Dei Energy News

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Αγώνας δρόμου για τις μνημονιακές ενεργειακές υποχρεώσεις…

Πιέζουν οι μνημονιακές εκκρεμότητες στην αγορά ενέργειας, καθώς πολλά από τα κρίσιμα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της τρόικας, βρίσκονται ανοικτά.
Από το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία φορέα τήρησης αποθεμάτων καυσίμων, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει από τον Ιούνιο του 2013 η απελευθέρωση των τιμολογίων στο ρεύμα, καθώς και οι αλλαγές στο μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ, η πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και φυσικά η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Τα περισσότερα από τα θέματα αυτά άπτονται της αγοράς ηλεκτρισμού, έναν τομέα για τον οποίο η τρόικα γνωρίζει καλά ότι χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές και πως η «ουσιαστική» απελευθέρωση, έχει καθυστερήσει. Διόλου τυχαία, και με αφορμή την άφιξη της τρόικα στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, ενημέρωση για την πρόοδο με τις εκκρεμότητες στην «Ενέργεια» είχε από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και ο Πρωθυπουργός. Δεν αποκλείεται επίσης αύριο η γερμανική αντιπροσωπεία υπό την κα Ανγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συζήτησης για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, να θέσει ένα προσφιλές θέμα για τους Γερμανούς, το σχέδιο «Ήλιος».
Σε κάθε περίπτωση, ιδού, ποιες είναι οι βασικές εκκρεμότητες του ΥΠΕΚΑ και η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε αυτές, έχοντας σαν μέτρο σύγκρισης σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει στις 29 Φεβρουαρίου ο προηγούμενος υπουργός Γ. Παπακωσταντίνου για τις υποχρεώσεις του υπουργείου από το νέο Μνημόνιο.
1.Αγορά πετρελαιοειδών : Βασική εκκρεμότητα εδώ είναι η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2009/119 για τα αποθέματα ασφαλείας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ψήφιση του νόμου είναι προγραμματισμένη για  το 4ο τρίμηνο 2012. Πρόκειται για το καυτό θέμα που ζητά επιτακτικά η τρόικα από την κυβέρνηση, να δημιουργηθεί δηλαδή κεντρικός φορέας τήρησης αποθεμάτων, ώστε να διευκολυνθούν οι εισαγωγές, και άρα να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων.
2. Αλλαγές στο μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ : Εντός των ημερών ανακοινώνεται το β’ πακέτο μέτρων του ΥΠΕΚΑ για τις αλλαγές στην αγορά των ΑΠΕ. Περιλαμβάνει, επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου κυρίως στα φωτοβολταικά, και μείωση του 18μηνου περιθωρίου που έχουν οι επενδυτές για να υλοποιήσουν και να λειτουργήσουν το έργο τους. Το πρώτο πακέτο (10 Αυγούστου) περιελάμβανε αναστολή νέων αδειοδοτήσεων για φωτοβολταϊκά και μείωση στην επιδοτούμενη τιμή της ταρίφας για τα νέα έργα (έως 47% στα οικιακά φωτοβολταικά). Παράλληλα ενισχύθηκε ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ με το 25% του τέλους ΕΡΤ.
3. Απελευθέρωση στα ρυθμιζόμενα τιμολόγια : Έως τον Ιούνιο του 2012, η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να έχει καταλήξει στον ακριβή τρόπο με τον οποίο από τον Ιούνιο του 2013 θα εφαρμοσθεί η σύνδεση των τιμολογίων χονδρικής με της λιανικής. Υπενθυμίζουμε ότι βάσει Μνημονίου, τα τιμολόγια από το Ιούνιο του 2013 και μετά απελευθερώνονται, πλην εκείνων που αφορούν στους ευπαθείς καταναλωτές. Η περιγραφή του πως ακριβώς θα γίνει από του χρόνου η μετάβαση στο νέο σύστημα έπρεπε να έχει οριστικοποιηθεί ως τον Ιούνιο του 2012. Κάτι τέτοιο, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει γίνει ή τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.
4. Πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη : Ασχέτως της πρόσφατης απόφασης του Ε. Δικαστηρίου που δικαίωσε τη ΔΕΗ στη θέση της ότι δεν καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά λιγνίτη, συνεχίζει να ισχύει η δέσμευση της χώρας έναντι της τρόικας (Μνημόνιο) αλλά και της ΕΕ, σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς του "φθηνού" ηλεκτρικού ρεύματος (παραγωγή ηλεκτρικού από λιγνίτες και νερά). Δεν αναιρείται δηλαδή το γεγονός ότι σήμερα και άγνωστο για πόσα ακόμη χρόνια, το μονοπώλιο στην αγορά λιγνίτη θα συνεχίσει να διατηρεί η ΔΕΗ. Απλά η διαδικασία αυτή θα γίνει με τη ΔΕΗ να έχει πολύ καλύτερη «θέση», και χωρίς εκκρεμότητες με ΕΕ και Ε. Δικαστήριο για υποθέσεις κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. Πολλοί εκτιμούν ότι παίρνει πόντους η θέση της ΡΑΕ για το γαλλικό μοντέλο «NOME» (δημοπρασίες φθηνής λιγνιτικής ισχύος), θέμα που αποτελεί βασικό σημείο των προτάσεων της Αρχής που θα δοθούν στο ΥΠΕΚΑ, και αφού νωρίτερα έχουν σχηματοποιηθεί σε ένα οριστικό κείμενο. Οι δημοπρασίες αυτές μπορούν να δώσουν μια αποτίμηση με όρους αγοράς για την αξία της ΔΕΗ, άρα και τα πάγιά της όπως μονάδες, κ.ά.
5. Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ : Ήδη το 17% της ΔΕΗ έχει μεταβιβαστεί στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Τώρα ο επικεφαλής του Ταμείου Τ. Αθανασόπουλος που έχει συγκρουστεί πολλές φορές στο παρελθόν με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλο, ξεκινά προς αναζήτηση ενδιαφερομένων. Το μοντέλο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση δεν έχει αποφασιστεί, πιθανότατα ωστόσο να είναι αυτό του στρατηγικού επενδυτή. Σίγουρα, η απόφαση του Δικαστηρίου δημιουργεί νέα δεδομένα, ωστόσο η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ανεξάρτητη. Οι σύμβουλοι που έχουν προσληφθεί για τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης επί θητείας στο ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου, προφανώς έχουν συνεκτιμήσει την απόφαση του Ε. Δικαστηρίου.
6. Σχέδιο «Ήλιος» : Το μεγαλεπήβολο σχέδιο «Ήλιος» έχει ενταχθεί στο Μνημόνιο. Ήδη, από το Μάρτιο έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση της εταιρείας «Πρόγραμμα Ήλιος», μετά ωστόσο από τις εκλογές το σχέδιο μάλλον πάγωσε. Το ΥΠΕΚΑ έχει αναθέσει στους συμβούλους του έργου (Εθνική Τράπεζα, Kantor, Guggenheims) να εκπονήσουν μελέτη για τη δυνατότητα υλοποίησης ενός «πιλοτικού προγράμματος», κάτω των 500 MW. Το βέβαιο είναι ότι το αρχικό μεγαλόπνοο σχέδιο των 10 GW, τίθεται σε νέα, πιο ρεαλιστική βάση. Σύμφωνα ωστόσο με κάποιες πληροφορίες, τόσο η Γερμανία, καθώς επίσης η Κομισιόν αλλά και η ΕΤΕπ εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα, και έχουν εκφράσει απορία για τι η ελληνική πλευρά δεν «κινεί» πιο δυναμικά το θέμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σχετικό ερώτημα έχει τεθεί και από την Task Force.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News