Dei Energy News

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Το «Plan B» στην περίπτωση της δραχμής εξετάζει η ενεργειακή βιομηχανία…

http://www.energypress.gr/
Τα κομπιουτεράκια έχουν πιάσει τα στελέχη της αγοράς ενέργειας που επιδίδονται σε ασκήσεις… υπολογισμού εξυπηρέτησης των δανείων τους εφόσον η χώρα επιστρέψει στη δραχμή, ενώ παράλληλα εξετάζουν σενάρια κάλυψης των ελλείψεων που - ειδικά στο κακό σενάριο της άτακτης εξόδου από το ευρώ- θα εμφανιστούν στα καύσιμα, καθιστώντας δύσκολη έως αδύνατη τη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Πρόκειται στην ουσία για ένα "Plan B", που όπως και πλήθος άλλων επιχειρήσεων σε διαφορετικούς κλάδους, έτσι και αυτές στην αγορά ενέργειας, εξετάζουν πλέον εντατικά το τελευταίο διάστημα για να θωρακίσουν -όσο είναι δυνατόν- την επόμενη ημέρα εάν και εφόσον η Ελλάδα βγει από το ευρώ.
Τα στελέχη του χώρου εστιάζουν καταρχήν στην εξυπηρέτηση των δανείων (που θα δραχμοποιηθούν ώστε να μη χάσουν οι τράπεζες εντελώς τα χρήματά τους), στο τι θα γίνει με τις συμβάσεις σε ξένο νόμισμα όπως το ελβετικό φράγκο (που επίσης σε μια τέτοια περίπτωση θα μετατραπούν σε δραχμικές), καθώς επίσης στο πως θα ικανοποιηθούν τα δάνεια που οφείλονται σε ξένες τράπεζες και τα οποία δεν διέπονται από το ελληνικό δίκαιο.
Μιλάμε για σενάρια σε "αχαρτογράφητα νερά" αφού δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο χώρας που να εγκατέλειψε ποτέ μια νομισματική ένωση, ούτε φυσικά το πως κάτι τέτοιο επηρέασε τις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, τομείς που εξαρτώνται καθοριστικά από εξωγενείς παράγοντες (κόστος καυσίμου- συναλλαγματικές ισοτιμίες).
Εννοείται ότι με αυτό το κλίμα στην αγορά, άλλα σοβαρά θέματα όπως το περίφημο δάνειο του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠ&Δ) έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει κανείς για να τα "τρέξει" (σ.σ. : δεν αποκλείεται πάντως μέσα στις επόμενες ημέρες να γίνουν κάποιες κρούσεις τόσο στον υπηρεσιακό υπ. Οικονομικών Γιώργο Ζανιά όσο και στον συνάδελφό του υπ.ΠΕΚΑ Γρηγόρη Τσάλτα).
Συγκρατημένη απαισιοδοξία !
"Στην αγορά ενέργειας επικρατεί συγκρατημένη… απαισιοδοξία, και όλοι έχουν πιάσει τα κομπιουτεράκια", όπως λέει χαρακτηριστικά άνθρωπος του χώρου, που σημειώνει ότι μοναδική θετική νότα είναι το ρευστό που διέθεσε τον τελευταίο μήνα η ΔΕΗ σε ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, και το οποίο έχει αρχίσει να διαχέεται σε ηλεκτροπαραγωγούς και παραγωγούς ΑΠΕ.
Ειδικά ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να έχει εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεών του, δηλαδή τα τιμολόγια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου που αφορούν στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, συν τις πληρωμές για το μεταβλητό κόστος (cost recovery) προς τους ηλεκτροπαραγωγούς.
Τώρα, όσο για το ΛΑΓΗΕ, συνεχίζει να έχει τα δικά του γνωστά προβλήματα, που θα αντιμετωπισθούν μόνο με το δάνειο του ΤΠ&Δ μαζί με τα μέτρα που υποτίθεται πως θα μείωναν ριζικά το έλλειμμά του (τέλος ΕΡΤ, τέλος λιγνίτη, δημοπρασίες ρύπων) τα οποία πέντε μήνες μετά την εξαγγελία τους, ακόμη να εφαρμοστούν.
Κύκλοι της αγοράς πάντως εκτιμούν ότι το θέμα του δανείου από το ΤΠ&Δ που σέρνεται από το Μάρτιο θα βγει από το προεκλογικό "ψυγείο" κάπου μέσα στον Ιούνιο, οπότε και πρόκειται σύμφωνα με τον προγραμματισμό της τρόικας να συζητηθεί ξανά το σύνολο των εκκρεμοτήτων του μνημονίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News