Dei Energy News

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Παραδίδουν τη ΔΕΗ για να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου Η συγκυβέρνηση της καταστροφής καταθέτει την Τετάρτη 2/7 στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου Βουλής το νομοσχέδιο για την πώληση της «μικρής» ΔΕΗ για να ψηφιστεί από το θερινό τμήμα.
Η κυβέρνηση με τις επιταγές της τρόικας και των δανειστών, χωρίς να υπολογίζει το δημόσιο συμφέρον, αγνοώντας τις επιπτώσεις για τους καταναλωτές, μετά την..
παραχώρηση των Δικτύων μεταφοράς με την πώληση του ΑΔΜΗΕ, προχωρά περαιτέρω στο ξεπούλημα και στη διάλυση της ΔΕΗ που χτίστηκε στη διάρκεια των τελευταίων 60 χρόνων με τα χρήματα του Ελληνικού λαού.
Χαρίζουν στους ιδιώτες δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης αξίας. Ξεπουλάνε 10 Μονάδες παραγωγής από λιγνίτη και νερά συνολικής ισχύος 1800 MW, 6 ορυχεία λιγνίτη, βασικές υποδομές της Δημόσιας Επιχείρησης δηλαδή ορυκτό πλούτο και υδάτινους πόρους, εκχωρώντας μέρος της εθνικής κυριαρχίας. Και δεν αρκούνται μόνο σε αυτό αλλά παραχωρούν στους ιδιώτες υποχρεωτικά και 2.000.000 πελάτες της ΔΕΗ.
Παραδίδουν τη ΔΕΗ για να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου και όχι για να έχει ο λαός φτηνό ρεύμα που ήδη το πληρώνει χρυσάφι και αύριο θα το πληρώνει πολύ ακριβότερο.
Με την πράξη τους αυτή ολοκληρώνεται o διαμελισμός και η διάλυση της Επιχείρησης και έτσι η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, εναπόκειται πλέον στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους τους καταναλωτές.
Η στρατηγική διάλυσης της ΔΕΗ είναι ενταγμένη στο σχέδιο μεταβίβασης πλούτου από το Δημόσιο σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, τους «εθνικούς νταβατζήδες» και τους ξένους εταίρους τους, οι οποίοι την τελευταία δεκαετία έχουν διεισδύσει και κερδοσκοπούν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς.
Η διάλυση της ΔΕΗ συνιστά έγκλημα που, αν γίνει πράξη, θα καταφέρει καίριο πλήγμα στο λαϊκό εισόδημα, στην εθνική ανεξαρτησία της χώρας, στην εγχώρια παραγωγή, θα υπονομεύσει τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό και θα στερήσει τη χώρα από ένα από τα σημαντικότερα στηρίγματα για την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής κοινωνικής πολιτικής εξόδου από την κρίση.
Το συνδ. κίνημα και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ προειδοποιούν όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα επιφέρει περαιτέρω κατακόρυφη αύξηση του ρεύματος όπως έγινε σε χώρες στην Ευρώπη και αλλού με την ιδιωτικοποίηση κρατικών ηλεκτρικών εταιρειών (Γερμανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Πορτογαλία, κλπ).
Η ΔΕΗ είναι ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ και δεν προσφέρεται για πώληση. Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πολιτική νομιμοποίηση για ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Όσοι συμβάλουν σ’ αυτές τις επιλογές θα είναι υπόλογοι απέναντι στο σήμερα και το αύριο και συναινούν σε ένα μεγάλο εθνικό έγκλημα.
Η υπόθεση πώλησης και διάλυσης της ΔΕΗ δεν είναι υπόθεση των εργαζομένων της, αφορά το σύνολο της κοινωνίας, όλο τον Ελληνικό λαό.
Η ΔΕΗ, η ναυαρχίδα της βαριάς μας βιομηχανίας, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί σαν βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Ο ήλιος, ο άνεμος, το νερό, ο ορυκτός πλούτος δεν μπορούν να είναι πηγή κερδοσκοπίας για τα κρατικοδίαιτα αρπακτικά της αγοράς. Είναι κοινωνικά αγαθά προσβάσιμα σε όλους κι όχι εμπορεύματα πολυτελείας για λίγους.

Κεντρικό καθήκον μας είναι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποτραπεί συνολικά το ξεπούλημα της ΔΕΗ, των Δικτύων Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), της «Μικρής» ΔΕΗ» και της παραχώρησης του 17% σε ιδιώτες.
Τα σχέδια της κυβέρνησης μπορεί να ναυαγήσουν με τον ενωμένο, συνεπή και αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ και την λαϊκή στήριξη.
Να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό, πλατύ μέτωπο αντίστασης και αγώνα που θα φράξει το δρόμο για τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Για ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο, Ενιαία - Καθετοποιημένη, με αποκλειστικότητα σε Παραγωγή - Μεταφορά - Διανομή και την καθοριστική της συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η ηλεκτρική ενάργεια είναι δημόσιο αγαθό και έτσι θα παραμείνει.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ  Σαράντος

Μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Ορυχείων - Σταθμών Δ.Ε.Η  Μεγ/λης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News