Dei Energy News

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΣΕ

http://assedei.blogspot.com/

 1.    Γιατί δεν είναι αποτέλεσμα μιας ήττας σε έναν αγώνα που δόθηκε, ώστε να συνυπογράψει ο νικημένος καθ’ υπαγόρευση του νικητή. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν έκανε κανέναν αγώνα, δεν υπήρξαν νικητές και ηττημένοι, παρά μόνο οι γνωστοί «κοινωνικοί εταίροι», τα συνεταιράκια που μαζί τα φάγανε κι επέτρεψαν να δυσφημίζονται συλλήβδην όλοι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ από κανάλια και λοιπά ΜΜΕ σε διατεταγμένη υπηρεσία.
Είναι αποτέλεσμα συνδιαλλαγής ανάμεσα σε συμβιβασμένες-εξαγορασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και κυβερνητικές διοικήσεις του δικομματισμού.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Αν και κατά πόσο αυτές οι ηγεσίες νομιμοποιούνται να εκφράσουν τη θέληση των εργαζομένων. Όταν δεν έκαναν τίποτα τον τελευταίο χρόνο προκειμένου να προχωρήσουμε σε αγωνιστική διεκδίκηση ΣΣΕ –όπως είχαμε προτείνει και στο τελευταίο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, Οκτώβρης 2010-  αλλά επέλεξαν την γνωστή τακτική των συμφωνιών πίσω από κλειστές πόρτες και κάτω από τα τραπέζια, μακριά και εν κρυπτώ από τους εργαζόμενους.

