Dei Energy News

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόταση από τις πρώην δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ για τη σύσταση προγραμματικού προεδρείου

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ που στο τελευταίο συνέδριο εκλεχθήκαμε με το ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΕΝΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ"
ΠΡΟΣ
ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΠΟΥ
ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΚΑΘΕΤΑ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΒΑΣΗ

Συνάδελφοι,
Ως γνωστό μετά την αποχώρηση του συναδέλφου Νίκου Φωτόπουλου από τη θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας εδώ και ένα μήνα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει δεν έχουμε καταφέρει να εκλέξουμε νέο Πρόεδρο.
Αιτία γι αυτό είναι η ξαφνική «ενοποίηση» των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΑΚΕ που έρχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα. Όπως όλοι γνωρίζουμε η παράταξη της ΔΑΚΕ μετά την ενσωμάτωση της ΑΚΕ για πρώτη φορά στην ιστορία της ΓΕΝΟΠ διεκδικεί να καταλάβει την θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των συντρόφων που στο τελευταίο συνέδριο εκλεχθήκαμε με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και το οποίο κατετάγη πρώτο γι αυτό και στη βάση του αντιπροσωπευτικού αναλογικού προεδρείου κατέλαβε τη θέση του προέδρου όχι από έλλειψη σεβασμού στην παράταξη της ΔΑΚΕ (ο σεβασμός μας είναι δεδομένος και αδιαμφισβήτητος) αλλά γιατί δεν δεχόμαστε τις εκ των υστέρων προσθέσεις που είναι πασιφανής η σκοπιμότητα τους δεν αναγνωρίζουμε το αίτημα της ΔΑΚΕ να καταλάβει τη θέση του προέδρου.
Δεν αναγνωρίζουμε το αίτημα της ΔΑΚΕ γιατί όπως ήδη αναφέραμε η κίνηση  τους αυτή είναι μια τυχοδιωκτική  και καιροσκοπική κίνηση που σκοπό και στόχο έχει ειδικά τώρα που και επισήμως ανακοινώθηκε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ να στερήσει τη θέση του προέδρου από τις δυνάμεις που έχουν ξεκάθαρη και κρυστάλλινη θέση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.
Κατά την άποψή μας η θέση του προέδρου ανήκει και πάλι στο ψηφοδέλτιο μας που οι σύνεδροι του τελευταίου συνεδρίου ΚΑΤΕΤΑΞΑΝ ΠΡΩΤΟ.
Η θέση του προέδρου ανήκει στο ψηφοδέλτιο μας γιατί οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΑΚΕ μέχρι και πριν λίγες βδομάδες όπως οι ίδιες διακήρυτταν διαρρηγνύοντας τα ιμάτια τους είναι διαφορετικές παρατάξεις.
Άλλωστε γι αυτό και η συγκρότηση της Ε.Ε. έγινε σε αυτή τη βάση.
Όμως επειδή μια σειρά παρατάξεις έχουν την άποψη (παρότι επαναλαμβάνουμε η συγκρότηση της Ε.Ε. έγινε στη βάση ξεχωριστών παρατάξεων) ότι ΔΑΚΕ και ΑΚΕ είναι ενιαία παράταξη άρα στη βάση του αντιπροσωπευτικού αναλογικού δικαιούνται τον πρόεδρο, εμείς κρίνοντας ότι δεν θα είναι θετική εξέλιξη τώρα ειδικά που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ να είναι στο τιμόνι της Ομοσπονδίας συνάδελφος από την προσκείμενη  στο κυβερνών κόμμα παράταξη η οποία μάλιστα δεν είναι αντίθετη με την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης και την τοποθέτηση στρατηγικού επενδυτή, για να μην συμβεί αυτό απευθύνουμε σε όλες τις παρατάξεις αλλά και τα μεμονωμένα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας πρόταση συγκρότησης του προεδρείου σε προγραμματική βάση.
Κατ’ εμάς ο πρόεδρος επειδή είναι αυτός που κατά κύριο λόγο σηματοδοτεί τις θέσεις του συνδικάτου θα πρέπει να είναι συνάδελφος που οι θέσεις του σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης και την τοποθέτηση στρατηγικού επενδυτή θα είναι ξεκάθαρα αντίθετες.
   Διευκρινίζουμε εξαρχής ότι η πρόταση μας αυτή δεν έχει σκοπό και στόχο να αποκλείσει την παράταξη της ΔΑΚΕ από την κατάληψη των θέσεων που δικαιούται.
Μοναδικός σκοπός και στόχος είναι η σηματοδότηση προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτό το συνδικάτο θα αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις στο ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των θυγατρικών της.

Η πρόταση μας για την συγκρότηση προγραμματικού προεδρείου που είναι αυτονόητο ότι παίρνει προσθέσεις και βελτιώσεις είναι η εξής:


Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΣΕΩΝ – ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ


1) ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για το σταμάτημα των νεοφιλελεύθερων, βάρβαρων, αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών, την ακύρωση των μνημονίων και την αποκάλυψη της ιδεολογικής τους βάσης που δεν είναι άλλη από το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

2)  ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ότι θα αγωνιστούμε για την υιοθέτηση μιας άλλης πολιτικής που στο επίκεντρό της θα είναι οι άνθρωποι και όχι οι αγορές.

