Dei Energy News

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Η ΔΕΗ δεν κόβει το ρεύμα, η Κομισιόν "τα μασάει"



Τροπολογία με την οποία αποσυνδέεται το “χαράτσι” από τον λογαριασμό δείχνει ότι η δράση των πολιτών στις γειτονιές όλης της Ελλάδας φέρνει συνεχώς νέα αποτελέσματα. Βάσει στοιχείων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών δεν πλήρωσε το “χαράτσι” . Στις 14 Φεβρουαρίου τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η πληρωμή του τέλους ακινήτων αποσυνδέεται οριστικά από την ηλεκτροδότηση.
Η τροπολογία ορίζει ότι, αν δεν καταβληθεί το «χαράτσι»,
μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης, η ΔΕΗ διαγράφει τους υπόχρεους καταναλωτές ως προς το οφειλόμενο ποσό
που στη συνέχεια βεβαιώνεται στις αρμόδιες Εφορίες (ΔΟΥ) και δεν προχωρά σε διακοπή ρεύματος.

Από την άλλη η Κομισιόν που πριν λίγο καιρό είχε ανακοινώσει μέσω του Γεραμνού επιτρόπου της ότι το χαράτσι της ΔΕΗ ήταν παράνομο με βάση την κοινοτική νομοθεσία τώρα μασάει τα λόγια του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή “Ο Γερμανός Επίτροπος, κ. Oettinger, υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας στην ΕΕ, ο οποίος πριν από 2 μήνες, με γραπτή απάντησή του, είχε τονίσει, με απόλυτη σαφήνεια, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή, ότι το χαράτσι της ΔΕΗ ήταν παράνομο με βάση την κοινοτική νομοθεσία, τώρα με νέα απάντησή του επιχειρεί να θολώσει τα νερά, αδιαφορώντας αν εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες, καταναλωτές της ΔΕΗ, παράνομα υποχρεώνονται να πληρώσουν το χαράτσι στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, υπό την απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. “

Πιο συγκεκριμένα, ο Ν. Χουντής, στη νέα ερώτησή του, αφού επικαλούνταν την απάντηση Oettinger, ότι «Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. 
Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις» ζητούσε:
α) την άμεση παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ,
β) η Κομισιόν να εμποδίσει την «παράνομη και καταχρηστική» διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές αυτούς, που δέχονται να πληρώσουν την κατανάλωση ρεύματος αλλά όχι το φόρο, και
γ) να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής των φόρων που, με παράνομες διαδικασίες και υπό την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης, ήδη έχουν καταβληθεί από κάποιους καταναλωτές.

Στην νέα απάντηση του, μνημείο στρεψοδικίας και ασάφειας, ο κ. Oettinger, σημειώνει επί λέξη ότι: «Το γεγονός ότι η οδηγία 2009/72/ΕΚ δεν περιέχει διατάξεις που εξαρτούν το δικαίωμα των καταναλωτών για καθολική υπηρεσία από τη φορολογική τους κατάσταση δεν συνεπάγεται, κατά την άποψη της Επιτροπής, κατ’ ανάγκη ( τα συμπεράσματα που διατύπωσε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου όπως και μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ. Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τη μεταφορά της οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο, όπως και σε όλα τα άλλα κράτη μέλη της (. Πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί ως προς τις ερωτήσεις που έθεσε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου στα σημεία 2 και 3»

Την απάντηση του Oettinger σχολίασε ο Ν. Χουντής επισημαίνοντας ότι «Ο Επίτροπος κ. Oettinger, ο οποίος πριν λίγους μήνες εβρυχάτο ως λέοντας σε βάρος των νοτίων χωρών, ζητώντας αναρμοδίως να κυματίζει μεσίστια η ελληνική σημαία και οι σημαίες των άλλων «PIGS», αποδεικνύεται χαμαιλέοντας για θέματα αρμοδιότητάς του.
Η νέα απάντηση είναι επιπέδου δικολάβου επαρχιακού δικαστηρίου, μνημείο στρεψοδικίας και ασάφειας, για την οποία δικαιούμαι να ισχυριστώ ότι είναι και προϊόν αυστηρών συστάσεων από Βρυξέλλες ή Βερολίνο, διότι χαλούσε τη φοροεπιδρομή.” ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι “Ο ρόλος ενός Επιτρόπου της ΕΕ, δεν μπορεί να είναι να υπερασπίζεται μόνο τα δικαιώματα των εταιριών, όταν θίγονται οι πολλές ελευθερίες τους, ούτε να παίζει το ρόλο του dealer στις ενεργειακές business της Ηλιό-λουστης Ελλάδας. 
Αν ο κος Oettinger δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών, καταναλωτών της ΔΕΗ, που απορρέουν άμεσα από την κοινοτική νομοθεσία και τα οποία παραβιάζονται, τότε θα ήταν προτιμότερο να προσφέρει μια ύστατη υπηρεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την παραίτησή του”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News