Dei Energy News

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ

Συναδέλφισσες-φοι,

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. στο Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, στο Εκθεσιακό Κέντρο των Ορυχείων του ΛΚΔΜ και συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα της Η.Δ.:
1.         «Αναγκαστική απαλλοτρίωση του προς μετεγκατάσταση οικισμού Μαυροπηγής του Δήμου Εορδαίας Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (ΟΔΠ 4) για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του υποκειμένου λιγνιτικού κοιτάσματος. Καταβολή αποζημίωσης «έναντι», στους θιγόμενους ιδιοκτήτες».
Ένα αίτημα των κατοίκων του Οικισμού Μαυροπηγής για μετεγκατάσταση που παίρνει οριστικά τέλος.
Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη
2.         «Πρόσκτηση με απευθείας αγορά κατόπιν διαπραγματεύσεων του συνόλου των ιδιοκτησιών της οικιστικής περιοχής Τοπικής Κοινότητας Πτελεώνα και των κτηματικών περιοχών των Τοπικών Κοινοτήτων Ερμακιάς, Σπηλιάς και Πτελεώνα του Δήμου Εορδαίας».
Δίνεται οριστική λύση σ’ ένα πρόβλημα που χρονίζει.
Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη
3.         «Αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης 401.545,53 τ.μ. στην κτηματική περιοχή Κοινότητας Ακρινής του Δήμου Κοζάνης».
Απόφαση Δ.Σ. – Ομόφωνη
4.         «Πρόσκληση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών σε σχέση με τη διαδικασία εύρεσης και επιλογής μακροχρόνιου στρατηγικού εταίρου στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».
Το μεγαλύτερο Φ/Β πάρκο στον κόσμο ισχύος 200 MW στις αποθέσεις Ορυχείων βρίσκεται στη δεύτερη φάση με επιλογή 15 εταιρικών σχημάτων, αναβαθμίζοντας τη Δυτική Μακεδονία.
Απόφαση Δ.Σ. – Ομόφωνη
5.         «Παροχή εξουσίας για την υπογραφή σχετικών δηλώσεων για παράταση προθεσμιών των διαιτησιών που εκκρεμούν μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε. και ΔΕΠΑ Α.Ε. ενώπιον των αρμόδιων Διαιτητικών Δικαστηρίων».
Απόφαση Δ.Σ. – Ομόφωνη
Στην έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. παρευρέθηκε ο αρμόδιος εποπτεύων Υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Μας ενημέρωσε για το ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής στα θέματα ενέργειας που αφορούν τη ΔΕΗ και ενημερώθηκε από το Δ.Σ. Στο διάλογο που αναπτύχθηκε για τα προβλήματα της Επιχείρησης, το επιχειρησιακό της σχέδιο, για την πορεία της, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και αφοπλιστικά ειλικρινής:
*   Αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Κυβέρνησης και το νομοθετικό πλαίσιο για το 3ο ενεργειακό πακέτο, στην πώληση του 17% και στην πώληση τμημάτων της Επιχείρησης-απόφαση που έχει ληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο. Επισήμανε ότι δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια η οποία δε θα αντικατοπτρίζει την αξία της Επιχείρησης και άρα, πώληση μέσω Χρηματιστηρίου δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης. Μίλησε για επιλογές στρατηγικού επενδυτή και πώληση ποσοστού των θυγατρικών της ΔΕΗ. Αυτές είναι οι εναλλακτικές. Οι αποφάσεις δε θα ληφθούν άμεσα, αλλά το επόμενο έτος. Θα υπάρξει χρόνος για διάλογο με τη ΔΕΗ και όλους τους εμπλεκόμενους.
