Dei Energy News

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Μία ανάσα πριν την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη ΔΕΗ

ΤΟ DEINEWS ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ...
Στην τελική ευθεία είναι πλέον η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη ΔΕΗ. 
Οι αλλαγές είναι σημαντικές και οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ώστε να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. 
Οι οριζόντιες-οικονομικές περικοπές και τα επιδόματα μπαίνουν στο στόχαστρο της Διοίκησης αλλά η Ομοσπονδία έχει καταφέρει όπως μας πληροφορούν να περιορίσει δραστικά τις όποιες απώλειες.
Στο μεγάλο ζήτημα των απολύσεων έχουμε καινούργιες εξέλιξεις αφού για  να συμβούν αυτές πρέπει να προηγηθούν μιά σειρά κινήσεων, προτάσεων και ενεργειών από τη διοίκηση της ΔΕΗ  προς τους εργαζόμενους εκείνους που έχει καταργηθεί η οργανική τους θέση ώστε να βρεθεί μία δίκαιη λύση και να μην χάσει τη δουλειά του κανένας ο υπάλληλος της ΔΕΗ.
 Από το προσχέδιο της ΣΣΕ (αναμένεται να αλλάξει μέχρι την υπογραφή) εχουν μπει μερικές ισχυρές  προυποθέσεις ώστε να να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες απόλυσης.
Χαρακτηριστικά το προσχέδιο της νέας Συλλογικής Σύμβασης (όπου καταργείται το άρθρο 35) αναφέρει ότι:
 - Σε περίπτωση κατάργηση θέσεων εργασίας είτε για λόγους αναδιοργάνωσης της Εταιρείας είτε για οικονομοτεχνικούς λόγους, το προσωπικό θα αξιοποιείται σ΄άλλο αντικείμενο ή σε άλλο χώρο εργασίας. Η αξιοποίηση του προσωπικού θα γίνεται με την παρακάτω διαδικασία:
- Θα εξετάζεται η δυνατότητα μετάθεση του για κάλυψη αναγκών της αυτής Κατηγορίας/ Ειδικότητας, κατ αρχάς εντός νόμου κατοικίας του και ακολούθως σε άλλους νομούς όπου είναι εγκαταστημένες υπηρεσιακές Μονάδες εταιρείας.
- Θα εξετάζεται η δυνατότητα μετάθεσης του για κάλυψη αναγκών άλλης Ειδικότητας της ίδιας Κατηγορίας ή και Ειδικότητας άλλης Κατηγορίας, εφόσον διαθέτει τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα αυτών, κατ αρχάς εντός του νομού της κατοικίας και ακολούθως σε άλλους νομούς όπου είναι εγκατεστημένες υπηρεσιακές Μονάδες της Εταιρείας.
- Θα εξετάζεται η δυνατότητα μετάθεσης του για κάλυψη αναγκών άλλης Ειδικότητας της Κατηγορίας του με απόκτηση των απαιτούμενων τυπικών προσόντων αυτής, μέσω εκπαίδευσης στις σχολές της Εταιρείας (εφόσον αυτό είναι εφικτό σε εύλογο χρόνο) κατ΄αρχάς εντός του νομού κατοικίας του και ακολούθως σε άλλους νομούς, όπου είναι εγκατεστημένες υπηρεσιακές Μονάδες της εταιρείας.
Στον προσδιορισμό των αναγκών της εταιρείας θα υπολογίζονται και οι θέσεις των μισθωτών που αποχωρούν μέσα στο τρέχον ημερολογιακό έτος, λόγω συνταξιοδότησης.
Επίσης αξιοποιητέος είναι ο μισθωτός που επέδειξε την καλύτερη υπηρεσιακή επίδοση κατ' την άσκηση των καθηκόντων του ενώ ρόλο θα παίξουν και τα κοινωνικά κριτήρια.
- Εάν από τα παραπάνω δεν καταστεί δυνατή η αξιοποίηση όλου του προσωπικού, η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα της καταγγελίας της σύμβασης έργου και η απόλυση κατ του παρόντος άρθρου επέρχεται μετά από έξι μήνες όπου καταβάλλεται η νόμιμη αποζημίωση.
 Όλα τα πραραπάνω είναι ένα μικρό απόσπασμα των όσων γράφονται για τη νέα ΣΣΕ που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ:
ΜΗΠΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙ ΑΛΛΗ ΔΙΚΛΕΙΔΑ  ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΛΕΞΗ "ΑΠΟΛΥΣΗ" ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΣΕ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ;;;
Οι διεργασίες συνεχίζονται ανάμεσα στη διοίκηση και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ όπου δίνει τον πιο σκληρή διαπραγμάτευση στην ιστορία της και όλοι εύχονται να υπάρξει μία ευτυχή κατάληξη προς οφελος των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News