Dei Energy News

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

«Win win» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ η «πρόβα» της ΔΕΗ


Με ένα παράδοξο ψηφιδωτό από Μητροπολίτες, τοπικούς παράγοντες, Συνδικαλιστές και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πιέσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να συνυπογράψουν το αίτημά του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ,  το οποίο απαιτεί -κατά την Κουμουνδούρου- 120 βουλευτές.
Περίπου όσοι απαιτούνται (121) και για να κερδίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη "μητέρα των μαχών", ήτοι να χαλάσει τα κυβερνητικά σχέδια για εκλογή προέδρου της ..
Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Στην Κουμουνδούρου, παραπέμπουν ευθέως στην "αριθμητική σύμπτωση" των δύο περιπτώσεων, εκτιμώντας πως εάν τελικώς καταφέρουν να συλλέξουν 120 υπογραφές για τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος, θα έχουν μπει τα θεμέλια για το μέτωπο που επιθυμεί διακαώς ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει "ρίχνοντας" την Κυβέρνηση ως την προεδρική εκλογή.
Στην περίπτωση όμως που δεν τα καταφέρουν, πρόβλημα ουδέν, διαμηνύουν στελέχη της Κουμουνδούρου, που αρνούνται να εκλάβουν ως "ήττα" ένα αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
"Είναι δύσκολο εξαρχής εγχείρημα να συγκεντρώσουμε τις 120 υπογραφές" εξηγούν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ "αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Άλλωστε θα υποχρεωθούν άπαντες αντιπολιτευόμενοι να λάβουν θέση. ΚΚΕ συμπεριλαμβανομένου", προσθέτουν.
Το ΚΚΕ πάντως παρότι αντέδρασε θετικά στην πρόσκληση Τσίπρα έθεσε τον απαράβατο όρο, το Δημοψήφισμα να αφορά την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί για την απελευθέρωση της ενέργειας (ήτοι από το 1996) και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη "Μικρή ΔΕΗ΄, ανεβάζοντας κατά πολύ τον πήχη... αντισυστημικότητας της Κουμουνδούρου.
Στην πραγματικότητα, όπως ομολογούν παροικούντες τη Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί ότι το ΚΚΕ θα συνέπραττε με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βάζοντας από κοινού την υπογραφή του, χωρίς να ικανοποιηθούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει. Ποντάρουν ωστόσο στην πολιτική απομόνωση του Περισσού και στην απογοήτευση που ευελπιστούν να προκαλέσει στους ψηφοφόρους του (μια ακόμη) άρνηση σύμπραξης.
Η κίνηση πάντως δεν έχει στόχο να στριμώξει μόνον το εξ αριστερών φάσμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την αντιπολίτευση εν συνόλων -πλην της Χρυσής Αυγής στην οποία δε σκοπεύει να αποταθεί.
ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ και λοιποί Ανεξάρτητοι που έχουν δηλώσει αντίθετοι με την διάσπαση της ΔΕΗ, θα αναγκαστούν δια της πρότασης του Δημοψηφίσματος να τοποθετηθούν επί του πρακτέου. Εάν  υπογράψουν, λέει η Κουμουνδούρου, κερδίζεται η μάχη του 120, που έχει... ορίζοντα την προεδρική εκλογή εάν το αποφύγουν, αποδυναμώνονται στους ψηφοφόρους τους και παγιώνεται πλέον -κατά τις ίδιες εκτιμήσεις- η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως μοναδική και πρακτικά δύναμη αντιπολιτευτικής ουσίας και τακτικής.

(Νίκη Ζορμπά, capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News