Dei Energy News

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΛΑΓΗΕ: Πληρωμές πρώτα για τα 100ρια φωτοβολταϊκά και μετά για τους «μεγάλους»


Σε αναζήτηση 30 περίπου εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει τα
τιμολόγια του Ιουνίου στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών με πάρκα μέχρι 100KW (αυτούς δηλαδή που θεωρούνται μικροί και έχουν κατά τεκμήριο αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους) βρίσκεται η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Για να αποπληρωθεί ο Ιούνιος σε όλους τους παραγωγούς απαιτούνται άλλα 150 εκατ. ευρώ που δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθούν από τη μοναδική πηγή ρευστότητας, δηλαδή τη ΔΕΗ. Το αποθαρρυντικό είναι ότι δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν η δέσμευση του ΥΠΕΚΑ ότι θα εξασφαλισθούν επιπλέον έκτακτοι πόροι που θα αντιστοιχούν σε πληρωμές περίπου 2 μηνών και θα καταβληθούν εντός του Φεβρουαρίου, πόροι που θα κάλυπταν οφειλές της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ προς το ΛΑΓΗΕ.
Οι πληρωμές δύο μηνών αντιστοιχούν σε ποσό περί τα 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το energypress, δύο είναι οι πηγές μέσω των οποίων θα εισέρεε (και πιθανόν θα εισρεύσει αλλά αργότερα) αντίστοιχη ρευστότητα στο σύστημα. Η πρώτη είναι η… γνωστή, δηλαδή η αποπληρωμή μέρους ή όλου των οφειλών που έχουν στη ΔΕΗ οι φορείς του «στενού» Δημοσίου. Πρόκειται για περίπου 80 – 100 εκατ. ευρώ τα οποία θα «παρακρατηθούν» από τους προϋπολογισμούς των συγκεκριμένων φορέων και θα δοθούν στη ΔΕΗ. Η δεύτερη πηγή είναι ένα νέο δάνειο ύψους περί τα 200 εκατ. ευρώ που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς της ΔΕΗ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν τώρα ότι η μεν αποπληρωμή χρεών του δημοσίου δεν έχει ακόμα προχωρήσει, το δε δάνειο δεν πρόκειται να εγκριθεί πριν περάσουν κάποιες εβδομάδες.
Η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ πιέζει προς την κατεύθυνση του υπουργείου Οικοινομικών, να γίνουν τουλάχιστον δεκτά τα αιτήματα που έχουν υποβάλλει οι φορείς των φωτοβολταϊκών παραγωγών, μέχρις ότου εξορθολογιστούν οι πληρωμές (π.χ. για διάστημα 6 μηνών) με κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση να απαλλαγεί ο Λειτουργός από την υποχρέωση να ζητά φορολογικές ενημερότητες από τους παραγωγούς. Επίσης να γίνεται συμψηφισμός του ΦΠΑ που οφελουν οι παραγωγοί με τις κρατικές υποχρεώσεις απέναντί τους.

 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News