Dei Energy News

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Ξανά στο προσκήνιο ο λιθάνθρακας - Οι προτάσεις για το μείγμα του 2030

Τις προτάσεις τους για το ενεργειακό μείγμα έως το 2030 θα
καταθέσουν σήμερα οι εμπλεκόμενοι φορείς της αγοράς στο πλαίσιο του διαλόγου που διενεργεί το ΥΠΕΚΑ.
Προ ημερών πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνεδρίαση συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής που συστήθηκε από το ΥΠΕΚΑ ενώ, όπως προκύπτει, από την έναρξη του διαλόγου, εξετάζονται όλες οι προτάσεις εκτός από τα πυρηνικά.
Εξάλλου, φαίνεται πως επανέρχεται στο τραπέζι το θέμα του λιθάνθρακα, για τη χρήση του οποίου έχει επιβληθεί εμπάργκο εδώ και μία πενταετία.
Ωστόσο, φαίνεται πως πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την επαναφορά του καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ενώ ήδη εκφράζονται θετικές εισηγήσεις για την άρση του εμπάργκο.  
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο λιθάνθρακας, συγκριτικά με τον εγχώριο λιγνίτη, είναι λιγότερο επιβλαβής περιβαλλοντικά και πιο αποδοτικός ενεργειακά (ο λιγνίτης είναι κάρβουνο χαμηλής ποιότητας με μικρότερη θερμογόνο δύναμη, αντίθετα ο λιθάνθρακας έχει καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη απόδοση).
Βεβαίως στην εναρκτήρια ομιλία του στο πλαίσιο του διαλόγου ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι για την κατάρτιση του μείγματος θα συνυπολογιστούν διάφορες παράμετροι, μεταξύ των οποίων τόσο η πρωτοπορία της Ευρώπης σε θέματα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και οι πολιτικές της αλλά και το ζητούμενο της μείωσης του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο διάλογο θα κατατεθούν και θα προωθηθούν προτάσεις στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής με την εισαγωγή χαμηλού κόστους καυσίμων όπως ο λιθάνθρακας αλλά και η περαιτέρω αξιοποίηση του λιγνίτη.
Πάντως από την πλευρά τους οι βιομηχανικοί καταναλωτές οι οποίοι καθημερινά μετρούν απώλειες από μονάδες που αναστέλλουν την παραγωγική τους δραστηριότητα ή κλείνουν οριστικά, αναμένεται να τοποθετηθούν σκληρά απέναντι στην ενεργειακή πολιτική που εφαρμόζεται: Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για το μείγμα του 2030 όταν οι πολιτικές του 2020 οδηγούν σε αδιέξοδο και λουκέτα τις επιχειρήσεις, δε νοείται να μιλάμε για εγγυημένες αποδόσεις σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης και ύφεσης, δεν είναι δυνατόν ο καταναλωτής να απειλείται εκ νέου με διπλασιασμό του τέλους ΑΠΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων το υπόμνημα που θα καταθέσει η ΕΒΙΚΕΝ στο πλαίσιο του διαλόγου. Στο κείμενο της ΕΒΙΚΕΝ ασκείται κριτική για τις επιλογές του παρελθόντος ενώ θέση των βιομηχανιών όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της ΕΕ είναι οι πολιτικές για την ενέργεια και το κλίμα να είναι εναρμονισμένες με το στόχο της Βιομηχανικής Αναγέννησης που τέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου 2013 και αποτελεί, ας μην το ξεχνάμε, ένα από τα στοιχεία της ατζέντας ΚΑΙ της Ελληνικής Προεδρίας. Χρειάζονται διαρθρωτικά μέτρα για όλες τις συνιστώσες του κόστους ενέργειας αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΒΙΚΕΝ.
-----

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Xana-sto-proskhnio-o-lithanthrakas-Oi-protaseis-gia-to-meigma-toy-2030

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News