 *  Μας ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ζήτημα της πρόσβασης σε λιγνίτες από τρίτους. Το γνωστό 40% λιγνιτών. Όπως μας είπε είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση, που πιστεύει ότι θα καταλήξει σε ένα συνδυασμό πώλησης μονάδων και ανταλλαγής ισχύος. Με αυτό τον τρόπο θα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας προς την Ε.Ε. από το 2008, αλλά ταυτόχρονα θα διαφυλαχθεί και η αξία της Επιχείρησης. Στην επιστολή που έστειλε προτείνονται οι δύο Μονάδες, του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα.
    * Επίσης έγινε μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα ζητήματα της Διοίκησης της ΔΕΗ. Επισήμανε ότι γνωρίζει τις ελλείψεις που έχουμε σε προσωπικό στους τομείς αιχμής, που αφορούν στα ορυχεία και την παραγωγή. Επίσης είναι γνωστές οι ανισσοροπίες σε άλλους τομείς της Επιχείρησης, ιδιαίτερα στο διοικητικό κομμάτι. Ενθάρρυνε το Δ.Σ. να καταθέσει μια συνολική πρόταση που να καλύπτει τα ζητήματα αυτά, αναγνωρίζοντας βεβαίως, και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε όλοι. Ένα πλαίσιο στο οποίο συνολικά ο Δημόσιος Τομέας, με την ευρύτερη έννοια, θα πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες του και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθεί και η ΔΕΗ.
  Μίλησε για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, στο οποίο το βασικό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα είναι η δυσκολία εύρεσης χρηματοδότησης. Η ΔΕΗ πρέπει να εξακολουθήσει να έχει την εξωστρέφεια που τη διακρίνει, ακόμη και μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον στο οποίο είμαστε, με τα προβλήματα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες σήμερα. Είπε, πως η Κυβέρνηση ενθαρρύνει και θα στηρίξει τις προσπάθειες της ΔΕΗ, για να βγει έξω από τη χώρα, για να συνεχίσει να έχει ακριβώς αυτή την εξωστρεφή επενδυτική στρατηγική που είχε, αλλά και να ανανεώσει τις Μονάδες της, να είναι συμβατή και να ακολουθήσει και να πρωτοπορήσει στο ζήτημα της μείωσης των εκπομπών και των Ανανεώσιμων Πηγών.
  * Τέλος αναφέρθηκε σε θέματα περιβάλλοντος. Το Υπουργείο που εποπτεύει τη ΔΕΗ είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και άρα θα εξαντλήσει όλες τις προβλέψεις του νόμου, ώστε να διαφυλάξει την υγεία των κατοίκων. Η ΔΕΗ έχει μια διπλή υποχρέωση, ως η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρία της χώρας, να είναι η πρώτη υπεύθυνη για το περιβάλλον. Έχει να κάνει πολλά και μπορεί να κάνει περισσότερα.
Στην τοποθέτησή μου στο Δ.Σ. αναφερόμενος στην ενημέρωση του Υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ξεκαθάρισα την προσωπική μου θέση, που είναι και θέση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ – ΔΙΑΦΩΝΩ στην πώληση Μονάδων της ΔΕΗ. Μάλιστα κάλεσα τον Υπουργό να παραχωρήσει στους ιδιώτες που θέλουν συμμετοχή και επενδύσεις στο λιγνίτη, τα Ορυχεία Δράμας και Ελασσόνας. Να καταχωρηθεί άμεσα το Ορυχείο Βεύης, μια υπόθεση που καθυστερεί εδώ και 8 χρόνια. Τόνισα πως ο λιγνίτης είναι εγχώριο και φθηνό καύσιμο, σε αντίθεση με άλλα καύσιμα που δημιουργούν εξαρτήσεις.
Τόνισα πως το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στην Επιχείρηση είναι Η ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ, Η ΑΠΡΑΞΙΑ, Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ για το αύριο, γιατί δεν υπάρχει καθαρή θέση από την πολιτεία για το ΠΟΙΑ ΔΕΗ ΘΕΛΟΥΜΕ. Εδώ και ενάμισυ χρόνο , το Δ.Σ. και οι αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις δεν μπορούν να πάρουν συγκεκριμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες λόγω του θολού και αβέβαιου τοπίου. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.
