Dei Energy News

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη της ΔΕΗ στη Ρόδο


http://energypress.gr/

Επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και
Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη και τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου σχετικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών της ΔΕΗ στο νησί της Ρόδου κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης.
Στην επιστολή του, ο κ. Γάκης αναφέρει:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ και κύριε Υφυπουργέ

Δυστυχώς η έκτακτη συνεδρίαση της Κοιν. Ομάδας του κόμματος μας καθιστά αδύνατη την συμμετοχή μου στη σημερινή σύσκεψη στη Ρόδο που θα ασχοληθεί με το κρίσιμο θέμα της εξασφάλισης ενεργειακής επάρκειας στο νησί. 

Έχω την τιμή όμως να σας εκθέσω τα ακόλουθα, υποβάλλοντας το αίτημα να προβείτε στις νόμιμες ενέργειες, ώστε να αποφύγουμε την έκθεση σε κίνδυνο κοινωφελών εγκαταστάσεων μεγάλης σημασίας της Ν. Ρόδου, εξασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος και να αποτρέψουμε καταστάσεις όπως αυτές που έζησε η Σαντορίνη την φετινή καλοκαιρινή περίοδο. 

Για την αξιόπιστη λειτουργία του Ηλεκτρικού Συστήματος Δικτύου της Ν. Ρόδου έχουν κατά τον νόμο αδειοδοτηθεί και λειτουργούν από χρόνια τρεις υπαίθριοι Υποσταθμοί (Υ/Σ) υψηλής τάσεως (Υ.Τ.) στην Ιαλυσό, στο Γενάδι και στ' Αφάντου. Εντός των χώρων των Υποσταθμών (Υ/Σ) αυτών έχουν εγκατασταθεί ηλεκτρογεννήτριες τύπου ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) χωρίς τις απαραίτητες κατά τον Νόμο Άδειες και χωρίς να υπάρχει έγγραφη «εντολή» από την πολιτική ηγεσία (ΥΠΕΚΑ) ώστε να προκύπτει η ικανοποίηση σαφώς του δημοσίου συμφέροντος.

Θέτω υπόψη σας ειδικότερα ότι:
1. Κατά την άποψη ειδικών επιστημόνων οι προαναφερθέντες χώροι των Υ/Σ υψηλής τάσης (Υ.Τ.) δεν πληρούν τις προδιαγραφές, υποδομές και προϋποθέσεις ασφάλειας για να υποδεχθούν και να λειτουργήσουν θερμικές μονάδες παραγωγής, όπως είναι τα Η/Ζ, που έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις λόγω υγρών καυσίμων, θερμών καυσαερίων, αποστάσεων ασφαλείας κλπ.

2. Προβλέπονται βάσει κανονισμών αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των Η/Ζ, των Η/Ζ από τις εγκαταστάσεις Υ.Τ. και τέλος, των Η/Ζ από τα όρια του Υ/Σ, για μείωση των κινδύνων σε περίπτωση ανάφλεξης ενός Η/Ζ. Οι αποστάσεις αυτές δεν έχουν τηρηθεί.

3. Η κατάσταση έχει υπερβεί κάθε όριο και τα προβλήματα ασφάλειας είναι πλέον σοβαρά. Όλοι οι υπαίθριοι Υ/Σ στη Ρόδο έχουν πλέον μετατραπεί σε χώρους παραγωγής ρεύματος, ενώ παράλληλα σε αυτούς εκτελούνται έργα μεγάλης κλίμακας με συνεργεία και εργολάβους για την αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς από την τάση των 66kV στα 150kV. Στον Υ/Σ Ιαλυσού, τα φορητά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη έχουν τοποθετηθεί σε ελάχιστη απόσταση από τα ικριώματα Υ.Τ. και οι καπνοδόχοι των Η/Ζ με τις πυρακτωμένες, ρυπογόνες και καταστροφικές για τη διηλεκτρική μόνωση εκπομπές τους, βρίσκονται ακριβώς κάτω από τους αγωγούς και τους μονωτήρες Υ.Τ. Ο κίνδυνος μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματοςείναι ιδιαίτερα αυξημένος!

4. Στα δεδομένα αυτά πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι στην περίπτωση του Υ/Σ Ιαλυσού το δάσος από εύφλεκτα πεύκα φθάνει μέχρι τη περίφραξη, και περιμετρικά αυτού, λίγα μόλις μέτρα από τα Η/Ζ και τις καπνοδόχους τους.

5. Τα Η/Ζ δεν τοποθετήθηκαν σε υπόστρωμα από σκύρα αλλά απευθείας πάνω στο χώμα, με αποτέλεσμα όλοι οι μονωτήρες του Υ/Σ να καλυφθούναπό σκόνη χώματος και επιπλέον να επηρεαστεί ανεπιστρεπτί η βηματική τάση ασφάλειας των εργαζομένων που έτσι κινδυνεύουν με ηλεκτροπληξία. 

Αντίστοιχα προβλήματα ρύπανσης των μονωτήρων έχουν δημιουργηθεί εξ αιτίας της εγκατάστασης των Η/Ζ και στον Υ/Σ Γεναδίου. Τέλος, η συνεχής ρύπανση κατά τη λειτουργία των Η/Ζ, εξ αιτίας των καυσαερίων και της εκλυόμενης αιθάλης, αποτελεί μόνιμη πηγή προβλημάτων, ειδικά στη νέα υψηλότερη τάση δικτύου της Ν. Ρόδου στα 150kV και βέβαια σε βάρος του Περιβάλλοντος.

6. Κατά το παρελθόν είχε ξεσπάσει πυρκαγιά ενώ λειτουργούσε ένα Η/Ζ στον Υ/Σ Αφάντου, το οποίο και καταστράφηκε, ευτυχώς τότε χωρίς συνέπειες. Όσο όμως αυξάνεται η πυκνότητα των εγκατεστημένων Η/Ζ, όσο διογκώνεται η ισχύς ηλεκτροπαραγωγής στους Υ/Σ και μειώνονται οι αποστάσεις των Η/Ζ μεταξύ τους, όσο τοποθετούνται Η/Ζ σε απόσταση ολίγων μέτρων από το δάσος και τις εγκαταστάσεις υψηλής τάσης 150kV από εφέτος έναντι 66kV του παρελθόντος κλπ, τόσο πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες εκδήλωσης σοβαρού βιομηχανικού ατυχήματος.

7. Οι Υποσταθμοί Υ.Τ. έχουν σχεδιαστεί και αδειοδοτηθεί για διαφορετική χρήση βάσει άλλων προδιαγραφών και χωρίς πρόβλεψη λειτουργίας ηλεκτροπαραγωγής, και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν διαθέτουν αυτόματα συστήματα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης 

8. Ακόμη, ειδικά κατά την αιχμή του θέρους στη Ρόδο, παρουσιάζονται υψηλές θερμοκρασίες και άνεμοι που σε συνδυασμό με ένα εύφλεκτο φυσικό και δασικό περιβάλλον, συνιστούν επιπλέον παράγοντες υψηλού κινδύνου με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία της Ρόδου και στο Περιβάλλον.
Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ

Επειδή γνωρίζουμε την ευαισθησία σας τόσο για θέματα δημοσίου συμφέροντος όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, περιμένουμε την θετική και αποτελεσματική σας παρέμβαση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News