Dei Energy News

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Συγκρούσεις και ρήξεις στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Από το http://www.imerisia.gr
Σε οριστική ρήξη οδηγούνται η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με το μεγαλύτερο σωματείο της, τον «Σπάρτακο». Ο πρόεδρος του Γιώργος Αδαμίδης με εξώδικο που έστειλε στη διοίκηση της εταιρίας την καλεί να μη διαπραγματευτεί με την Ομοσπονδία αλλά με το σωματείο για την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας των εργαζομένων της ΔΕΗ στα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής.

Η κόντρα ανάμεσα στον κ. Αδαμίδη και τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Νίκο Φωτόπουλο, δύο συνδικαλιστών που πρόσκεινται στη συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ), κορυφώνεται. Ο πρόεδρος του «Σπάρτακου», στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ η οποία έγινε την περασμένη Πέμπτη 24 Μαίου, εξέφρασε την αντίθεσή του σε σχέδιο σύμβασης που παρουσίασε ο κ. Φωτόπουλος ζητώντας την έγκριση του. Με οριακή πλειοψηφία 16 σε σύνολο 31 μελών πήρε το «πράσινο» φως για την τελική διαπραγμάτευση και υπογραφή σύμβασης με τη διοίκηση της εταιρίας. Ο «Σπάρτακος» διαφωνεί σε τρία σημεία του σχεδίου που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, καθώς υποστηρίζει ό,τι αδικούνται οι εργαζόμενοι της «πρώτης γραμμής» της ΔΕΗ.
Αυτά είναι:
1. Ορίζεται ό,τι ο χαρακτηρισμός επιδομάτων που παίρνουν οι εργαζόμενοι σε ορυχεία και σταθμούς παραγωγής, ως «κινδύνου» θα συζητηθεί τέσσερις μήνες μετά την υπογραφής της σύμβασης. Ο κ. Αδαμίδης υποστηρίζει ότι αρχικά η ΓΕΝΟΠ είχε δεσμευτεί ότι θα έκλεινε αμέσως, μετά έφτασε στους δύο μήνες και τώρα στους τέσσερις.
2. Δεν θα παίρνουν τις προσαυξήσεις όσοι εργάζονται στη βάρδια στην περίπτωση που απουσιάσουν λόγω ασθένειας ή νοσηλείας. Κατά τον πρόεδρο του «Σπάρτακου» οι εργαζόμενοι σε ορυχεία και σταθμούς παρουσιάζουν, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών εργασίας, υψηλό βαθμό ασθενειών και παθήσεων.
3. Δημιουργείται ένας «μηχανισμός στήριξης» σε βάρος των εργαζομένων στα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής. Η συγκεκριμένη ρύθμιση της σύμβασης ορίζει ότι τυχόν αποκλίσεις στη μισθοδοσία της επιχείρησης, που θα προκύπτουν από μισθολογικές διαφορές λόγω αναθέσεων καθηκόντων, μισθολογικών κλιμακίων και μεταβλητών θα αποκαθίστανται τον επόμενο μήνα από την περεταίρω μείωση των ειδικών επιδομάτων. Ο «Σπάρτακος» υποστηρίζει ότι η μείωση αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35%, αν και η σύμβαση «μιλά» για 40 με 45%.
Ο «Σπάρτακος» με το εξώδικό του προς τη διοίκηση της ΔΕΗ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που υπογράψει με τη ΓΕΝΟΠ σύμβαση εργασίας, τότε θα προχωρήσει άμεσα σε κινητοποιήσεις. Καλεί δε την εταιρία σε απευθείας διαπραγματεύσεις με το σωματείο και όχι τη ΓΕΝΟΠ.
Σημειώνεται ό,τι η ΓΕΝΟΠ καλείται να υπογράψει τρεις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας μετά το διαχωρισμό της ΔΕΗ. Αυτές είναι με τη μητρική εταιρία ΔΕΗ, το διαχειριστή μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και το διαχειριστή δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ).
Φωτόπουλος
Νέα νωπή εντολή προεδρίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, φέρεται ό,τι θα διεκδικήσει ο Νίκος Φωτόπουλος επισπεύδοντας το εκλογοπαλογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας, που είναι κανονικά να γίνει τον Ιανουάριο του 2013.
Σύμφωνα με συνδικαλιστές, ο κ. Φωτόπουλος υπό το βάρος των διώξεων που έχει ασκήσει η δικαιοσύνη για τις υποθέσεις των επιχορηγήσεων της Ομοσπονδίας θέλει να επαναβεβαιώσει την ισχύ του στη ΓΕΝΟΠ.
Επιπλέον, με αυτήν την κίνηση, παρατηρούν οι ίδιοι οι συνδικαλιστές, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ θέλει να προχωρήσει σε συνδικαλιστική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.Ο κ. Φωτόπουλος, σημειωτέον, υποστηρίζει ότι είναι Αριστερός και ό,τι παραμένει στο ΠΑΣΟΚ και δεν πρόκειται να το αφήσει.
Οι ίδιες συνδικαλιστικές πηγές, υποστηρίζουν πως για αυτούς τους λόγους ο κ. Φωτόπουλος επιμένει στο σχέδιο της σύμβασης για τη διαπραγμάτευση των επιδομάτων τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της. Κι αυτό επειδή έχει αποσπάσει τη στήριξη των σωματείων πέριξ και εντός των διοικητικών υπηρεσιών κι εν μέρει των τεχνικών, χωρίς να ενδιαφέρεται τόσο για την «ψήφο» των σωματείων στα ορυχεία και τις μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News