Dei Energy News

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Από τον ΔΕΔΔΗΕ η βεβαίωση μηδενικής κατανάλωσης ρεύματος


 Νέα ταλαιπωρία περιμένει πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων που
θα δηλώσουν ότι έχουν ξενοίκιαστα και κενά ακίνητα.
 Όσοι κληθούν να προσκομίσουν τα  δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να συνυποβάλλουν και βεβαιώσεις για μηδενική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που πλέον χορηγεί ο ΔΕΔΔΗΕ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που για φορολογικούς λόγους χρειάζονται να λάβουν την βεβαίωση μηδενικής κατανάλωσης ρεύματος πρέπει πλέον να απευθύνονται στον ΔΕΔΔΗΕ για να την πάρουν . 

Η βεβαίωση μηδενικής κατανάλωσης ρεύματος προσκομίζεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην περίπτωση ελέγχου από την εφορία των δικαιολογητικών της φορολογικής δήλωσης και εφόσον έχουν δηλώσει ότι έχουν ξενοίκιαστα ή κενά ακίνητα για να αποδείξουν ότι δεν έχουν εισοδήματα από αυτά. 
Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά τον αριθμό παροχής και εφόσον εμφανίζεται η κατανάλωση έστω και μερικών κιλοβατόρων δεν χορηγείται η βεβαίωση κατανάλωσης για την εφορία. Επί της ουσίας ερμηνεύουν τη φορολογική νομοθεσία και λένε στους ιδιοκτήτες ότι το ακίνητό τους δεν ήταν κενό και ξενοίκιαστο και ότι θα πρέπει να πάνε στην εφορία να δηλώσουν εισόδημα για αυτό! Να σημειωθεί ότι όταν χορηγούσε τις σχετικές βεβαιώσεις η ΔΕΗ δεν υπήρχε (ορθώς) έλεγχος της κατανάλωσης καθώς αυτό το έκανε η εφορία με βάση τη βεβαίωση κατανάλωσης και τις εξηγήσεις που παρείχε ο φορολογούμενος στην εφορία (και όχι στον ΔΕΔΔΗΕ όπως γίνεται σήμερα). Τώρα τι δουλειά έχει ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος με την φορολογική ερμηνεία του αν ένα ακίνητο είναι κενό ή όχι αυτό έγκειται στην άκρως αποτελεσματική ελληνική πατέντα της αναζήτησης και εφαρμογής πρακτικών ταλαιπωρίας των πολιτών. 
Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την άρνηση του ΔΕΔΔΗΕ να χορηγήσει τις βεβαιώσεις όταν υπάρχει έστω και μικρή κατανάλωση είναι οι εξής: -πολλοί φορολογούμενοι έχουν κλειστά μη χρησιμοποιούμενα ακίνητα στα οποία εμφανίζονται μικρές καταναλώσεις ρεύματος επειδή για παράδειγμα έχουν αφήσει σε αυτά έναν καταψύκτη ή ένα ψυγείο. 
Αυτό είναι κλασσική περίπτωση σε ακίνητα που βρίσκονται σε χωριά ή σε διαμερίσματα στην πόλη που είναι ξενοίκιαστα και επί της ουσίας δεν χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους ούτε ενοικιάζονται. Ο ΔΕΔΔΗΕ αρνείται τη χορήγηση της βεβαίωσης και μόνο μετά από διαμαρτυρία του ιδιοκτήτη ότι η κατανάλωση είναι ελάχιστη (π.χ. λιγότερη από 150 κιλοβατόρες ανά 4μηνο) μερικές φορές του δίνεται η βεβαίωση. -πολλοί φορολογούμενοι έχουν κλειστά διαμερίσματα και επαγγελματικά ακίνητα τα οποία ενώ ηλεκτροδοτούνται είναι κενά. Στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η καταμέτρηση λόγω αδυναμίας πρόσβασης των καταμετρητών του ΔΕΔΔΗΕ στους μετρητές χρεώνεται έναντι κατανάλωση ρεύματος μερικών εκατοντάδων κιλοβατόρων. Ενώ λοιπόν υπάρχει συνεχώς η «έναντι» χρέωση για ουσιαστικά κενούς και ξενοίκιαστους χώρους (γι΄ αυτό και δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στο μετρητή) ο ΔΕΔΔΗΕ δεν χορηγεί τη βεβαίωση στον ιδιοκτήτη.    
Τι σημαίνει η μη χορήγηση της βεβαίωσης; Ότι ο φορολογούμενος δεν την προσκομίζει στην εφορία για την έκθεση των πραγματικών περιστατικών που αφορούν τη χρήση του ακινήτου του και ντε φάκτο θεωρείται μισθωμένο ή ιδιοχρησιμοποιούμενο. Αυτό σημαίνει πρόσθετος φόρος εισοδήματος ή πρόσθετο τεκμήριο διαβίωσης. Και μάλιστα για εισόδημα που δεν εισπράχθηκε ποτέ και για ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούνται. Να σημειωθεί ότι με το προηγούμενο καθεστώς όταν η ΔΕΗ χορηγούσε τη βεβαίωση κατανάλωσης ανεξαρτήτως ύψους κατανάλωσης οι ιδιοκτήτες παρείχαν τις εξηγήσεις τους στην εφορία αναφορικά με τους λόγους που υπήρχε μικρή ή μόνο «έναντι»  χρέωση σε ακίνητα που είχαν δηλωθεί ως κενά.


 πηγη:capital.gr

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News