Βασικό σημείο για το ξεδίπλωμα της άλλης πολιτικής είναι η διαγραφή του δυσβάσταχτου τοκογλυφικού χρέους που δημιούργησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών.
3) ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις   δυνάμεις, χρησιμοποιώντας όλα τα «όπλα», όλα τα μέσα που το συνδικαλιστικό κίνημα έχει στη διάθεσή του, ώστε :
Α. Να αποτρέψουμε τον οποιοδήποτε διαμελισμό της Επιχείρησης με απόσπαση και ξεπούλημα οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου π.χ. εργοστάσια κ.α.

Β. Να αποτρέψουμε την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ αλλά και των θυγατρικών της

Γ. Να αποτρέψουμε την εκχώρηση του management και την τοποθέτηση Στρατηγικού Επενδυτή.

4) ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ, ανεξάρτητα εάν αυτό μπορεί να γίνει εύκολα ή δύσκολα, άμεσα ή αργότερα, ότι θα αγωνιστούμε ώστε η Ηλεκτρική Ενέργεια όχι απλά να παραμείνει πλειοψηφικά στο κράτος αλλά να επανέλθει 100% στο Ελληνικό Δημόσιο αποκαλύπτοντας και ξεσκεπάζοντας ότι η απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι μια απάτη και ο λόγος για τον οποίο έγινε δεν ήταν για να ωφεληθεί ο καταναλωτής αλλά για να βρουν διέξοδο λιμνάζοντα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στον ευαίσθητο χώρο του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας.

5) ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ότι στην πορεία του αγώνα μας δεν χωράνε «καλυμμένες» υποχωρήσεις και συμβιβασμοί.

Σε κάποια πράγματα στη ζωή ή κερδίζεις ή χάνεις.

Κάποια πράγματα στη ζωή είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΙ και εν προκειμένω η ΔΕΗ δεν είναι για κανενός είδους παζάρι.

Το μέλλον της ΔΕΗ που φτιάχτηκε από το υστέρημα του Ελληνικού λαού, δεν αντιμετωπίζεται όπως μια ΣΣΕ για να πεις «εντάξει μη μας δίνεται 10% αύξηση, δώστε μας 8% και να δούμε τι άλλο θα μας δώσετε…».

Η μάχη για τη προάσπιση της ΔΕΗ πρέπει να δοθεί με ξεκάθαρες θέσεις, ασυμβίβαστη και αδιαπραγμάτευτη στάση.

Αυτό δεν σημαίνει ούτε έλλειψη ευελιξίας, ούτε αρτηριοσκλήρυνση. Αυτό σημαίνει ξεκάθαρο στίγμα στον αντίπαλο και συνέπεια στις θέσεις σου.

6) ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ότι δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε καμία απολύτως αύξηση των τιμολογίων εάν πρώτα δεν κλείσει κάθε πηγή αφαίμαξης της επιχείρησης. Αν γίνει αυτό τότε δεν θα χρειάζεται καμία απολύτως αύξηση. Δεν θα πληρώνει ο καταναλωτής τα σπασμένα και τα κλεμμένα άλλων.

7) ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ότι εκτός από τον αγώνα στους δρόμους θα συνεχίσουμε και θα πάμε μέχρι τέλους τον νομικό αγώνα που ήδη έχουμε ξεκινήσει κατά του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και κατά της ΔΕΗ για την μη καταβολή του παγίου πόρου στο ακέραιο όπως ο Ν. 2773 αρθ. 34 προβλέπει.

Ο αγώνας μας αυτός έχει δύο στόχους:

Την προάσπιση του ασφαλιστικού μας και το μπλοκάρισμα της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος της ΔΕΗ.



ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΙ ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ :






Α) ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΔΕΗ :

1) Άρση όλων των στρεβλώσεων της αγοράς σε βάρος της ΔΕΗ.
2) Απόκρουση των σχεδίων των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων για την απαξίωση – διάλυση της ΔΕΗ.
3) Απόκρουση των σχεδίων της τρόικας και της Κυβέρνησης για ξεπούλημα Μονάδων, Δημιουργία «μικρής ΔΕΗ», ξεπούλημα των Δικτύων και τοποθέτηση, Στρατηγικού Επενδυτή.
4) Άμεση απεμπλοκή από τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό στις προσλήψεις, στον πειθαρχικό έλεγχο και γενικά σε όλες τις διοικητικές λειτουργίες, που έχουν μετατρέψει τη ΔΕΗ, το ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ σε παραρτήματα της Δημόσιας Διοίκησης.
5) Απόκρουση της αναξιοκρατίας και του καταγέλαστου 3-2-1 της Κυβέρνησης Σαμαρά και των κομπάρσων, το οποίο έχει οδηγήσει σε εκφυλιστικά φαινόμενα στις Διοικήσεις των εταιρειών του ομίλου ΔΕΗ.
6) Στήριξη κάθε πρωτοβουλίας και πολιτικής για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των δομών της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, για την ισχυροποίησή τους, τη μείωση του κόστους, τη βελτίωση της απόδοσης.
7) Απόκρουση των παρεμβάσεων της ΡΑΕ, που από «ανεξάρτητη αρχή» δρα συστηματικά σε βάρος της ΔΕΗ και υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.
8) Τερματισμός της αλόγιστης διείσδυσης των εργολάβων με συνέπεια την απώλεια της τεχνογνωσίας και την απαξίωση του προσωπικού.

