Dei Energy News

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Αρχές Οκτωβρίου οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ΔΕΗ

Στο παιχνίδι του εκφοβισμού των πολιτών για το τέλος ακινήτων μπήκε χθες και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, δηλώνοντας ότι η επιχείρηση θα κόβει το ρεύμα σε όσους καταναλωτές δεν πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Την ίδια στιγμή όμως επικρατεί άγνοια, τόσο στη ΔΕΗ όσο και τους ιδιώτες προμηθευτές, ποιον από τους δύο Κώδικες Προμήθειας -τον ισχύοντα ή τον νέο, που βρίσκεται στα τελικά στάδια της διαβούλευσης και πρόκειται να εφαρμοστεί στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου- θα κληθούν να εφαρμόσουν αναφορικά με τα χρονικά περιθώρια είσπραξης των λογαριασμών και κυρίως την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Παρ' ότι ο σημερινός κώδικας δεν το προβλέπει, εντούτοις πηγές της ΡΑΕ επισημαίνουν ότι υπερισχύει η κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται ρητώς η διακοπή ηλεκτροδότησης σε ανέργους, ανάπηρους, χαμηλοσυνταξιούχους, πολύτεκνους κ.ά.
Οι πρώτοι φουσκωμένοι λογαριασμοί πάντως, με το χαράτσι των ακινήτων, θα αρχίσουν να καταφτάνουν από τις αρχές Οκτωβρίου στους 5,1 εκατομμύρια οικιακούς και εμπορικούς υπόχρεους, με τη ΔΕΗ να εκτιμά ωστόσο ότι θα καθυστερήσει πολύ να εισπράξει τα ποσά.
Αύξηση ανεξόφλητων
Ο πρόεδρός της, Αρθούρος Ζερβός, δήλωσε χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» ότι εφόσον το επιβάλλει ο νόμος, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος για όποιους δεν πληρώσουν το ειδικό τέλος. «Εμείς θα εφαρμόσουμε το νόμο. Δεν θα κάνουμε παραβάσεις», είπε, αρνούμενος να σχολιάσει πάντως τις ανακοινώσεις της ΓΕΝΟΠ ότι θα εμποδίσει μέσω των εργαζομένων στη ΔΕΗ την έκδοση λογαριασμών και την εκτέλεση εντολών διακοπής ρεύματος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι με την ενσωμάτωση του ειδικού τέλους στους λογαριασμούς ρεύματος, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί και οι επισφάλειες της ΔΕΗ θα αυξηθούν. Επανέλαβε δε ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί από οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές ξεπερνούν σήμερα τα 400 εκατ. ευρώ, με το κράτος να χρωστά συνολικά 140 εκατ. ευρώ.
Με βάση τον ισχύοντα Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, διακοπή ηλεκτροδότησης δεν μπορεί να γίνει αν δεν παρέλθει διάστημα 44 ημερών (30 εργάσιμες + 14 ημέρες έπειτα από προειδοποίηση) από την ημέρα που η οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη. Στην πράξη η προθεσμία είναι μεγαλύτερη επειδή η ΔΕΗ ειδοποιεί τους πελάτες της που δεν έχουν πληρώσει τον προηγούμενο λογαριασμό με ειδικό μήνυμα που αναγράφεται στον επόμενο, ο οποίος εκδίδεται έπειτα από δύο μήνες.
Με βάση το νέο Κώδικα Προμήθειας που έχει ήδη συνταχθεί και τεθεί σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ, με προοπτική να εφαρμοστεί στα τέλη Οκτωβρίου, ορίζονται ακόμη μεγαλύτερες προθεσμίες (φτάνουν μέχρι και τους έξι μήνες), ενώ το κυριότερο είναι ότι προβλέπονται αναλυτικά οι πρόνοιες για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

ΠΗΓΗ:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News