Dei Energy News

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

EΠAΔ/ΕΤΕ-ΔΕΗ:H Διοίκηση Ζερβού επί μακρών απολαμβάνει “ιδιότυπη συνδικαλιστική ασυλία”




ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ

Αξιολογώντας με σκεπτικισμό την πρόσφατη συγκρότηση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, κρίνουμε σκόπιμο να παρατηρήσουμε τα εξής :

Αρχικώς, πρέπει να πούμε ότι μένουν προς διερεύνηση και σαφέστατα θα απασχολήσουν τον ιστορικό του μέλλοντος, οι πτυχές (χρόνος - τρόπος - επιχειρηματολογία), που σχετίζονται με τη κρίση και τη μετέπειτα συγκρότηση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Για παράδειγμα : Αφού πέρασε “εύκολα και αναίμακτα” το συγκυβερνητικό σχέδιο ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ, την επομένη κιόλας μέρα, “λύθηκε ο γόρδιος δεσμός”.

Οι “μνηστήρες” του προεδρείου, “άσπιλοι και αμόλυντοι” και προπαντός “χωρίς να τους βαρύνει καμία ευθύνη” για την αρνητική έκβαση του αγώνα, έσπευσαν να συγκροτήσουν σε σώμα την ακέφαλη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Οι δυνάμεις που συγκροτούσαν και συνεχίζουν να συγκροτούν την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, “ανακαλύπτοντας” με προφανή καθυστέρηση το μέγεθος της ευθύνης, έσπευσαν να “καλύψουν” το κενό, σε μια διαδικασία συγκρότησης, όπου μαζί με τα  τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας, “χάθηκε και το μέτρημα”, από τους ψηφολέκτες της Εξελεγκτικής Επιτροπής .!.

·         Τα άλλοτε “ανυπέρβλητα εμπόδια”, που κράτησαν για μήνες σε ομηρία και παρατεταμένη αδράνεια την Ομοσπονδία, “ξαφνικά και ως δια μαγείας”, ξεπεράστηκαν .!.
·         Οι περίφημες επικοινωνιακές κορώνες, για δήθεν συγκρότηση “προοδευτικού  προεδρείου”, που επιστρατευτήκαν το προηγούμενο διάστημα χάριν εντυπωσιασμού, ναυαγήσαν στις συμπληγάδες της εσωστρεφείας και της αρχομανίας .!. 
·         Η πολυσυζητημένη διεκδίκηση της πρώτης θέσης (μήλον της έριδος ο θώκος του προέδρου), που προέκυψε μετά την συνένωση των παρατάξεων ΔΑΚΕ - ΑΚΕ και η “αλήστου μνήμης κοκορομαχία” για το ποιος φέρει την αριθμητική υπεροχή, εγκαταλειφθήκαν .!.
·         Οι δε “βαρύγδουπες δηλώσεις”, περί οικονομικού ελέγχου, αποτύπωσης των συσσωρευμένων χρεών από ορκωτούς λογιστές και αλλά τέτοια φαιδρά, παραπεμφθήκαν, εν μία νυχτί, στις καλένδες .!.

Κατόπιν αυτών, ο γνώριμος δρόμος, της αγαστής συμπόρευσης για τις φιλοεργοδοτικές - φιλοκυβερνητικές παρατάξεις, που επί σειρά ετών “ασελγούν” σε βάρος των εργαζόμενων και της Ομοσπονδίας, άνοιξε και πάλι .. Τώρα πια “μπορούν” να συνεχίζουν απρόσκοπτα και φυσικά με το “αζημίωτο”, το γνώριμο ενδοτικό τους έργο.

Τώρα πια “μπορούν” να υπογράψουν τη νέα Σ.Σ.Ε, όπου μέσω της μισθοδοσίας των συναδέλφων, “θα ξεχρεώσουν τα γραμμάτια και τις παλιές αμαρτίες”, που συνεπάγονται το “δάνειο, οι μελέτες και οι πάσης φύσεως χορηγίες”.

Τώρα πια “μπορούν” να υπογράψουν συμπληρωματική Σ.Σ.Ε, που να εμπεριέχει την εδώ και καιρό προσυμφωνημένη πρόταση, για αναδιάρθρωση των ειδικών επιδομάτων. Μια πρόταση που συμπυκνώνει “το μεγαλειώδη όραμα της Διοίκησης”, για  μια νέα εισοδηματική λεηλασία, στο σύνολο των εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΗ.

