Dei Energy News

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Επικίνδυνα απόβλητα στο Ορυχείο Καρδιάς της ΔΕΗ!!!

ΣΟΚ: Τα επικίνδυνα απόβλητα από βιοµηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής θα διατίθενται στο Χώρο Διαχείρισης Βιοµηχανικών αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στο Ορυχείο Καρδιάς της ΔΕΗ – Δημιουργούνται τρεις (3) νέες κυψέλες

 To kozan.gr αποκαλύπτει μια απόφαση που ελήφθη τον προηγούμενο μήνα (14/10), αφορά την περιοχή μας (συγκεκριμένα το Ορυχείο Καρδιάς) και προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση. Σύμφωνα με απόφαση της Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ Νάντιας Γιαννακοπούλουεγκρίθηκε η  Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΤΕΠΕΜ) για την κατασκευήτριών νέων κυψελών εντός του υφιστάµενου Χώρου ∆ιαχείρισης Βιοµηχανικών Αποβλήτων
(Χ∆ΒΑ) σε λιγνιτωρυχείο της ∆ΕΗ Α.Ε. στο Ορυχείο Καρδιάς, για τον οποίο έχει εκδοθεί η  ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων 124528/7.5.2004. Η συνολική χωρητικότητα των τριών νέων κυψελών θα είναι94.200m3.
Ο χώρος διαχείρισης των βιοµηχανικών αποβλήτων (Χ∆ΒΑ) βρίσκεται στο Ορυχείο Καρδιάς, µέσα στην περιοχή των λιγνιτωρυχείων Πτολεµαΐδας, και έχει έκταση περίπου 260 στρέµµατα. Ο Χ∆ΒΑ διαθέτει ήδη πέντε (5) κυψέλες, οι οποίες έχουν δεχτεί τα προηγούµενα χρόνια απόβλητα αµιαντοτσιµέντου της ∆ΕΗ και στη συνέχεια σφραγίστηκαν και αποκαταστάθηκαν. Με την παρούσα απόφαση εξειδικεύονται οι περιβαλλοντικοί όροι της υπ’ αρ. 124528/7.5.2004 ΚΥΑ, για την κατασκευή τριών (3) νέων κυψελών (Κ6-Κ8) στις οποίες µπορούν να διατίθενται στερεά, µη ανακυκλώσιµα επικίνδυνα απόβλητα.
Τα µη ανακυκλώσιµα, στερεά, επικίνδυνα απόβλητα που µπορούν να γίνονται αποδεκτά για διάθεση στον Χ∆ΒΑ περιγράφονται από τους παρακάτω κωδικούς κατά ΕΚΑ, µόνο εφόσον είναι σε στερεή µορφή και ικανοποιούν τα κριτήρια της παρ. 2.4 της Απόφασης 2003/33 του Συµβουλίου της ΕΕ. ..και είναι τα ακόλουθα (κλικ στην παρακάτω εικόνα):
pinakasapoblita
Από τα επικίνδυνα απόβλητα του προηγούµενου πίνακα, οι κωδικοί των κεφαλαίων 10, 12 και 17 του ΕΚΑ θα προέρχονται από βιοµηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων Ηπείρου-∆υτικής Μακεδονίας, Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής. Ειδικότερα για τη ∆ΕΗ Α.Ε., θα γίνονται αποδεκτά απόβλητα των κωδικών αυτών από τις εγκαταστάσεις της σε όλη τη χώρα. Τα επικίνδυνα απόβλητα του Κεφαλαίου 19 του ΕΚΑ θα προέρχονται από τον αποτεφρωτήρα που λειτουργεί στην Αττική, ενώ θα µπορούν να διατεθούν και αντίστοιχα απόβλητα από τον αποτεφρωτήρα που προβλέπεται να κατασκευαστεί στη Β. Ελλάδα.
 Η παρούσα Απόφαση ισχύει έως τις έως 31.12.2020 (διάστηµα ισχύος της υπ’ αρ.  124528/7.5.2004 ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του κυρίως έργου, όπως αυτή ανανεώθηκε µε την υπ’ αρ. 129022/10.8.2010 ΚΥΑ). Στην απόφαση αναφέρονται και  οι οροι και προϋποθέσεις έγκρισης της ΤΕΠΕΜ, που αφορούν τα μέτρα ασφαλείας.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του kozan.gr, η συγκεκριμένη απόφαση έχει κοινοποιηθεί και στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, όμως, δεν είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα καμία ενημέρωση από εκεί. Το kozan.gr φέρνει στο “φως” της δημοσιότητας ένα ακόμη ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ θέμα και περιμένει τις επίσημες απαντήσεις – τοποθετήσεις των αρμοδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News