Dei Energy News

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Αντιδράσεις σε Κορώνη για την αδειαδότηση δύο υπαίθριων λιγνιτωρυχείων


THN έντονη αντίδραση των κατοίκων της Κορώνης προκαλεί το ενδεχόμενο ανάπτυξης δύο λιγνιτικών πεδίων, στη Φαλάνθη και το Χωματερό του Δήμου Πύλου – Νέστορος, με στόχο σε πρώτη φάση να τροφοδοτηθεί η μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Οι κάτοικοι της περιοχής εκτιμούν ότι η αδειοδότηση των δύο λιγνιτικών πεδίων θα αποτελέσει πρόκριμα για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιγνίτη στην περιοχή, ανατρέποντας πλήρως την τουριστική και αγροτική φυσιογνωμία της και οδηγώντας τη σε μαρασμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μανιατάκειου Ιδρύματος, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Κορώνης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φυσιογνωμίας της, η εταιρία Courva Holdings Limited έχει καταθέσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη δημιουργία δύο λιγνιτικών πεδίων στη Φαλάνθη και το Χωματερό. Σύμφωνα με τη μελέτη, η εταιρία σκοπεύει να λειτουργήσει δύο υπαίθρια ορυχεία λιγνίτη σε έκταση 477 στρεμμάτων, ετήσιας παραγωγής 250.000 τόνων, με εκμετάλλευση για 20 συνεχή χρόνια. Το ένα ορυχείο σχεδιάζεται να λειτουργήσει σε απόσταση μόλις 270 μέτρα από το χωριό Χωματερό και το άλλο 300 μέτρα από τη Φαλάνθη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη φορά που επιδιώκεται εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή μετά το 1997 και το 2005. Μάλιστα το 2005, μετά από έντονες αντιδράσεις των πολιτών και των τοπικών φορέων για την επικείμενη οικολογική καταστροφή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απέρριψε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αιφνίδια επαναφορά του θέματος έχει προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία όλων των φορέων αλλά και των πολιτών της Μεσσηνίας.


 Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News