Τώρα πια “μπορούν” να υπογράψουν Σ.Σ.Ε, που θα συμπεριλάβει και τον νέο κανονισμό Μεταθετότητας, ο οποίος, με την ανοχή των δυνάμεων που κυριαρχούν στην Ομοσπονδία, προκρίθηκε μονομερώς μέσα στο κατακαλόκαιρο, από τη Διοίκηση Ζερβού. Το νέο κανονισμό Μεταθετότητας, που αναμφισβήτητα θα εισάγει από την “πίσω πόρτα” και στον Όμιλο ΔΕΗ, το συγκυβερνητικό έκτρωμα της κινητικότητας, διαθεσιμότητας και τις μαζικές απολύσεις.

Τώρα πια “μπορούν” να κάνουν τα “στραβά μάτια”, για την επόμενη φάση ξεπουλήματος που ακούει στο όνομα (μικρή ΔΕΗ - στρατηγικός επενδύτης - παραχώρηση μετοχικού κεφαλαίου) .. Το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, που θα υπενθυμίσουμε πως έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΥΠΕΔ, χωρίς να υπάρξει από πλευράς Ομοσπονδίας η παραμικρή αντίδραση.

Τώρα πια “μπορούν” να ολοκληρώσουν την “αποστολή που τους έχει ανατεθεί”, ισχυρίζονται κακοπροαίρετα οι κακές γλώσσες, που νέμονται και αμφισβητούν τις προθέσεις και το “αγωνιστικό φρόνιμα” της Ομοσπονδίας.

Φυσικά και δεν υιοθετούμε “ανυπόστατους ισχυρισμούς” .. Ωστόσο, για το ενδεχόμενο που υπάρχει έστω και μια πιθανότητα να ευσταθούν, θα επισημάνουμε προς την ηγεσία της Ομοσπονδίας,  ότι λογαριάζει “χωρίς τον ξενοδόχο”.

Οι εργαζόμενοι που τόσα πολλά έχουν υποστεί, “δεν μασάνε κουτόχορτο”.. Είναι πια υποψιασμένοι .. Δεν “υπογραφούν σε κανένα λεύκη επιταγή” και προφανώς, αυτή τη φορά, “περιμένουν τους ανακόλουθους του συνδικάτου, στη γωνία”.

Συνάδελφοι : Όσοι έκαναν το κόπο να διαβάσουν το προηγούμενο διάστημα τις ανακοινώσεις της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, έχουν διαπιστώσει, ότι σε ανύποπτο χρόνο, είχαμε προβλέψει τις εξελίξεις.

·         Από τον Οκτώβριο μήνα, είχαμε επισημάνει ότι ο χρόνος που εκδηλώθηκε η κρίση στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ήταν σε απολυτή συνάρτηση με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
·         Από τον Οκτώβριο μήνα είχαμε προβλέψει ότι οι εξελίξεις που αφορούν, τόσο το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, όσο και τη συγκρότηση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, θα “πάνε πακέτο”.
·         Από τον Οκτώβριο μήνα είχαμε προϊδεάσει για την σύγκλιση -  συμπόρευση στο προεδρείο της Ομοσπονδίας των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΕΑΜΕ, (στα πρότυπα που “πιλοτικά εγκαινίασαν” προ καιρού στην ΕΤΕ/ΔΕΗ).

Δεν είμαστε ευτυχείς και σαφώς και δεν διεκδικούμε ρόλο προφήτη. Η ανάλυση των δεδομένων, των αντιλήψεων και των συσχετισμών, που (ελεώ πατερναλισμού και κομματικής κηδεμονίας), κυριαρχούν στην Ομοσπονδία, είναι αυτή που μας οδήγησε στο οφθαλμοφανές συμπέρασμα.

Παρόλα αυτά, δεν έχουμε αγκυλώσεις .. Με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων και βαθιά επίγνωση των προκλήσεων της εποχής, θα ευχηθούμε καλή επιτυχία στο νέο Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και το δύσκολο έργο που ομολογουμένως αναλαμβάνει, με την ελπίδα .. να μας διαψεύσουν παταγωδώς .. σε όσα περιγράφουμε παραπάνω.