2.    Νομιμοποιείται οποιοσδήποτε συνδικαλιστής να συνυπογράψει ως τετελεσμένες τις μειώσεις μισθών, το πάγωμα-κατάργηση του χρονοεπιδόματος, το πετσόκομμα των κλιμακίων και των ειδικών επιδομάτων; Δικαιούται συνδικαλιστής να διαπραγματεύεται «κόψε πιο πολλά από τους άλλους και λιγότερα από μας» ή «απέλυσε τους άλλους και κράτα εμάς»;
Νομιμοποιούνται οι ηγεσίες της ΓΕΝΟΠ να αυτοϋπονομεύουν την ίδια τη ΓΕΝΟΠ, να καταργούν το συνδικαλιστικό ρόλο της και να τη μετατρέπουν από συνδικάτο με στόχο την ενότητα, την αλληλεγγύη και το συλλογικό αγώνα, σε όργανο διαχωρισμού των εργαζομένων σε «διατηρητέους» και «περιττούς»;
3.    Επιτρέπεται να συνυπογράψουμε ΣΣΕ, στην οποία δεχόμαστε ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ το κλείσιμο-πώληση μονάδων και δραστηριοτήτων για «οικονομοτεχνικούς λόγους»; Επιτρέπεται να συνυπογράψουμε την απόλυση των συναδέλφων που εργάζονται σε αυτές; Και με το πενιχρό «αντάλλαγμα» κάποιων «κοινωνικών» κριτηρίων, που έτσι κι αλλιώς προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 281 Αστικού Κώδικα) και θα ακολουθούσαν έτσι κι αλλιώς κυβέρνηση-διοίκηση προκειμένου να αποφύγουν μεγαλύτερη κατακραυγή; Επειδή ακούγεται από τα πιο επίσημα συνδικαλιστικά χείλη: να υπογράψουμε τώρα αυτή τη ΣΣΕ που έχουμε μια «καλή» διοίκηση, γιατί θα έρθει χειρότερη. Ας αναλογιστούμε λίγο τι λέει αυτό το «επιχείρημα»: Ότι θα έρθει μια κακή διοίκηση να εφαρμόσει μια κακή ΣΣΕ που υπέγραψε μια «καλή» διοίκηση. Καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί, ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους; Αν για τη «λύση» του ασφαλιστικού που συνυπέγραψαν οι ίδιες ηγεσίες χρειάστηκαν 10 χρόνια για να φανούν οι συνέπειες… Αν για τη διάσπαση της ΔΕΗ χρειάστηκαν μερικοί μήνες… Οι συνέπειες από τη ΣΣΕ που προτείνει η «καλή» διοίκηση, θα έρθουν την επόμενη μέρα!  
Διαπιστώνοντας πόσο ευάλωτη είναι η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος στη ΔΕΗ στους διατεταγμένους εκβιασμούς «εισαγγελικών ερευνών» και καταγγελιών από τα ΜΜΕ, θα ήταν χρήσιμο να εμφανιστούν και να δούμε τις μεταβολές στα περιουσιακά στοιχεία των «ηγετών» από την εποχή της «λύσης» του ασφαλιστικού. Και να τα ξανασυγκρίνουμε μετά τη συνυπογραφή της ΣΣΕ που προτείνει σήμερα η διοίκηση. Τότε άνοιξαν την κερκόπορτα… τώρα ανοίγουν τις κεντρικές πύλες!
Η συγκυρία στην οποία «συζητήθηκε» η ΣΣΕ ήταν μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και οι εκλογές. Οι «αντιμνημονιακές» ηγεσίες της ΓΕΝΟΠ δεν θέλησαν να συμβάλλουν για ένα αγωνιστικό κλίμα μπροστά στις εκλογές, όχι υπέρ του α’ ή β’ κόμματος, αλλά υπέρ των εργαζομένων, υπέρ της ανατροπής των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων, για την εκδίωξη της τρόικας και των γκαουλάιτερ, στην κατεύθυνση της αποδέσμευσης του εργαζόμενου και κατ’ επέκταση της ελληνικής κοινωνίας από τις αλυσίδες του χρέους. Αντ’ αυτού, συζητούσαν εν κρυπτώ ΣΣΕ, συμβάλλανε στη διάσπαση της ΔΕΗ με την απόφαση του τελευταίου Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ, καθησύχαζαν τους εργαζόμενους και διευκόλυναν τη διοίκηση να τους στείλει στις διάφορες «θυγατρικές»  με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Δεν πήραν χαμπάρι(;) ότι με τροπολογία του Παπακωνσταντίνου επιτράπηκε η κατάργηση του δημοσίου ελέγχου στον ΑΔΜΗΕ, που είχαν «διασφαλίσει» και «συνδιαμορφώσει» με τον Παπακωνσταντίνου. Δεν πήραν είδηση(;) τι γινόταν με τον ΕΟΠΥΥ κι οι συνάδελφοι στο ασφαλιστικό έμειναν στον αέρα και το έμαθαν με τη δημοσίευση του νόμου. Προετοίμασαν τα πρόβατα για το σφαγείο. Και τώρα θέλουν να συνυπογράψουν ΣΣΕ που νομιμοποιεί τις επόμενες ενέργειες του χασάπη!
Οι εκλογές έγιναν. Ο λαός ανάσανε γιατί τα άμεσα εισπρακτικά μέτρα μπήκαν, για λίγο, στο ψυγείο. Όμως, ο Παπαδήμος συνεχίζει να κυβερνά. Νομοσχέδια παρασκευάζονται για να είναι έτοιμα προς ψήφιση. Ο Ράιχενμπαχ και η task force του διαμορφώνουν νέο Αστικό Κώδικα. Το εργατικό δίκαιο έχει επί της ουσίας καταργηθεί. Κι η ΔΕΗ, όντας πλέον κομμάτια και κομματάκια, με τις μονάδες της υπό πώληση, σε πλήρη αποδιοργάνωση και πνέοντας τα λοίσθια από την ταμειακή ασφυξία που την οδήγησαν τα χαράτσια και η επιδότηση των «ανταγωνιστών» της, εισήχθη στις 12.5.2012 στο ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή στο Ταμείο Εκποίησης της Δημόσιας Περιουσίας κι ετοιμάζεται να παραδοθεί έναντι πινακίου φακής στους δανειστές και τα άλλα αρπακτικά των αγορών.
Κι η ΓΕΝΟΠ, που θα «μάτωνε», δεν λέει κουβέντα!!!  
Μας απειλούν ότι αν δεν υπογράψουμε ΣΣΕ θα πέσουμε στη μετενέργεια, θα μείνουμε ακάλυπτοι στις πιέσεις της εργοδοσίας, δηλ. της «καλής» διοίκησης. Θέλουν και ξεχνούν πως η όποια υπογραφή ΣΣΕ θα είναι πρακτικά χωρίς αντίκρυσμα με το που έρχεται το νέο μνημόνιο με τα νέα μέτρα, και τα νέα μέτρα, και τα νέα μέτρα… Το μόνο που θα έχει μείνει είναι ότι συμφώνησαν οι συνδικαλιστές, δηλ. όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, με την επιθυμία κυβέρνησης-διοίκησης να κλείνουν δραστηριότητες, να πωλούν μονάδες και να διώχνουν κόσμο (Άρθρα 35 & 40 της προτεινόμενης ΣΣΕ), με το να δοθεί η ευχέρεια στη διοίκηση να μας διασπά ανά κατηγορία και να αποφασίζει μονομερώς μειώσεις (παρ. Α.5.4. & Β.4) προκειμένου να πιάνει τους στόχους που θα θέτει κάθε φορά η κυβέρνηση για να ικανοποιεί τις εντολές της τρόικα, μη τυχόν και μας διώξουν από το ευρώ. Γιατί τότε «τι θα απογίνουμε»! Καλούμε όλους τους εκλεγμένους συνδικαλιστές να μη νομιμοποιήσουν με την ψήφο τους και τη στάση τους αυτή τη ΣΣΕ της ντροπής!  
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να παραστούν μαζικά στο Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ (Παρασκευή 18.5.2012) και να εμποδίσουν το νέο ξεπούλημα! Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, να συγκροτήσουν συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια Σωματεία-Μέλη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μαζί και τα κλαδικά συνδικάτα ενέργειας (ΣΕΕΝ & ΣΕΕΝ-ΑΒΕΚ) να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για κοινή δράση για την απονομιμοποίηση και την ανατροπή των μνημονίων που έδεσαν χειροπόδαρα τη χώρα και το λαό μας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για αξιοπρεπή αμοιβή, δουλειά και ζωή!
(Για να γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι, επισυνάπτουμε το από 3.5.2012 σχέδιο ΣΣΕ που προτείνει η διοίκηση και συζητά να συνυπογράψει το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ)

ΓΕΩΡΓΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Δ.Σ. ΣΕΠ/ΔΕΗ
ΠΑΠΑΔΕΔΕ ΦΛΩΡΑ, Δ.Σ. ΣΕΠ/ΔΕΗ
ΠΡΑΣΣΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΕΝ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News