Dei Energy News

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΣΣΕ-ΔΕΗ:Είναι έγκλημα και όχι δυστύχημα

Για 2η φορά στην Μεγαλόπολη μέσα σε μικρό χρονικό
διάστημα η οικογένεια των εργαζομένων στην ΔΕΗ θρηνεί την απώλεια ενός συναδέλφου κατά την ώρα της εργασίας του. Πριν από λίγες ημέρες στον Άγιο Δημήτριο ακόμα ένας συνάδελφος
  άφησε την τελευταία του πνοή.

 

Η Διοίκηση της ΔΕΗ και οι εργοδοτικές πλειοψηφίες στα Συνδικάτα έκαναν ή θα κάνουν δηλώσεις «δήθεν» έκπληκτες και αγανακτισμένες, θα εκφράζουν την βαθειά τους λύπη και θα διαβεβαιώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι θα κάνουν ( ή θα ζητήσουν ) αυστηρό έλεγχο και καταλογισμό ευθυνών.

 

 Ωσάν να μην έχουν αυτοί καμιά ευθύνη και το όλο πρόβλημα να εντοπίζεται στους εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα που τους υπέδειξαν ή στην έλλειψη προσωπικού ! Θέατρο! Διοίκηση της ΔΕΗ και πλειοψηφία των ΔΣ στα συνδικάτα, απέδειξαν ξανά την ικανότητά τους να αποφεύγουν να θέτουν «τον δάκτυλο υπό τον τύπο των ήλων». Όλοι τους ξέρουν, ότι τα ατυχήματα στην ΔΕΗ είναι προδιαγεγραμμένα από άλλους λόγους και όχι αυτούς που επικαλούνται.

 

Ξέρουν πολύ καλά ότι το πλήθος των ατυχημάτων θανατηφόρων ή μη - όχι μόνο της τελευταίας περιόδου αλλά όλων των χρόνων ύπαρξης της ΔΕΗ προέρχεται από την απόλυτη επικινδυνότητα του περιβάλλοντος εργασίας. Επικινδυνότητα-δημιούργημα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, των Διοικήσεων και των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.




 

 
  


Ξέρουν πολύ καλά ότι στην επιχείρηση δεν τηρούνται στοιχειώδεις υποχρεώσεις της Νομοθεσίας μας ( και με την ανοχή των ελεγκτικών υπηρεσιών του Κράτους ) όπως :

 

1)      ότι στους περισσότερους χώρους εργασίας δεν γίνεται στοιχειώδης ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων σε θέματα ΥΑΕ,

2)      ότι στους περισσότερους χώρους εργασίας δεν υπάρχει ( ή είναι εικονική ) γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου,

3)      ότι στους περισσότερους χώρους εργασίας δεν υπάρχει ή έχουμε τυπική παρουσία Γιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφάλειας

4)       ότι στους περισσότερους χώρους εργασίας δεν εφαρμόζονται οι προβλέψεις ασφαλούς εργασίας του ΠΔ 305/96 ( εργοτάξια ).

5)      ότι στους περισσότερους χώρους εργασίας δεν υπάρχουν επιτροπές ΥΑΕ η συγκρότηση των οποίων είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων και των συνδικάτων.

6)      Ότι σε όλες τις επιτροπές διερεύνησης συμμετέχει εκπρόσωπος της εργοδοτικής πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ ( ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ & ΣΑΔ με οποιαδήποτε ονομασία και αν οι σημερινές ανάγκες τους κάνουν να εμφανίζονται) βοηθώντας τα μέγιστα στην συγκάλυψη των ευθυνών και στην μετακύλιση της ευθύνης στον εργαζόμενο.

 

Η Διοίκηση της ΔΕΗ και οι εργοδοτικές πλειοψηφίες των συνδικάτων μας δεν θα πάψουν να αδιαφορούν για την ασφάλεια και την υγεία του εργαζόμενου, το έδειξαν και το δείχνουν με πολλούς τρόπους. Το είδαμε όλοι μας πρόσφατα στοβίντεο από το συμβάν της Σαντορίνης όπου ο υπουργός, σύσσωμη η ιεραρχία της ΔΕΗ και ο Πρόεδρος του Σπάρτακου κυκλοφορούσαν μέσα στο σχεδόν κατεστραμμένο εργοστάσιο χωρίς να φέρουν κράνος.

 

Για ένα Ασφαλές εργασιακό περιβάλλον

 

Η ανατροπή αυτής της κατάστασης προϋποθέτει την ενεργοποίηση του εργαζόμενου και την αλλαγή των συσχετισμών στα συνδικάτα σε ταξική και αγωνιστική κατεύθυνση. Έπονται, οι στοχευμένες παρεμβάσεις για την δημιουργία ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος στην ΔΕΗ (και σε κάθε επιχείρηση) που θα περιλαμβάνουν :

 

1.      την δημιουργία και δραστηριοποίηση των εργασιακών Συμβουλίων και Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας.

2.      την πίεση προς την Διοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την εφαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου Υ&ΑΕ

3.      την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου με την κατάργηση των ΕΞΥΠΠ, την δημιουργία Σώματος Γιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφάλειας σε κάθε Κέντρο υγείας και την θεσμοθέτηση της Ασφαλιστικής κάλυψης του Επαγγελματικού κινδύνου.

4.      και τέλος την κάθαρση στην δικαιοσύνη με την αποπομπή όλων των δικαστικών λειτουργών που απάλλαξαν εργοδότες σε σοβαρά εργατικά ατυχήματα,

 

Όλοι τους ξέρουν πως τα μέτρα αυτά θα δημιουργούσαν ένα ασφαλές και υγιεινό  εργασιακό περιβάλλον που θα προστάτευε αποτελεσματικά τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, κάθε εργαζόμενο και βέβαια όλους τους συναδέλφους που έχασαν άδικα την ζωή τους στην ΔΕΗ.

 

ΑΣΣΕ/ΔΕΗ, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News