Β) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ – ΑΔΜΗΕ που βιώνουν τη χειρότερη φάση στην 63χρονη ιστορία της ΔΕΗ και που αναμένονται ακόμα χειρότερες εξελίξεις και μέσα σ’ αυτές και απολύσεις.

1)   Αντιπάλεμα κάθε απόπειρας και πολιτικής για περαιτέρω μείωση των αποδοχών και γενικά του εισοδήματός τους. Όχι στη φαλκίδευση του μειωμένου τιμολογίου μέσω της φορολόγησης.
2)   Αγώνας για αποκατάσταση του εισοδήματος, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, σε συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους.
3)   Πάλη για αποκατάσταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και την αναβάθμιση της λειτουργίας των πολυϊατρείων μας σε συνθήκες διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας ακόμη και στα πλαίσια του ΕΟΠΠΥ. Διεκδίκηση από τον όμιλο ΔΕΗ σχετικών κονδυλίων (πολύ μικρό μέρος από τα οφέλη του ομίλου από τις περικοπές των αποδοχών μας).
4)   Άμεσες, αξιοκρατικές προσλήψεις προσωπικού. Ιδιαίτερα τεχνικού – διοικητικού και επιστημονικού όλων των ειδικοτήτων.
5)   Αποκατάσταση της ισχύος του ΚΚΠ σε ότι αφορά στον πειθαρχικό έλεγχο του προσωπικού. Όχι στις κρατικές παρεμβάσεις ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, με τις οποίες θα παραλύσει η λειτουργία των επιχειρήσεων.
6)   Διαρκής αναβάθμιση των μεθόδων, υλικών, εφοδίων και μέσων για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία, εκπαίδευση και έλεγχος σε όλα τα επίπεδα.
7)   Διαρκής εκπαίδευση για την αναβάθμιση του προσωπικού.

Γ) ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ (ΓΕΝΟΠ και Πρωτοβάθμια)

·      Εξάλειψη των αρνητικών φαινομένων του πρόσφατου παρελθόντος.
·      Αναγέννηση.
·      Δημοκρατική λειτουργία.
·      Συνδικαλιστές : πρώτα εργαζόμενοι. Όχι ξεκομμένοι από τους χώρους δουλειάς και την παραγωγή.
·      Ενότητα στην κορυφή και τη βάση.
·      Ταξικό προσανατολισμό του Συνδικάτου με κοινωνικό ρόλο.
·      Μαζικοποίηση όλων των εκδηλώσεων.
·      Απόκρουση των επιθέσεων του πολιτικού – μιντιακού συστήματος ενάντια στα συνδικάτα, που στοχεύει στην απογοήτευση και αδρανοποίηση των εργαζομένων ώστε να περάσουν οι αντεργατικές επιλογές.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΩΤΗ:
Για εμάς και προκειμένου η Ομοσπονδία να έχει πρόεδρο που οι θέσεις του είναι
ενάντια στο ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης,
ενάντια στην τοποθέτηση στρατηγικού επενδυτή και
υπέρ της επαναφοράς του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας 100% στα χέρια του Δημοσίου
είναι αυτονόητο ότι δεν μπαίνει κανένα προαπαιτούμενο να έχει κάποιος από εμάς τη θέση του προέδρου.
Η ΔΕΗ είναι πάνω από την καρέκλα του οποιουδήποτε.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ:
Επειδή και από την στάση της ΓΕΝΟΠ που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το ποιο πρόσωπο θα είναι πρόεδρος και ποιες είναι οι απόψεις του θα καθοριστεί το μέλλον της ΔΕΗ και των εταιριών του Ομίλου εμείς ως μέλη του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ που οι απόψεις μας είναι οι παραπάνω με αίσθημα ευθύνης θα ζητήσουμε από κάθε παράταξη αλλά και τα μεμονωμένα μέλη του Δ.Σ. κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. να πάρουν θέση πάνω στην πρόταση που απευθύνουμε και η οποία όπως ήδη αναφέραμε δέχεται τροποποιήσεις και συμπλήρωση στην κατεύθυνση της απόκρουσης κάθε σκέψης για ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.
Επαναλαμβάνουμε ότι με όποιον σύντροφο συμφωνεί με τον βασικό πυρήνα της πρότασης μας δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συζητήσουμε μαζί του και να αποδεχτούμε ως προτεινόμενο για την θέση του προέδρου όποιο πρόσωπο μας προταθεί.


Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ που στο τελευταίο συνέδριο εκλεχθήκαμε με το ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News