ομιλεί για ανύπαρκτες ή ανίκανες συνδικαλιστικές ηγεσίες, σαν να μην ήταν μέχρι πρότινος ο ίδιος αρχισυνδικαλιστής, σαν να μην έχει την παραμικρή ευθύνη για τη σαθρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το συνδικαλιστικό κίνημα.
Επιτίθεται με σφοδρότητα στη ΓΣΕΕ και κατά του προέδρου της κ. Ι. Παναγόπουλου:«Αν είχαμε τη ΓΣΕΕ που έπρεπε να έχουμε, δηλαδή μια ταξική, μαχητική συνδικαλιστική ηγεσία, η οποία να μη φοβάται να βγει στο ξέφωτο, να μη φοβάται να συγκρουστεί και να αντιμετωπίσει τη μαύρα προπαγάνδα, ε, τότε θα είχαμε σταματήσει πριν από 2,5 χρόνια όλους αυτούς που μας τα έχουν πάρει όλα» λέει για να συνεχίσει: «Αν είχαμε ευθιξία και πρώτα απ' όλα αν είχαν ευθιξία οι κύριοι της ΓΣΕΕ, μετά τις αλλεπάλληλες ήττες που υπέστησαν από την τρόικα και από τις βάρβαρες κυβερνήσεις θα είχαν παραιτηθεί. Θα είχαμε όλοι παραιτηθεί. Πρώτος και καλύτερος θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος παραμένει στη θέση του, νομίζοντας ότι κατάφερε να νικήσει την τρόικα».
Αλήθεια, με την παραίτησή του από την προεδρία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μεσούσης της κρίσεως και με την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ τι γίνεται; 
Ορισμένοι λένε ότι έτσι και αλλιώς θα αναγκαζόταν σε παραίτηση αφού το συνδικαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ είναι άδειο και ότι υπήρξαν σπατάλες και κακή διαχείριση. Ήταν οι σύλλογοι έτοιμοι να υποβάλουν ενστάσεις στο επερχόμενο συνέδριο, πράγμα που θα ανάγκαζε τον κ. Φωτόπουλο να παραιτηθεί. 
Ο ίδιος πάντως λέει ότι παραιτήθηκε επειδή δεν έχει τη λογική του αναντικατάστατου (ήταν τρεις θητείες πρόεδρος), ότι επιθυμεί «να προσδώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στον αγώνα για το χτίσιμο ενός μαχητικού, ριζοσπαστικού συνδικαλιστικού κινήματος» και αποκρούει τις κατηγορίες περί κακής διαχείρισης κάνοντας λόγο για «εσωτερική υπονόμευση της ίδιας της ομοσπονδίας από κάποιος που την έκαναν συνειδητά ή ασυνείδητα». Τι σημαίνει αυτό για τον Φωτόπουλο; «Δεν πλήρωναν οι σύλλογοι την εισφορά τους, βάσει εντολής. Δεν είχαμε χρήματα ούτε να βγάλουμε αφίσα ή ανακοίνωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News