Ειδικότερα αναφέρθηκα :
         * στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας που ενισχύουν σκανδαλωδώς τους ιδιώτες σε σχέση με τη ΔΕΗ Α.Ε. και ΡΑΕ.
       * στις οφειλές από καταναλώσεις δημοσίων οργανισμών και τις επισφάλειες, ποσό που συνολικά φτάνει τα 720 εκ. €.
       *  στη γραφειοκρατία που υπάρχει στη διαδικασία των μετεγκαταστάσεων.
       *  στη μείωση του προσωπικού, στην απώλεια της τεχνογνωσίας και στο πλαφόν των αποδοχών σε εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της Επιχείρησης, που είναι ότι καλύτερο διαθέτει η ΔΕΗ και υπάρχει κίνδυνος φυγής στους ΙΔΙΩΤΕΣ.
  *    στο νόμο 2773/99 και τις υποχρεώσεις του κράτους προς τον ασφαλιστικό μας φορέα έναντι της ασφαλιστικής μας περιουσίας, που σήμερα αδυνατεί να πληρώσει συντάξεις-εφάπαξ-φάρμακα, λόγω του περιορισμού των 600 εκ. € που έθεσε ο Υπουργός Οικονομικών έως το 2015. Τα ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί είναι τεράστια. Πρέπει να εφαρμόσουμε το Νόμο, να βάλουμε τα διόδια, ώστε να φέρουμε έσοδα στον ΟΑΠ/ΔΕΗ. Είναι υποχρεώσεις του κράτους που απορρέουν από το Νόμο που ψήφισε η Πολιτεία.
        *  τέλος αναφέρθηκα στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2011, που σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010 είναι μειωμένα κατά 63%. Σε μια περίοδο που όλα παίρνουν αυξήσεις λόγω ΦΠΑ, προμήθειες υλικών, ανταλλακτικών, υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, φόρος κλπ., η τιμή του ηλεκτρικού παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα. ΕΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ, με ότι σημαίνει αυτό για τις εργασιακές σχέσεις, αμοιβές, ΚΚΠ/ΔΕΗ κλπ., τότε πρέπει να έχουμε μια ελεγχόμενη αύξηση της τιμής της kWh με κοινωνική ευαισθησία. Έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το αύριο, τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες για να έχει μέλλον η ΔΕΗ.
Εκφράζοντας την προσωπική μου γνώμη για την είσπραξη ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ΔΙΑΦΩΝΩ για τους εξής σοβαρούς λόγους:
         * λόγω των στρεβλώσεων της αγοράς Η/Ε, ευθύνες της ΡΑΕ και της Πολιτείας, η ΔΕΗ Α.Ε. χάνει συνεχώς πελάτες προς ιδιωτικές εταιρίες.
        * Είναι ήδη δύσκολο να αναλυθούν οι χρεώσεις που συμπεριλαμβάνονται στο λογαριασμό της ΔΕΗ (ΕΡΤ, Δήμοι κλπ) από τους περισσότερους καταναλωτές που δε γνωρίζουν ή δε θέλουν να γνωρίζουν. Τα διάφορα τέλη είναι περισσότερα από την κατανάλωση Η/Ε, πόσο δε μάλλον αν προστεθεί και η είσπραξη νέου τέλους.
      * Ήδη η ΔΕΗ έχει ανείσπρακτους λογαριασμούς από καταναλώσεις Η/Ε που ξεπερνούν τα 720 εκ. €. Με το νέο τέλος ακινήτων η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
        *Υπάρχουν άλλες υπηρεσίες εισπρακτικού χαρακτήρα, Δήμοι, Εφορίες, που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν αυτό το εισπρακτικό τρόπο, είναι ευθύνη της Πολιτείας.
Συναδελφικά,
Γιάννης Καραβασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News