Dei Energy News

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Θεσμικό πρόσωπο κύρους ο επιδιαιτητής στην υπόθεση ΔΕΗ – Αλουμίνιον

Εκ των αντιπροέδρων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, προέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress, ο επιδιαιτητής που θα είναι επικεφαλής του διαιτητικού δικαστηρίου της ανεξάρτητης αρχής, στην πρώτη υπόθεση που θα απασχολήσει το νεοσύστατο όργανο. Ο λόγος για τη διαφορά μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον της Ελλάδος, για το θέμα της τιμολόγησης από την πρώτη, της ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύεται η δεύτερη.
Αν και ακόμη δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το θεσμικό πρόσωπο κύρους, θα είναι κοινής αποδοχής, δηλαδή δε θα χρειαστεί να εφαρμοστεί η διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό. Σε διαφορετική περίπτωση, μη συμφωνίας, ο πρόεδρος της ΡΑΕ καλείται να παραλάβει τις προτάσεις των δύο πλευρών και να ορίσει ο ίδιος τον επιδιαιτητή μετά από πρόταση της ολομέλειας.
Η πλευρά της Αλουμίνιον θεωρεί ότι η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε υπέρογκη τιμολόγηση του ρεύματος και θέτει υπό αμφισβήτηση μια σειρά από χρεώσεις. Από την πλευρά της η ΔΕΗ θεωρεί ότι δεν μπορεί να τιμολογεί κάτω από το κόστος της, αν και σε αυτό το σημείο υπάρχει και άλλη διαφορά μεταξύ των δύο εταιρειών ως προς το τι υπολογίζεται ως κόστος. Μάλιστα οι πελάτες υψηλής τάσης στο σύνολό τους θεωρούν ότι με τα φορτία τους έχουν και θετική συνεισφορά (ανάλογα με το προφίλ και τα χαρακτηριστικά τους) συντελώντας σε ορισμένες περιπτώσεις στην οικονομική λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος. Άλλωστε ένα επιχείρημα που έχει χρησιμοποιηθεί είναι ότι οι πελάτες ΥΤ διατηρούν σε λειτουργία τουλάχιστον δύο λιγνιτικές μονάδες που ειδάλλως θα έκλειναν λόγω χαμηλής ζήτησης. Στον αντίποδα η ΔΕΗ αμφισβητεί το επιχείρημα, σημειώνοντας ότι εάν η υψηλή τάση μείωνε τη ζήτησή της αυτό δε θα είχε καμία επίπτωση στη λειτουργία των μονάδων της,. 
Ένα από τα θέματα που επίσης θέτει η Αλουμίνιον και καλείται να δώσει απάντηση η διαιτησιά αφορά στη δυνατότητα των μεγάλων καταναλωτών υψηλής τάσης, να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένο μείγμα χαμηλού κόστους καυσίμου.
  Ο μηχανισμός 
  Ο μόνιμος μηχανισμός διαιτησίας της ΡΑΕ, αποτελεί μια νέα αρμοδιότητα της ανεξάρτητης αρχής, για την επίλυση διαφορών μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων που ασκούν δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας. Ο μηχανισμός θεσπίστηκε στο πλαίσιο του ενεργειακού νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι. Η διαιτησία της ΡΑΕ έχει ως στόχο την αποφυγή των χρονοβόρων διαδικασιών των αστικών δικαστηρίων προς όφελος των δύο πλευρών. Η διαιτησία διεξάγεται από τριμελές όργανο το οποίο συγκροτείται από πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε κατάλογο διαιτητών και επιδιαιτητών, ο οποίος καταρτίζεται κάθε δύο χρόνια με απόφαση του προέδρου της ΡΑΕ. Για τη λειτουργία του μηχανισμού, η ΡΑΕ έχει συντάξει κανονισμό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News