Dei Energy News

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ETE/OMIΛΟΥ ΔΕΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Κωνσταντίνος Μανιάτης 

Γεν . Γραμματέας της Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ

52ο ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ 

ΛΑΟΣ ΔΥΝΑΤΟΣ ΔΕΗ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ
ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΑΞΙΕΣ, ΙΔΕΕΣ, ΟΡΑΜΑ 
 Αυτή είναι η Εθνική μας Περιουσία και οφείλουμε να την αναπτύξουμε προς όφελος των γενιών που ακολουθούν!!!

                                           ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΔΡΑΣΗΣ

Το 52ο Γενικό Συμβούλιο της Ένωσής μας πραγματοποιείται σε χρονική στιγμή που οι εξελίξεις Παγκόσμια, Ευρωπαϊκά και βέβαια στην Πατρίδα μας είναι ραγδαίες.
Τα κτυπήματα που δέχεται η εργατική τάξη στο σύνολό της και γενικότερα η Ελληνική Κοινωνία είναι συντριπτικά και πολυμέτωπα. Το ίδιο συμβαίνει και για τον Όμιλο ΔΕΗ. Έχουν μετατρέψει την Επιχείρηση που πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού, του οποίου αποτελεί περιουσιακό στοιχείο, σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό και σε χορηγό των λίγων κρατικοδίαιτων <<επιχειρηματιών>>. Η ΔΕΗ σιγά-σιγά, βήμα-βήμα, χρόνο με το χρόνο, αποτέλεσε κύριο παράγοντα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Κοινωνίας  και ενώ θα μπορούσε να συνεχίζει να τη στηρίζει, με τις  πολιτικές τους έχουν ξεκινήσει αρκετά χρόνια τώρα την αποδιοργάνωση της Χώρας και της Οικονομίας, του καταναλωτή και των εργαζόμενων.

Η συνέχιση αυτών των  πολιτικών κατ’ επιταγή μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτρική ενέργεια με μόνο σκοπό το κέρδος τους, θα οδηγήσει και θα μετατρέψει τη ΔΕΗ, την επιχείρηση του Ελληνικού λαού, που με θυσίες γιγαντώθηκε και βοήθησε στην ανάπτυξη  της Χώρας  μας, από Τεχνική Εταιρεία με τεράστια τεχνογνωσία, σε άυλους τίτλους, μία ακόμα χρηματιστηριακή εταιρεία  που θα αφομοιωθεί από ξένα funds (φάντς).

Οι προοπτικές για την ύπαρξη της ΔΕΗ και των εργαζόμενών της, είναι δυσοίωνες.

Η αλήθεια είναι ότι το συνδικάτο στη συγκεκριμένη στιγμή, έχει επικεντρωθεί απλά στην άμυνα των τόσων επιθέσεων.

Έχοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω και δεδομένου των συσχετισμών το Πρόγραμμα Δράσης του Σωματείου μας πρέπει να είναι η Αντεπίθεση στις βάρβαρες, ανάλγητες πολιτικές. Βάζουμε ΣΤΟΧΟ το Πρόγραμμα Δράσης να μην αποτελεί ένα απλό κείμενο μέγιστης επαναστατικότητας ώστε να είναι ευήκοο στα αυτιά των εργαζόμενων αλλά ένα πρόγραμμα θέσεων και δράσεων που θα πάρει σάρκα και οστά από το κύμα αντεπίθεσης των μελών μας σε συνεργασία με τη κοινωνία. Η συστράτευση των εργαζόμενων εντός και εκτός ΔΕΗ είναι μονόδρομος.

Συνεχείς Γενικές Συνελεύσεις των Τ.Δ.Ε. ανά την Ελλάδα, που αποτελούν τα κύτταρα της Ένωσής μας, με προτάσεις και δράσεις συντονισμένες από το Κεντρικό Δ.Σ. . Παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο εντός ΔΕΗ αλλά και με σύμμαχο την κοινωνία παρεμβάσεις στα τοπικά δρώμενα, έτσι ώστε όλοι μαζί την ίδια στιγμή σε όλη τη Χώρα να αποτελέσουμε τη συνισταμένη δύναμη, που είναι σίγουρο ότι θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η αλληλεγγύη πρέπει να γίνει σημαία μας. Πρέπει να πείσουμε την κοινωνία ότι δεν είμαστε μια ακόμα συντεχνία, που ενδιαφέρεται για τα συμφέροντά της και μόνο και ότι δεν προτάσσουμε την αλληλεγγύη ως διαφημιστικό σποτ  για να γίνουμε αρεστοί. Προτάσσουμε την αλληλεγγύη ως μια έννοια που πρέπει να γίνει πραγματικότητα  στις μέρες μας αν θέλουμε να προστατέψουμε αποτελεσματικά, τα αγαθά που είναι αναγκαία για την επιβίωση μας.

