Dei Energy News

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Δεκαετές πλάνο και τέλη κρίνουν το τίμημα για τον ΑΔΜΗΕ


Εγκρίνεται εκτός απροόπτου την προσεχή Δευτέρα από
τη ΡΑΕ το νέοδεκαετές επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ, με βαρύ πυροβολικό τιςδιασυνδέσεις Κρήτης και Κυκλάδων, γεγονός που αποτελεί και την «προίκα» του διαχειριστή ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης.
Το πλάνο επενδύσεων της εταιρείας για την περίοδο 2014-2023, μαζί φυσικά με τα τέλη χρήσης του δικτύου, την απόδοση δηλαδή των ιδίων κεφαλαίων του - που σήμερα είναι 8%, αλλά ο ΑΔΜΗΕ ζητάει νααυξηθούν για τις νέες επενδύσεις (σσ: το ίδιο και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές)- επηρεάζουν μεταξύ άλλων και το τίμημα στο διαγωνισμό, που προγραμματίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου.
Στη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας, η ΡΑΕ θα κληθεί να εγκρίνει το τελικό κείμενο του 10ετούς πλάνου του διαχειριστή, με μια από τις πιο βασικές αλλαγές έναντι του αρχικού που είχε καταθέσει ο ΑΔΜΗΕ, να αφορούν την υλοποίηση της υποβρύχιας διασύνδεσης της Κρήτης.
Έπειτα από το καλοκαιρινό μπλακ-άουτ στη Σαντορίνη, και κατ' εντολήτου υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, το υποβρύχιο καλώδιο τηςΚρήτης εντάχθηκε στις άμεσες προτεραιότητες των ενεργειακών διασυνδέσεων, με χρονοδιάγραμμα κατασκευής εντός της προσεχούςτριετίας.
Κλειδί τα τέλη χρήσης συστήματος
Σε τι βαθμό όμως το 10ετές πλάνο του ΑΔΜΗΕ, επηρεάζει το τίμημα του διαγωνισμού ;
Διότι, σε μεγάλα έργα σαν το υποβρύχιο καλώδιο της Κρήτης, και τη διασύνδεση των Κυκλάδων (β’ και γ’ φάση), οι δαπάνες είναιεμπροσθοβαρείς. Απαιτείται δηλαδή «μπροστά» η εκταμίευση σημαντικών κεφαλαίων και η εκταμίευση δανείων, και μόνο αφού υλοποιηθούν, θα μπορέσει ο αυριανός αγοραστής του ΑΔΜΗΕ να ανακτήσει τα όποια κόστη δαπάνησε, μέσα από την είσπραξη των τελών χρήσης του συστήματος.
Και εδώ ερχόμαστε στο άλλα καυτό θέμα, τα τέλη χρήσης του συστήματος για τις νέες επενδύσεις. Ανάλογα με το ποσοστό κατά το οποίο θα αυξηθούν τα τέλη, ο αυριανός αγοραστής του ΑΔΜΗΕ θα μπορεί να υπολογίσει πότε θα κάνει απόσβεση των επενδύσεων που προβλέπει το 10ετές πλάνο, και αν τελικά η αγορά του είναισυμφέρουσα.
Θυμίζουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της περυσινής απόφασης της ΡΑΕ να επιβάλει τέλος 8% για το 2012.
Εκτός λοιπόν του Νοεμβρίου, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ πρόκειται να υποβάλει στη ΡΑΕ το νέο της αίτημα για το τέλος χρήσης συστήματος της νέας χρονιάς. Η απόφαση της ΡΑΕ θα πρέπει να εκδοθεί τοΔεκέμβριο, προκειμένου αυτό να ισχύσει από το νέο έτος.
Όπως όμως έχει γράψει το τελευταίο διάστημα το "Energy Press", οι ενδιαφερόμενοι για τον ΑΔΜΗΕ επενδυτές έχουν ενημερώσει το ΤΑΙΠΕΔότι το υφιστάμενο ποσοστό 8% είναι χαμηλό, και πως θεωρούν ότι θα έπρεπε να αυξηθεί σε 10%-11%- τουλάχιστον για τις νέες επενδύσεις- προκειμένου η επιχείρηση να είναι ελκυστική.
Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει σε τι επίπεδα θα διαμορφωθεί το τέλος χρήσης συστήματος.
Πρόκειται ωστόσο για μια δύσκολη εξίσωση, αφού από τη μια πλευρά υπάρχει η πίεση να αυξηθεί, από την άλλη πλευρά ωστόσο η όποια αύξηση θα μετακυλισθεί από τους χρήστες των δικτύων στουςτελικούς καταναλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News