Dei Energy News

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Νέος διαγωνισμός για το φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Στην τελική ευθεία για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού για την κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού project της Μεγαλόπολης βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Η επιχείρηση, ως γνωστόν, αποφάσισε προ μηνός, να μην προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με τον μειοψηφήσαντα του σχετικού διαγωνισμού JP Άβαξ, για δύο κυρίως λόγους: Εξαιτίας του χρηματοδοτικού αδιεξόδου, δηλαδή της αδυναμίας εύρεσης χρηματοδότησης, και λόγω του ότι εν τω μεταξύ οι τιμές του εξοπλισμού έχουν πέσει ραγδαία και συνεπώς η προσφορά της JP Άβαξ ήταν πλέον πολύ υψηλή για τα σημερινά δεδομένα.
Στο νέο διαγωνισμό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εξασφάλιση χρηματοδότησης θα αποτελεί όρο συμμετοχής και αξιολόγησης. Δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι κατασκευαστές – εργολάβοι θα πρέπει να προτείνουν και τρόπο – πηγή χρηματοδότησης του έργου. Η μέθοδος αυτή κάνει κάποιους να «βλέπουν» κινεζικό ενδιαφέρον για το έργο, καθώς είναι γνωστό ότι οι Κινέζοι διαθέτουν τη στήριξη των τραπεζών τους και «χτυπάνε» έργα με βασικό σκοπό να προωθήσουν τον φωτοβολταϊκό εξοπλισμό των εργοστασίων τους.

Όταν καταρτίστηκαν οι όροι του προηγούμενου διαγωνισμού και παρά το γεγονός ότι ακόμη η κρίση δεν είχε αφήσει τόσο έντονα σημάδια στο τραπεζικό σύστημα, είχε ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν μια ενδεικτική χρηματοδότηση. Φυσικά στην πράξη τα σχήματα αυτά ακυρώθηκαν εξαιτίας της κρίσης, ενώ ακόμη και όταν ζητήθηκε η συνδρομή του μειοδότη, δεν κατέστη εφικτό να χρηματοδοτηθεί το έργο. Συζητήσεις έγιναν μεταξύ άλλων με κινεζικές τράπεζες, την Εθνική, την Παρευξείνια αλλά και την ΕΤΕΠ. Καθώς λοιπόν στις συζητήσεις που έγιναν με τράπεζες υπήρξε αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων, κρίνεται ως επιβεβλημένο στο νέο διαγωνισμό να υπάρχει ρητός όρος για τη χρηματοδότηση.
Μεγάλος αντίπαλος στην προσπάθεια να πραγματοποιηθεί και να μην ακυρωθεί το έργο είναι ο χρόνος και το γεγονός ότι η κλειδωμένη ευνοϊκή τιμή για το πάρκο χάνεται σε 13 μήνες δηλαδή το φθινόπωρο του 2013.

 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News