Η αλληλεγγύη άλλωστε είναι ένας από τους σκοπούς της ίδρυσης της Ένωσής μας και τα μέλη μας συντάσσονται προκειμένου να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ως πρωτοβάθμιο σωματείο οφείλουμε να στηρίξουμε την Ομοσπονδία μας που έχει την υποχρέωση να  συνδιαμορφώσει και με τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία αλλά και με άλλες Ομοσπονδίες τον κοινό αγώνα απέναντι στους νόμους που έχουν ψηφιστεί και στα νομοσχέδια που βρίσκονται προς ψήφιση. Στήριξη όμως ουσίας που περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις βγαλμένες από τη βάση του εργατικού κινήματος με φυσική παρουσία σε όλους τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις.
Στόχοι μας ως ταξικό συνδικάτο είναι :
-         Συντονισμένες ενέργειες για κατάργηση των μνημονίων που αποτελούν  τη ταφόπλακα  της Ελληνικής Κοινωνίας.
-         Η κατάργηση των αντεργατικών νόμων.
-         Επαναφορά ισχυρών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με κατακτήσεις εργαζομένων και όχι αμυντικές απλώς διασφάλισης ήδη κεκτημένων.
-         Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.
-         Εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και η ενίσχυση των    ελεγκτικών μηχανισμών.
-         Επαναφορά του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας στην προ Μνημονίου εποχή.
Διεκδικούμε :
-         Κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων και επιστροφή των απολεσθέντων αποδοχών.
-         Φορολογική δικαιοσύνη και αναδιανομή του πλούτου με γνώμονα τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου.
-         Σεβασμός των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.
-         Προσλήψεις για την κάλυψη άμεσων αναγκών στους τομείς που το κράτος στηρίζει το...
κοινωνικό σύνολο.
-          Απαγόρευση αναιτιολόγητων απολύσεων, ειδικά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, επαναφορά των νομίμων ορίων για τις ομαδικές απολύσεις και αύξηση του ύψους των αποζημιώσεων.
-          Επαναφορά του κατώτατου μισθού και τόνωση των λαϊκών εισοδημάτων, των ΣΣΕ και του ΟΜΕΔ, ενίσχυση του ΣΕΠΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών.
-         Μέτρα ανακούφισης και κοινωνικής στήριξης των ανέργων ( απαλλαγές από χαράτσια και μειωμένα τιμολόγια).
-         Ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση έτσι ώστε να ξανακερδηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των εργαζόμενων απέναντί του.


Για τον Όμιλο ΔΕΗ στόχοι μας αποτελούν:
-         Κατάργηση στην πράξη του νόμου για τον ΑΔΜΗΕ.
-         Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα Δ.Σ. και σε καμία Γενική Συνέλευση να πάρει απόφαση για ξεπούλημα του Εθνικού μας Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
-         Θα διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο το μπλοκάρισμα του διαγωνισμού για την πώλησή του.
-         Δεν θα αφήσουμε έρμαια τους συναδέλφους μας του ΑΔΜΗΕ σε κάθε Κυβερνητική πολιτική που επιβάλλεται από το σύστημα της κλεπτοκρατίας και της διαπλοκής.
-          Η πώληση περεταίρω ποσοστού του Ομίλου ΔΕΗ όπως σχεδιάζουν να κάνουν με τη <<Μικρή ΔΕΗ>> αποτελεί όπως και με την πώληση του ΑΔΜΗΕ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
Πολιτικό-συνδικαλιστικά ο διαρκής αγώνας μας  θα είναι, αντί ο Όμιλος ΔΕΗ να χαρίζει σε εξευτελιστικές τιμές τα κερδοφόρα κομμάτια του, να γίνει ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ που ήταν κάποτε και να ασκεί τις δραστηριότητες του αγαθού της ηλεκτρενέργειας, αποδίδοντας στην Κοινωνία θέσεις εργασίας, στήριξη της Ελληνικής βιοτεχνίας, στήριξη των αγροτών και των ευπαθών ομάδων με παροχή φθηνού ρεύματος και γενικότερα να είναι στην υπηρεσία του Ελληνικού Λαού.




Εδώ και τώρα. Υλοποίηση ενός μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, που θα περιλαμβάνει :
-         Ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τη ΔΕΗ, που θα καλύπτει και θα διασφαλίζει στην ηλεκτρενέργεια της χώρας συγκεκριμένα    χαρακτηριστικά, όπως :
·        Δημόσιο και Εθνικό ρόλο
·        Αναπτυξιακό χαρακτήρα για την Ελληνική οικονομία.
·        Κοινωνική αλληλεγγύη για τις ευπαθείς ομάδες πολιτών ως κοινωνικό αγαθό.
-         Η λιγνιτική  παραγωγή είναι το εθνικό μας καύσιμο.
Μας δίνει ανεξαρτησία ως Χώρα.
-         ΝΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-αλλά δεν θα ρίξουμε ανθρώπινα κορμιά ως λίπασμα για να φουντώσουν τα δέντρα.
-         Υπάρχουν νέες τεχνολογίες και εκεί πρέπει να επενδύσουμε .
-         Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  ΝΑΙ – με βασικό επενδυτή τη ΔΕΗ και όχι άναρχα να επιδοτούνται χιλιάδες ιδιώτες εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.
-         Φωτοβολταικά ΝΑΙ – αλλά με προσοχή. Δεν μπορείς να γεμίσεις τα χωράφια μας με ηλιακούς συλλέκτες ηλεκτρικής ενέργειας γιατί όταν χρειαστεί η πρωτογενής παραγωγή να στηρίξει αυτή τη Χώρα δεν μπορεί να μας ταΐζουν <<τζάμια>>.





