Dei Energy News

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

«Όχι» στον ενεργειακό Τειρεσία

Απορρίπτει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα την πρόταση των προμηθευτών ρεύματος για τη δημιουργία «ενεργειακού Τειρεσία», προκειμένου να προστατευθούν από τα «φέσια» των πελατών τους.
Tο θέμα είχε θέσει πρωτίστως η ΔΕΗ, η οποία σε μια προσπάθεια να ελέγξει το κύμα φυγής πελατών προς τους ιδιώτες προμηθευτές είχε εισηγηθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την κατάρτιση μητρώου των κακοπληρωτών που θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του τραπεζικού «Tειρεσία». Την πρόταση της ΔΕΗ «προσυπέγραψαν» και οι ιδιώτες του κλάδου, ωστόσο η ΡΑΕ δήλωσε αναρμόδια και παρέπεμψε την πρόταση για περαιτέρω διερεύνηση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Στη γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) αναφέρει ότι η δημιουργία κοινού αρχείου με δεδομένα πελατών από τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ενέχει σοβαρούς κινδύνους ως προς τον περιορισμό της ιδιωτικότητας του ατόμου, όπως η δημιουργία αρνητικού προφίλ, ο αποκλεισμός των ατόμων από υπηρεσίες καίριες για την καθημερινή τους ζωή κλπ.
Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα στη σχέση προμηθευτή και καταναλωτή, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει τη σύνδεση με το δίκτυο παροχής ενέργειας, θεωρούμε ότι ο έλεγχος των πληρωμών για το σκοπό αποφυγής σύναψης σύμβασης με επισφαλείς πελάτες αρκεί και είναι πρόσφορο να γίνεται στο στάδιο της αλλαγής προμηθευτή με την διαδικασία ενημέρωσης που προαναφέρθηκε, χωρίς να χρειάζεται η αναδρομή σε προηγούμενες οφειλές του καταναλωτή».
Ακόμη, η ΑΠΔΠΧ εντοπίζει ζητήματα νομιμότητας σε σχέση με τη δημιουργία βάσης δεδομένων ανά προμηθευτή/scoring του πελάτη. Ειδικότερα, η αρχή αναφέρει ότι η δημιουργία βάσης δεδομένων με κατηγοριοποίηση των πελατών ανάλογα με το προφίλ τους, ενδέχεται να επιφέρει ως αποτέλεσμα την απαγόρευση πρόσβασης σε κάποιες παροχές ή στην απαίτηση πρόσθετων εγγυήσεων που κάνουν πιο δύσκολη την πρόσβαση σε παρεχόμενες υπηρεσίες.
Τέλος σημειώνεται ότι η Αρχή δεν απέρριψε την πρόβλεψη του τελευταίου νόμου που δίνει το δικαίωμα σε κάποιο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που δέχεται έναν νέο πελάτη, να αναζητήσει τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές που αυτός έχει στον προηγούμενο προμηθευτή. Οι εταιρείες μπορούν να αναζητούν τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε από τον ίδιο τον πελάτη (προσκόμιση του τελευταίου εκκαθαριστικού λογαριασμού) είτε από τον υφιστάμενο προμηθευτή.

Από το http://www.energypress.gr/portal/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News