Ωστόσο, με βάση το δείγμα γραφής που έχει καταγράφει στο πρόσφατο παρελθόν,  διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις, για τις προθέσεις και την αγωνιστική - διεκδικητική στάση, των δυνάμεων που ηγούνται στην Ομοσπονδία.

Κρατάμε μικρό καλάθι, καθώς είναι προφανές ότι οι δυνάμεις που “συνέβαλλαν” στην ηθική, ιδεολογική και αγωνιστική κατάρρευση της Ομοσπονδίας, δεν μπορούν επ’  ουδενί να εγγυηθούν την αναστύλωση της.

Δεν αναθέτουμε την μοίρα μας σε “αυτοκλήτους σωτήρες”.. Την ώρα, που η βαρβαρότητα επελαύνει πάνω από τις ζωές μας, χωρίς να εκδηλώνεται κανένα σχέδιο αντεπίθεσης, οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να δυναμώσουν τις μαζικές διαδικασίες, να συζητήσουν, να δράσουν, να πάρουν την υπόθεση των αγώνων στα χέρια τους. 

Tα συνδικάτα ανασαίνουν και ζουν μόνο με την ενεργητική συμμετοχή των εργαζομένων. Όταν οι εργαζόμενοι αποφασίσουν να δράσουν κι όχι να αναθέσουν, τότε τα συνδικάτα  θα ξαναβρούν τον ταξικό τους προσανατολισμό.

Ένα είναι σίγουρο .. Οι εργαζόμενοι μπορούν να δώσουν διέξοδο, στο σημερινό, φαύλο συνδικαλιστικό αδιέξοδο .. Με τον αγώνα και τη συμμετοχή τους, μπορούν να βάλουν τις βάσεις για ένα μαζικό, ταξικό κίνημα αντίστασης και ανατροπής και ένα διαφορετικό, αξιακό και ανιδιοτελή συνδικαλισμό.

Με οργάνωση στη βάση, ενάντια στη γραφειοκρατία και τη λογική της ανάθεσης, αποκαθηλώνοντας τις φιλοκυβερνητικές - φιλοεργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες από παντού.


Υστερόγραφο 1ο : Διακινδυνεύουμε την πρόβλεψη ότι μετά την “πολύ βολική” συγκρότηση της Ομοσπονδίας, η απόφαση για επικείμενο Συνέδριο, θα παραπεμφθεί επ’ αορίστου στις καλένδες.

Βλέπετε, οι συσχετισμοί δυνάμεων που καταγραφήκαν στο τελευταίο Συνέδριο, είναι πια σε απόλυτη αναντιστοιχία με την σημερινή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, που εάν και εφόσον καταγραφεί σε Συνέδριο, θα τερματίσει την παντοδυναμία των ισχυρών παρατάξεων, που επί σειρά ετών, ηγεμονεύουν στην Ομοσπονδία.

Υστερόγραφο 2ο : “Η στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζετε”.. Θα ήταν χρήσιμο, (προκειμένου να μην “αιωρούνται υπόνοιες” σε βάρος της Ομοσπονδίας, περί αδιαφάνειας και πελατειακών σχέσεων), το νεοσυσταθέν προεδρείο να μας πληροφορήσει από ποιους, με ποια αξιολογικά κριτήρια και με ποιες συλλογικές - θεσμικές - δημοκρατικές διαδικασίες και διαβουλεύσεις, στελεχώνονται αυτή τη περίοδο οι λίστες των Υπηρεσιακών Επιτροπών, (πειθαρχικά, αναθέσεις, μετατάξεις κ.α) .

Υστερόγραφο 3ο : Η νέα “λαλίστατη” ηγεσία της Ομοσπονδίας, καλό θα ήταν να κάνει ένα μικρό σχολιασμό, για την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, που άσκησε η αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, εναντίον του πρώην και νυν πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, καθώς και τεσσάρων μελών του συμβουλίου, σχετικά με το “ναυάγιο” της κατασκευής του νέου εργοστασίου στη νότια Ρόδο.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε καλόπιστα, πως κάποτε η Διοίκηση Αθανασόπουλου, “για το παραμικρό της ατόπημα”, άκουγε τα εξ αμάξης, σε αντίθεση με την Διοίκηση Ζερβού, που επί μακρών  απολαμβάνει “ιδιότυπη συνδικαλιστική ασυλία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News