Ως εργαζόμενοι  Διεκδικούμε :
-         Επαναφορά των ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων που έχουν καταργηθεί με όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους.
-         Εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους προς τον ασφαλιστικό μας φορέα με βάση το άρθρο 34 του ν. 2773/99.
-         Διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού μας συστήματος.
-         Αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
-         Άρση των μισθολογικών στρεβλώσεων μεταξύ κατηγοριών εργαζομένων, μέσα από νέο μισθολόγιο.
-         Οργανόγραμμα σε όλα τα επίπεδα του προσωπικού της επιχείρησης
-         Προσλήψεις μόνιμου εργατοτεχνικού προσωπικού με ίσα δικαιώματα, πλήρους σταθερής εργασίας με εφαρμογή του 35ωρου καταργώντας το πλαφόν προσλήψεων για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
-         Κατάργηση του κανονισμού μεταθετότητας ως υποχρεωτικής εκ μέρους της Επιχείρησης που αποτελεί προπομπός κινητικότητας και απολύσεων μέσω κατάργησης  θέσεων. Ναι στην στήριξη της Επιχείρησης στους αιτούμενους στις ανάγκες της, εργαζόμενους.




Ως μέλη της Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ
Άμεση εφαρμογή από τα μέλη μας εκφραζόμενα από  τις ΤΔΕ δράσεων σε τοπικό επίπεδο των παρακάτω:
-         Διασφάλιση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία με εκλογές για ανάδειξη εκπροσώπου εργαζομένων στην Ε.Υ.Α.Ε.
-         Εφαρμογή της σωστής σύστασης των συνεργείων.
-         Εφαρμογή της νομοθεσίας για κατακτήσεις που έχουν καταργηθεί στην πράξη αλλά έχουν ισχύ ακόμη.
-         Ουσιαστική στήριξη των εργαζόμενων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία είτε ανήκουν στο σωματείο μας είτε όχι, είτε είναι μόνιμοι υπάλληλοι είτε όχι.
-         Εφαρμογή του καταστατικού μας όχι στους τύπους αλλά στην ουσία.
-         Επικοινωνία με την κοινωνία.
-         Συχνές Γενικές Συνελεύσεις και καταγραφή των προβλημάτων.
-         Απαίτηση για μέσα ατομικής προστασίας.
Απαίτηση για:  
·        Κατάλληλο ρουχισμό που προϋποθέτει προστασία έναντι φωτιάς, έναντι ψύχους και δεν δυσχεραίνουν την κίνηση.
·        Υποδήματα εργασίας ανατομικά, αντιολισθητικά, ελαφριά με προστασία για τάση και κτυπήματα.
·        Γάντια εργασίας κατάλληλα για τη κάθε απαιτητική εργασία.
·        Καλαθοφόρα  οχήματα όποτε και όπου απαιτείται για ασφαλέστερη και γρηγορότερη εργασία.
·        Αντικατάσταση πεπαλαιωμένων οχημάτων.
·        Συντήρηση και καθαρισμός οχημάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα( αλλαγή λάστιχων, φρένων κλπ).
·        Χορήγηση υλικών με προδιαγραφή για την κατάλληλη εργασία αποτρέποντας το φαινόμενο χρησιμοποίησης <<πατεντών>> για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων απέναντι στον καταναλωτή.
Αυτή είναι η στρατηγική μας και με αυτή πορευόμαστε από     σήμερα.



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το Πρόγραμμα Δράσης δεν γράφεται σε ένα γραφείο.
Συνδιαμορφώνεται στις Γενικές Συνελεύσεις με γραπτά ψηφίσματα.
Συνδιαμορφώνεται στο Γενικό μας Συμβούλιο.
Ψηφίζεται στην Γενική Συνέλευση και πρέπει να αποτελεί  τον Οδικό μας Χάρτη για την περεταίρω πορεία- δράση από την οποία κανένας δεν έχει δικαίωμα να αποκλίνει.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Στις επερχόμενες Γενικές Συνελεύσεις που θα γίνουν σε όλη την επικράτεια σε όλες μας τις Τ.Δ.Ε.  και στο Γενικό Συμβούλιο, εκτιμούμε ότι θα είναι η πολυπόθητη αρχή που τόσο μα τόσο πολύ το Συνδικαλιστικό Κίνημα χρειάζεται. Αναμένουμε από όλες τις Γενικές Συνελεύσεις, τις γραπτές προτάσεις που θα προκύψουν από διάλογο. Ελπίζουμε οι Τ.Δ.Ε. να μεριμνήσουν και να οργανώσουν Γενικές Συνελεύσεις με το μέγιστο δυνατό της συμμετοχής όπως αξίζει στην Ένωσή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News