Dei Energy News

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιος είναι ο κύριος "10%" της ΔΕΗ

Ένας Βρετανός, και μάλιστα ο 40ος πιο πλούσιος Βρετανός, είναι ο κύριος «10%» της ΔΕΗ, δηλαδή ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της επιχείρησης μετά το Δημόσιο.
Το όνομά του είναι Stephen Butt, είναι 60 ετών και ελέγχει κατά το ήμισυ το αγγλοαμερικανικό fund Silchester International Investors, που διαχειρίζεται περί τα 20 δισ. ευρώ διεθνώς.
Ειδικότητά του -σύμφωνα με τους «Sunday Times»- είναι η αγορά μεγάλων πακέτων μετοχών εταιρειών, όταν αυτές είναι υποτιμημένες, κάτι που συμβαίνει αυτή τη περίοδο και στη περίπτωση της ΔΕΗ, όπως άλλωστε όλων των εισηγμένων στο χρηματιστήριο, εταιρειών.
Η μετοχή της ΔΕΗ κινείται σε πολύ χαμηλές τιμές τις τελευταίες εβδομάδες, κάτω από τα 6 ευρώ, ενώ χθες έκλεισε στα 5,85 ευρώ, όταν η υψηλότερη τιμή μηνός δεν υπερέβη τα 7 ευρώ (έναντι 13,1 ευρώ του υψηλότερου έτους). Τις τελευταίες εβδομάδες η μετοχή της ΔΕΗ εμφάνιζε μεγάλη κινητικότητα και καθημερινά άλλαζαν χέρια γύρω στα 600.000 τεμάχια, ενώ ακόμη και χθες διακινήθηκαν 772.551 τεμάχια, δείγμα ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον.
Στη περίπτωση της Silchester, έξι συνολικά funds που ελέγχονται από αυτήν ανέβασαν τη συμμετοχή της στη ΔΕΗ, από το 6,37% που κατείχε από το Νοέμβριο του 2010, στο 10,02% ή στα 23 εκατομμύρια μετοχές. Πλέον, η Silchester γίνεται ο πρώτος ιδιώτης θεσμικός επενδυτής της επιχείρησης με δεύτερη τη Fidelity Investments (αμερικανικό fund) που ελέγχει το 5%, ενώ το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ παραμένει στο 51,49%. Μιας ΔΕΗ, το 17% της οποίας σχεδιάζει να πωλήσει η κυβέρνηση, όχι μέσω του χρηματιστηρίου όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου, αλλά μέσω στρατηγικού επενδυτή, χωρίς να αποκλείεται και η πώληση θυγατρικών της (π.χ. της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας βρίσκεται το σημαντικών αποδόσεων σχέδιο κατασκευής του μεγαλύτερου φωτοβολταικού πάρκου στον κόσμο, ισχύος 200 MW).
Ποιος είναι ο κ. 10% της ΔΕΗ
Ο 60χρονος κ. Stephen Butt, στον οποίο ανήκει κατά 50% το fund Silcester, είναι πρώην επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley που παραιτήθηκε το 1994 για να στήσει τη δική του εταιρεία. Συνεταίρος του είναι ένα επίσης πρώην στέλεχος της Morgan Stanley, o Michael JJ Cowan.
Ο κύριος Butt, sυγκαταλέγεται στη λίστα των 1.000 πιο πλούσιων βρετανών για φέτος (Sunday Times, Μάιος 2011) κατέχοντας τη 40η θέση. Η αξία της εταιρείας του αποτιμάται σε περίπου 578 εκατ. ευρώ, και το δικό του μερίδιο σε 289 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με κάποια μερίσματα φτάνει στα 375 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της «διαθέτει 100-150 επενδύσεις με σημαντική διαφοροποίηση από χώρα σε χώρα και από κλάδο σε κλάδο. Πρόκειται, όπως αναφέρει, «για καλές εταιρείες, σε λογικές τιμές και σε καλές τιμές», και προσθέτει ότι «δεν έχουμε προκατάληψη όσον αφορά στην κεφαλαιοποίηση των εταιρειών, αλλά αναζητούμε ευκαιρίες σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις».
Σημειώνεται ότι η αγορά έγινε από τη Silchester Investors International με την ιδιότητα του διαχειριστή των επενδύσεων για επτά διαφορετικά funds του ίδιου ομίλου. Σύμφωνα, πάντως με κύκλους της ΔΕΗ εκπρόσωποι της Silchester βρίσκονταν την εβδομάδα που πέρασε στο Λονδίνο, κατά το roadshow που έγινε στη βρετανική πρωτεύουσα για ελληνικές υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ.

Από το http://www.energypress.gr/portal/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News